Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »
For the Love of God, Marie!

Jade Sarson: For the Love of God, Marie!

Marie on nuori nainen, joka käy katolista koulua 1960-luvulla. Koulussa opetetaan lähimmäisenrakkautta, mutta kun Marie toteuttaa tätä rakkautta rakastelemalla kenen kanssa haluaa, vastaanotto onkin kovin negatiivista. For the Love of God, Marie! luotaa rakkautta, seksuaalisuutta, uskontoa, syrjintää ja naisvihaa 1960-luvulta 1990-luvulle. Marie... Lue koko vinkki »
Suomi synnytti

Laura Kosonen: Suomi synnytti : Kätilöiden kertomaa

Kätilöopiston sairaala (1960–2017) oli Suomen suurin synnytyssairaala ja opetussairaala, jossa on koulutettu kätilöitä vuosikymmeniä. 57 vuoden aikana Kättärillä syntyi yli 300 000 vauvaa. Suomi synnytti on Kätilöopiston historiikki, mutta kertoo siinä sivussa laajemminkin suomalaisen sairaalasynnyttämisen historian 1950-luvulta eteenpäin. Se on... Lue koko vinkki »
Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskajan Vihreän teltan alla on 750-sivuinen tiiliskivi ja yritys selittää selittämätöntä eli sitä, millaista elämä Neuvostoliitossa oli. Tarina alkaa eräänä historiallisena päivänä vuonna 1953 ja jatkuu aina 1990-luvulle asti. Sen keskiössä on kolme koulupoikaa, ja vaikka tarina tempoilee sivu­henkilöstä, tilanteesta ja paikasta toiseen... Lue koko vinkki »
Minun Kiinani

Li Kunwu ja Philippe Ôtie: Minun Kiinani

Minun Kiinani on kolmiosainen trilogia, jossa propagandapiirtäjä Li Kunwu kertoo elämästään Kiinassa. Tarina ja kuvitus ovat Lin, käsikirjoituksen on laatinut ranskalainen Philippe Ôtie. Trilogian ensimmäinen osa, Isän aika, alkaa 1950-luvun alusta Lin vanhempien kohtaamisesta ja päättyy 1970-luvulle puhemies Maon kuolemaan. Matka... Lue koko vinkki »
Kohti kaaoksen pitkää yötä

Arto Mansala: Kohti kaaoksen pitkää yötä : kolme kautta Moskovassa

Arto Mansala työskenteli Suomen Moskovan-suurlähetystössä kolme kautta. Hän aloitti työnsä jo vuonna 1967. Hänen aikanaan Neuvostoliitto hajosi, ja uusi Venäjä syntyi. Maailma muuttui paljon ja kuitenkin vain hyvin vähän. Arto Mansala valitsee vuonna 1967 ensimmäiseksi ulkomaankomennuskohteekseen Moskovan. Hän on 25-vuotias, ja hänen tehtäviinsä... Lue koko vinkki »

Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala

1960-luvun loppu: melkein tavallinen perhe ja kani joka saa nimekseen Jumala. Rukoillen toivottu veikkausvoitto muuttaa perheen elämän, repien heidät irti tutuista ihmisistä ja ystävistä, tuoden uusia tilalle. Kaikki koettuna ja kerrottuna pikkutytön silmin. 1990-luvun puoliväli: sama tyttö on jo aikuinen ja elämä jatkuu. Molemmilla vuosikymmenillä... Lue koko vinkki »

Henrik Andersen: Turvavyöhyke

Entinen jalkapallotähti Martin Nørskov ajaa autonsa Espanjan aurinkorannikolla vuorenjyrkänteeltä alas. Martinin lisäksi onnettomuudessa saa surmansa hänen vaimonsa sekä heidän vielä syntymätön lapsensa. Lapsuudenystävä Stefanin piti kirjoittaa kirja Martinista, mutta nyt sen suunta muuttuu. Martinin elämäntarinaan kytkeytyy erottamattomasti myös h... Lue koko vinkki »

Hilkka Ravilo: Nimeltään Eerika

Eerika on lappalaisen Luossajoen vahvasti lestadiolaisen kylän alinta kastia: hän on saksalaisen sotilaan ja suomalaisen naisen avioton lapsi, huoran nuorennos, kuten häntä kutsutaan. Kun Eerikan äiti Enni lähtee Saksaan etsimään rakastettuaan Dieteriä, 15-vuotias Enni päättää jättää Luossajoen taakseen ja pääsee Tampereelle piiaksi. Kirjan lukuisa... Lue koko vinkki »

Taina Hynninen: Yhteisiä tarinoita : Kouvolan teatteri 50 vuotta

Kouvolan teatteri tuli kunniakkaaseen keski-ikään. Menneitä vuosia voi muistella historiikista, johon on koottu kaikea vuosien varrella sattunutta ja tapahtunutta. Yhteiset tarinat alkavat alkuvaiheista, siitä kun teatteri perustettiin. Tarinat on jaettu aikakausiin, jotka muodostuvat teatterin johtajien palvelusvuosista Kouvolan teatterissa. ... Lue koko vinkki »