Poisannettu

Anne-Maarit Koivuniemi: Poisannettu

Pieni ja vaatimaton lehti-ilmoitus, pelissä koko elämä. Vielä 1960-luvulla, ja jopa seuraavalla vuosikymmenelläkin, sadat suomalaisäidit halusivat antaa lapsensa lehti-ilmoituksella toiseen perheeseen. Anne-Maarit Koivuniemi on yksi heistä. Hänen kirjansa Poisannnettu on riipaiseva kuvaus siitä, miten merkityksellisiä varhaislapsuuden kokemukset ov... Lue koko vinkki »

Colson Whitehead: Nickelin pojat

1960-luvulla rasismi ja rotuerottelu olivat täyttä arkipäivää Yhdysvaltain eteläosissa. Martin Luther Kingin tapaisten esikuvien johdolla mustat olivat kuitenkin vähitellen alkaneet nostaa päätään ja vaatia itselleen tasavertaista kohtelua. Elwood Curtis on nuori fiksu poika, jolla on tavoitteet korkealla tohtori Kingin esimerkin mukaan, mutta yksi... Lue koko vinkki »
Finlandia City

Joni Skiftesvik: Finlandia City

Joni Skiftesvikin juuret ovat Haukiputaan Martinniemessä. Useissa teoksissaan hän on kuvannut Perämeren rantojen elämää realistisesti ja inhimillisellä tarkkuudella. Erityisesti lapsikuvauksessaan hän on onnistunut hienosti. Kuinka paljon tässä kaikessa on ollut faktaa, kuinka paljon fiktiota? Omaelämäkerrallinen romaani Finlandia City paljastaa... Lue koko vinkki »
Piti sanomani...

John Cleese: Piti sanomani…

Legendaarisen Monty Python -ryhmän mukana maailmanmaineeseen nousseesta John Cleesestä ei pitänyt tulla lainkaan näyttelijää. Matematiikassa ja latinassa kouluvuosinaan jossain määrin kunnostautunut nuorukainen oli toki kiinnostunut muiden hauskuuttamisesta päätyessään 1960-luvun alussa Cambridgen yliopistoon lakiopintojaan suorittamaan, ... Lue koko vinkki »
Koppava kloppi

Stephen Fry: Koppava kloppi

Brittiläinen kansallisaarre Stephen Fry on monipuolinen mies. Hänet tunnetaan näyttelijänä, juontajana, kirjailijana sekä yleisenä älykkönä ja ihmisoikeuksien puolustajana. Mutta mistä on Stephen Fry tehty? Tähän hän vastaa itse omaelämäkertojensa aloitusosassa, joka suomeksi tottelee nimeä Koppava kloppi. Koppava kloppi on hauskimpia koska... Lue koko vinkki »
Mielen maisemissa

Paul Auster: Mielen maisemissa

Nyt on vähän hankala kirja vinkattavana, nimittäin Paul Austerin uusin teos Mielen maisemissa. Auster on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimmista nimistä, äärimmäisen älykäs ja analyyttinen kirjoittaja, jonka teosten parissa olen aiemmin aina viihtynyt erinomaisesti – tuntuu, kuin Austerin kirjojen äärellä olisi aina itseään sopivasti fik... Lue koko vinkki »

Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö

Karin Ehrnrooth on kertonut oman kasvukertomuksensa. Liikuttavan ja koskettavan matkan herkän nuoren tytön matkan lapsuudesta aikuisuuteen. Jokaisella on omat kasvutarinansa, mutta tämä oli jotenkin vaan niin syvälle menevä. Koko ajan se piti otteessaan ja ainakin minun oli siihen jollain lailla paikoittain helppo samaistua. Mielenkiintoiseksi t... Lue koko vinkki »

Tarja Raninen (toim.): Paperitehtaan kasvattama kylä

Tarja Ranisen toimittama upea teos kertoo Myllykoskesta, kylästä, joka kasvoi paperitehtaan ympärille. Nykyään kylä kuuluu Kouvolaan. Vaikka ei olisi ikinä asunut Myllykoskella, ei olisi käynyt siellä tai jopa ei edes tiedä, missä koko paikka on, kirja on silti huikea lukuelämys. Se aukeaa erityisesti niille, jotka ovat eläneet nuoruutensa 1960–... Lue koko vinkki »

Ralf Rothmann: Nuorta valoa

Kirja kertoo 1960-luvun Saksassa Ruhrin alueella asuvan 12-vuotiaan Julianin kesästä. Poika joutuu jäämään isän kanssa kotiin, kun perheellä on varaa vain äidin ja pikkusiskon rantalomaan. Isä käy kaivoksessa töissä. Yksinäinen Julian viettää aikaa eläinkerholla ja kohtaa kuljeksiessaan ihmisiä ja uusia, outoja asioita. 15-vuotias Marusha hämmentää... Lue koko vinkki »