Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »
Suomi synnytti

Laura Kosonen: Suomi synnytti : Kätilöiden kertomaa

Kätilöopiston sairaala (1960–2017) oli Suomen suurin synnytyssairaala ja opetussairaala, jossa on koulutettu kätilöitä vuosikymmeniä. 57 vuoden aikana Kättärillä syntyi yli 300 000 vauvaa. Suomi synnytti on Kätilöopiston historiikki, mutta kertoo siinä sivussa laajemminkin suomalaisen sairaalasynnyttämisen historian 1950-luvulta eteenpäin. Se on... Lue koko vinkki »

Kristiina Markkanen: Caj Bremer : Mies katolla

Suomen tunnetuin lehtikuvaaja ja akateemikko Caj Bremer on ehtinyt jo kunnioitettavaan 90 vuoden ikään. Tämä jos mikä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan miehen mittavaa elämäntyötä, johon kiteytyy olennainen osa suomalaisen kuvajournalismin historiasta 1950-luvulta aina 1990-luvun alkuun. Kristiina Markkanen lähestyy aihetta mielenkiintoisell... Lue koko vinkki »
Minun Kiinani

Li Kunwu ja Philippe Ôtie: Minun Kiinani

Minun Kiinani on kolmiosainen trilogia, jossa propagandapiirtäjä Li Kunwu kertoo elämästään Kiinassa. Tarina ja kuvitus ovat Lin, käsikirjoituksen on laatinut ranskalainen Philippe Ôtie. Trilogian ensimmäinen osa, Isän aika, alkaa 1950-luvun alusta Lin vanhempien kohtaamisesta ja päättyy 1970-luvulle puhemies Maon kuolemaan. Matka... Lue koko vinkki »

Hunter S. Thompson: Helvetin Enkelit

Helvetin Enkelit kaasuttivat itsensä suuren amerikkalaisyleisön tietoisuuteen vuonna 1964, kun Montereyssa tapahtui jotain, jota lehdistö nimitti joukkoraiskaukseksi. Mediassa kerrottiin kahden teini-ikäisen tytön karusta kohtalosta ”haisevien karvaisten roistojen” käsissä. Myöhemmin jokainen syyte Montereyn tapahtumista hylättiin, mutta Helvetin E... Lue koko vinkki »

Timo Lähteenmäki ja Mikko Vienonen: Koit ny rauhottu!

Tositarinoita pop-villitysten tulosta pikkukaupunkiin, lupaa kirjan alaotsikko. Tekijät ovat valinneet tutkimustensa kohteeksi kotikaupunkinsa Salon, jonka nuorison villityksiä käydään läpi 1950-luvulta 1980-luvulle. Kirjasta selviää, kuinka Saloon tulivat rock'n'roll, modit, Beatles, fiftarit, punk, elmulaisuus, folk ja moni muu Suomen nuorisoa vi... Lue koko vinkki »

Jake Nyman: Kovan päivän ilta : Rockin historiaa 45 kierrosta minuutissa

Kovan päivän ilta sai alkunsa kun tekijä törmäsi pari vuotta sitten vanhoja vinyylisinglejä sekä Iskelmä- ja Suosikki-lehtiä sisältäneeseen pahvilaatikkoon ja alkoi miettiä historiaa, joka on tallennettu tuolle pienelle mustalle lätylle. Tuloksena syntynyt kirja on katsaus eräisiin 1950- ja 1960-lukujen keskeisiin tapahtumiin, joiden melskeen keske... Lue koko vinkki »