Poisannettu

Anne-Maarit Koivuniemi: Poisannettu

Pieni ja vaatimaton lehti-ilmoitus, pelissä koko elämä. Vielä 1960-luvulla, ja jopa seuraavalla vuosikymmenelläkin, sadat suomalaisäidit halusivat antaa lapsensa lehti-ilmoituksella toiseen perheeseen. Anne-Maarit Koivuniemi on yksi heistä. Hänen kirjansa Poisannnettu on riipaiseva kuvaus siitä, miten merkityksellisiä varhaislapsuuden kokemukset ov... Lue koko vinkki »
Ruskea tyttö unelmoi

Jacqueline Woodson: Ruskea tyttö unelmoi

Ruskea tyttö unelmoi kertoo vuonna 1963 syntyneen Jacqueline Woodsonin lapsuudesta. Rotuerottelulait oli juuri kumottu, mutta varsinkin etelävaltioissa mustien oli silti syytä olla varovaisia ja istua bussissa perälle ja välttää tiettyjä kauppoja ja ravintoloita, jos ei halunnut vaikeuksia. Jacquelinella on sukua etelässä ja pohjoisessa ja koti mol... Lue koko vinkki »
Aria

Nazanine Hozar: Aria

Iran on mielenkiintoinen maa, johon on kiinnostavaa retkeillä näin kirjallisesti. Maan lähihistoriaa värittää tietysti 1940-luvulta alkanut vallankumousten ketju, jossa šaahi ensin nostettiin valtaan, sitten syrjäytettiin ja sitten nostettiin vastavallankaappauksella valtaan. Lopulta sitten vuoden 1979 vallankumouksessa šaahin länsimielinen, itseva... Lue koko vinkki »
Suon villi laulu

Delia Owens: Suon villi laulu

Delia Owensin esikoisteos Suon villi laulu on kelpo lukuromaani, tunteisiin­käypä tarina pohjoiscarolinalaiselta suolta. Tapahtumat lähtevät liikkeelle lokakuussa 1969, kun kylän kultapoika Chase Andrews löytyy kuolleena palotornin juurelta. Tapauksessa on epäilyttäviä piirteitä, jotka saavat sheriffin epäilemään rikosta. Epäilykset kohdistuvat pia... Lue koko vinkki »
Kaupunkien yössä

John Rechy: Kaupunkien yössä

Saagani löytää paras homokirja on vienyt minut tutustumaan James Baldwinin, David Ebershoffin ja Harald Olausenin kirjoihin, kunnes lukulistassa vuoroon tuli John Rechyn vuonna 1963 julkaistu Kaupunkien yössä. Tässä kirjassa on kaikki, mitä halusin homokirjasta: seksiä, rakkautta ja eksistentialismia! Kaupunkien yössä kertoo nuoresta meksikolais... Lue koko vinkki »
Museon kulisseissa

Kate Atkinson: Museon kulisseissa

Kate Atkinson on tuttu Jackson Brodie -dekkareistaan ja palkitusta Elämä elämältä -romaanistaan. Museon kulisseissa on Atkinsonin esikoisteos vuodelta 1995, eikä ollenkaan häpeä vertailussa myöhempien teosten kanssa. Päinvastoin: nyt kun olen lukenut kaikki Atkinsonin teokset, nostaisin tämän aivan parhaiden joukkoon. Museon kulisseissa kertoo R... Lue koko vinkki »
Tytöt

Emma Cline: Tytöt

Koska minulle on tärkeää pystyä muodostamaan lukemistani kirjoista oma, täysin henkilökohtainen mielipiteeni, pyrin aina lähtökohtaisesti umpioimaan itseni kaikenlaisten kirjallisuuskritiikkien ulkopuolelle, mitä tulee niihin kirjoihin, jotka tiedän varmasti lukevani. Tällä tavalla toimin myös Emma Clinen esikoisteoksen Tytöt kohdalla. Mitään en si... Lue koko vinkki »
Aavikon tyttäret

Nura Farah: Aavikon tyttäret

Aavikon tyttäret on sekä Nura Farahin esikoisteos että ensimmäinen maahanmuuttajan suomeksi kirjoittama teos. Kirja ei yllätykseksi kerro vieraaseen maahan muuttamisesta saati Suomesta. Aavikon tyttäret kertoo Khadijan tarinan pienestä tytöstä vanhaksi naiseksi Somaliassa itsenäistymisen kynnyksellä. Khadija on unelmointiin taipuvainen, mutta ko... Lue koko vinkki »
Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskajan Vihreän teltan alla on 750-sivuinen tiiliskivi ja yritys selittää selittämätöntä eli sitä, millaista elämä Neuvostoliitossa oli. Tarina alkaa eräänä historiallisena päivänä vuonna 1953 ja jatkuu aina 1990-luvulle asti. Sen keskiössä on kolme koulupoikaa, ja vaikka tarina tempoilee sivu­henkilöstä, tilanteesta ja paikasta toiseen... Lue koko vinkki »
Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä

Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä

Tämä teos – luokiteltakoon se tasapuolisesti niin dekkariksi kuin aikakauttaan sekä nuorisoa kuvaavaksi romaaniksi, psykologiseksi aivan varmasti, oli katsantokanta mikä tahansa – kuvaa 14-vuotiaiden Erikin ja Edmundin kesää, hitonmoista kesää, 1960-luvun alussa. Erikin äiti taistelee sairaalassa syöpää vastaan ja isä aavistelee kesästä tulevan kov... Lue koko vinkki »

Ralf Rothmann: Nuorta valoa

Kirja kertoo 1960-luvun Saksassa Ruhrin alueella asuvan 12-vuotiaan Julianin kesästä. Poika joutuu jäämään isän kanssa kotiin, kun perheellä on varaa vain äidin ja pikkusiskon rantalomaan. Isä käy kaivoksessa töissä. Yksinäinen Julian viettää aikaa eläinkerholla ja kohtaa kuljeksiessaan ihmisiä ja uusia, outoja asioita. 15-vuotias Marusha hämmentää... Lue koko vinkki »
Norwegian Wood

Haruki Murakami: Norwegian Wood

Haruki Murakamin varsinainen läpimurto tapahtui tällä Beatlesien kappaleen mukaan nimetyllä kirjalla. Toisin kuin Murakamin myöhemmissä teoksissa, Norwegian Woodissa ei ole mitään mystistä tai kummallista. Kirja kertoo Toru Watanabesta, joka muistelee opiskelijaelämäänsä vuosina 1969-1970. Toru kertoo arkipäiväisestä elämästään ja naisistaan. To... Lue koko vinkki »
Puolikas keltaista aurinkoa

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

1960-luvun lopulla suomalaisiakin lapsia kehotettiin syömään lautanen tyhjäksi, koska Biafran lapsilla oli nälkä. Vaikka perustelu ei ollut aivan rele­vantti, se kertoi sen myötätunnon sisäistymisestä jonka kaukainen sota ja nälänhätä herättivät täälläkin. Adichien kirjan nigerialaiset päähenkilöt kuuluvat igboihin, joiden itsenäis­tymi­staistel... Lue koko vinkki »

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Ajankohtaisia kirja-arvosteluja seuraavat eivät varmasti ole aikoinaan voineet välttyä Populäärimusiikilta. Siksi lyhyesti: Vittulajänkä sijaitsee Pohjois-Ruotsissa alueella, jolla on merkittävä ruotsinsuomalaisten vähemmistö. Populäärimusiikki ja levysoittimet tekevät tuloaan kuusikymmentäluvulla. Elvis ja Beatles villitsevät paikallisen teinipopu... Lue koko vinkki »