Vihreä sali

Sirpa Kähkönen: Vihreä sali

Kun katalogista tuli vastaan uusi kirja Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjaan, se pääsi oitis lukulistalle. Olen lukenut koko sarjan suurella ilolla, eikä tämä uusinkaan kirja ollut pettymys. Melko ohuesti tämä sarjan aikaisempiin kirjoihin liittyy: sarjahan tuli tavallaan päätökseen jo Tankkien kesä -kirjassa. Tämän kirjan tapahtumat sijoittuvatkin ennen ... Lue koko vinkki »

Colson Whitehead: Nickelin pojat

1960-luvulla rasismi ja rotuerottelu olivat täyttä arkipäivää Yhdysvaltain eteläosissa. Martin Luther Kingin tapaisten esikuvien johdolla mustat olivat kuitenkin vähitellen alkaneet nostaa päätään ja vaatia itselleen tasavertaista kohtelua. Elwood Curtis on nuori fiksu poika, jolla on tavoitteet korkealla tohtori Kingin esimerkin mukaan, mutta yksi... Lue koko vinkki »
Finlandia City

Joni Skiftesvik: Finlandia City

Joni Skiftesvikin juuret ovat Haukiputaan Martinniemessä. Useissa teoksissaan hän on kuvannut Perämeren rantojen elämää realistisesti ja inhimillisellä tarkkuudella. Erityisesti lapsikuvauksessaan hän on onnistunut hienosti. Kuinka paljon tässä kaikessa on ollut faktaa, kuinka paljon fiktiota? Omaelämäkerrallinen romaani Finlandia City paljastaa... Lue koko vinkki »
4 3 2 1

Paul Auster: 4 3 2 1

Aika kauan tätä jo ehdittiin odottaakin. Muutamien lähinnä Paul Austeriin keskittyneiden mietiskely- ja muisteluteosten jälkeen kirjailijamestari on viimein saanut valmiiksi yhden niistä töistä, joista jälkipolvet tulevat hänet muistamaan. 4 3 2 1 on koko hirmuisen yli 1100 sivun mittansa täydeltä taattua ja parasta Austeria: syvällistä ihmiskuvaus... Lue koko vinkki »
Piti sanomani...

John Cleese: Piti sanomani…

Legendaarisen Monty Python -ryhmän mukana maailmanmaineeseen nousseesta John Cleesestä ei pitänyt tulla lainkaan näyttelijää. Matematiikassa ja latinassa kouluvuosinaan jossain määrin kunnostautunut nuorukainen oli toki kiinnostunut muiden hauskuuttamisesta päätyessään 1960-luvun alussa Cambridgen yliopistoon lakiopintojaan suorittamaan, ... Lue koko vinkki »
Koppava kloppi

Stephen Fry: Koppava kloppi

Brittiläinen kansallisaarre Stephen Fry on monipuolinen mies. Hänet tunnetaan näyttelijänä, juontajana, kirjailijana sekä yleisenä älykkönä ja ihmisoikeuksien puolustajana. Mutta mistä on Stephen Fry tehty? Tähän hän vastaa itse omaelämäkertojensa aloitusosassa, joka suomeksi tottelee nimeä Koppava kloppi. Koppava kloppi on hauskimpia koska... Lue koko vinkki »
Muistan

Hannu Mäkelä: Muistan : Elämän oppivuodet

Kirjailijan Muistan-elämäkertasarjan kolmas osa alkaa matkatunnelmista. Valkolakki on saatu ja kesäksi pitäisi lähteä maalle. Se ei nuorta, elämää, naisia ja kokemuksia janoavaa mieltä lannista ja matka suuntautuu tietysti Pariisiin. Rahaa on vähän, Pariisi tarjoaa kauniita ja unohtumattomia hetkiä, vaikka tyttöjen kanssa ei pidemmälle pääsekään. S... Lue koko vinkki »
Mielen maisemissa

Paul Auster: Mielen maisemissa

Nyt on vähän hankala kirja vinkattavana, nimittäin Paul Austerin uusin teos Mielen maisemissa. Auster on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimmista nimistä, äärimmäisen älykäs ja analyyttinen kirjoittaja, jonka teosten parissa olen aiemmin aina viihtynyt erinomaisesti – tuntuu, kuin Austerin kirjojen äärellä olisi aina itseään sopivasti fik... Lue koko vinkki »

Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö

Karin Ehrnrooth on kertonut oman kasvukertomuksensa. Liikuttavan ja koskettavan matkan herkän nuoren tytön matkan lapsuudesta aikuisuuteen. Jokaisella on omat kasvutarinansa, mutta tämä oli jotenkin vaan niin syvälle menevä. Koko ajan se piti otteessaan ja ainakin minun oli siihen jollain lailla paikoittain helppo samaistua. Mielenkiintoiseksi t... Lue koko vinkki »

Patti Smith: Ihan kakaroita

Rakkauden ja mellakoiden kesä. Helteinen New York. Kaksi nuorta, satunnainen tapaaminen Brooklynissa ja he vihkiytyivät kumpikin taiteidensa salaiseen maailmaan. Patti Smith, monilahjakkuus, joka meillä tunnetaan ehkä parhaiten laulajana, kirjoitti lupauksensa mukaisesti muistiin näiden kahden nuoren tarinan. Patti Smithin, eli Soakien, ja Rober... Lue koko vinkki »

Tarja Raninen (toim.): Paperitehtaan kasvattama kylä

Tarja Ranisen toimittama upea teos kertoo Myllykoskesta, kylästä, joka kasvoi paperitehtaan ympärille. Nykyään kylä kuuluu Kouvolaan. Vaikka ei olisi ikinä asunut Myllykoskella, ei olisi käynyt siellä tai jopa ei edes tiedä, missä koko paikka on, kirja on silti huikea lukuelämys. Se aukeaa erityisesti niille, jotka ovat eläneet nuoruutensa 1960–... Lue koko vinkki »
Tulilintu

Heikki Turunen: Tulilintu : Nuoruutemme kronikka

Henkka, erittäin paljon nuorta Heikki Turusta muistuttava nuori mies, muuttaa maalta kaupunkiin, pääsee toimittajaksi maakuntalehteen ja oppii tavoille. Pahoille tavoille enimmäkseen. Hän on sairaalloisen ujo, joten hän lääkitsee sitä alkoholilla. Ja lehtimiehenhän pitää osata juoda, sen opettavat jo kollegatkin nopeasti. Tästä seuraa ahdistusta, r... Lue koko vinkki »

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Ajankohtaisia kirja-arvosteluja seuraavat eivät varmasti ole aikoinaan voineet välttyä Populäärimusiikilta. Siksi lyhyesti: Vittulajänkä sijaitsee Pohjois-Ruotsissa alueella, jolla on merkittävä ruotsinsuomalaisten vähemmistö. Populäärimusiikki ja levysoittimet tekevät tuloaan kuusikymmentäluvulla. Elvis ja Beatles villitsevät paikallisen teinipopu... Lue koko vinkki »