Jean Rouaud: Kunnian kentät

Jean Rouaudin kirjailijantaival alkoi uskomattoman onnekkaiden tähtien alla. Hän sai pikavauhtia kustannussopimuksen ja voitti Ranskan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon Prix Goncourtin heti omaelämäkerrallisella esikoisteoksellaan Kunnian kentät vuonna 1990. Asiaan saattoi vaikuttaa paitsi hyvä onni myös se, että Kunnian kentät on erinomainen romaan... Lue koko vinkki »
Italialainen ulsteri

Hannu Hartikainen: Italialainen ulsteri

Italialainen ulsteri oli kyllä erittäin mieluinen yllätys minulle. Sain siitä vinkin ja onneksi otin vinkistä vaarin, koska se todella kannatti. Kirja todella oli ulsteri, jonka sisään 1960-luvun maaseudun tapahtumiin kääriydyin. Kirjan minä on pieni poika, alussa vain kuusivuotias, jonka näkökulmasta kaikki nähdään ja koetaan. Tarina on puhuen ... Lue koko vinkki »
Seitsemän elämääni

Mo Yan: Seitsemän elämääni

Vuoden 2012 nobelistin Mo Yanin kirjan päähenkilölle käy kehnosti: hänet tapetaan heti kirjan alkusivuilla. On vuosi 1950 ja maanomistaja Ximen Nao on tapettu pari vuotta aikaisemmin. Ximen Nao oli hyvä mies, joka ei koskaan tehnyt pahaa kenellekään, mutta vallankumous vaatii vihollisia ja rikas maanomistaja on ilmeinen kohde. Ximen Nao ammuta... Lue koko vinkki »
Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö

Marja-Liisa Vartio: Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö

Marja-Liisa Vartion varhaistuotantoon lukeutuvassa teoksessa Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö ei tapahdu tarinan tasolla mitään yllättävää tai radikaalia. Naimisissa oleva mies ajautuu kesäromanssiin häntä nuoremman tytön kanssa, minkä seurauksena alkaa raskaus. Kesäinen tarina ja vaiettu häpeä, joka on monesta tuttu. Teoksesta erityisen tekee k... Lue koko vinkki »
Kylmä kamari

Ulla-Maija Paavilainen: Kylmä kamari

Elämä on jossain muualla. Sen tietää ainakin 17-vuotias Elina, jonka kodin ikkunoista näkyy pelkkää metsää tai peltoa. Perhe on hieman erilainen, ydinperheen lisäksi on Ansa. Ansa, jonka piti mennä naimisiin Ilkan kanssa. Ilkasta ja hänen kohtalostaan ei puhuta, kuten perheessä ei juuri muutenkaan. Tai puhutaan, mutta vain työstä. Perheen sisäiset ... Lue koko vinkki »

Nicholas Rhea: Sydämen asialla 1: Aidensfieldin uusi konstaapeli

Konstaapeli-sarjan ensimmäinen osa on lopultakin käännetty suomeksi. Eikä turhaan, kirja (ja toivottavasti myös jatko-osat) ovat miellyttävän viihdyttävää ja nostalgista luettavaa vaikka koko perheelle. Nuori englantilaispoliisi perheineen muuttaa pieneen North Yorkshiressa sijaitsevaan Aidensfieldin kylään. Hän törmää työssänsä mitä erisku... Lue koko vinkki »
Tulilintu

Heikki Turunen: Tulilintu : Nuoruutemme kronikka

Henkka, erittäin paljon nuorta Heikki Turusta muistuttava nuori mies, muuttaa maalta kaupunkiin, pääsee toimittajaksi maakuntalehteen ja oppii tavoille. Pahoille tavoille enimmäkseen. Hän on sairaalloisen ujo, joten hän lääkitsee sitä alkoholilla. Ja lehtimiehenhän pitää osata juoda, sen opettavat jo kollegatkin nopeasti. Tästä seuraa ahdistusta, r... Lue koko vinkki »

Riikka Pelo: Taivaankantaja

Vendla on nuori tyttö, joka asuu tuomiopäivää odottavan Maammon kanssa surkealla maatilalla jossain päin Etelä-Suomea. Eletään 60-lukua, ja Vendlan tuntemattomaksi jääneen isän kanssa teinityttönä saanut äiti on karkoitettu syvän uskonnollisesta yhteisöstä jo aikaa sitten. Äidin synnit ovat tosin jääneet tyttären kannettaviksi. Vendla ei puhu ku... Lue koko vinkki »