Harlem Shuffle

Colson Whitehead: Harlem Shuffle

1960-luku on koittamassa. New Yorkin Harlemissa nuori musta huonekalukauppias Ray Carney ajautuu serkkunsa kautta lain väärälle puolelle ja alkaa hankkia pientä lisätienestiä varastetun tavaran luukuttajana. Mutta isossa kaupungissa roistotkin ovat isoja, ja Ray joutuu mukaan vähän turhan suureen kupruun pikkukonnien hoitaa. Mutta jos siitä selviyd... Lue koko vinkki »
Hollantilainen talo

Ann Patchett: Hollantilainen talo

Amerikkalainen Ann Patchett on pitkän linjan kirjailija, jonka esikoisromaani The Patron Saint of Liars ilmestyi jo 1992. Patchettin aikaisempaa tuotantoa ei ole suomennettu; tämä uusin romaani vuodelta 2019 on ensimmäinen suomennos. Minun luettavakseni se osui vähän sattumalta. Kustantamon kuvastosta se oli mennyt ohi, mutta törmäsin kirjaan sattu... Lue koko vinkki »
Vihreä sali

Sirpa Kähkönen: Vihreä sali

Kun katalogista tuli vastaan uusi kirja Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjaan, se pääsi oitis lukulistalle. Olen lukenut koko sarjan suurella ilolla, eikä tämä uusinkaan kirja ollut pettymys. Melko ohuesti tämä sarjan aikaisempiin kirjoihin liittyy: sarjahan tuli tavallaan päätökseen jo Tankkien kesä -kirjassa. Tämän kirjan tapahtumat sijoittuvatkin ennen ... Lue koko vinkki »
Saarelaislaulu

Paula Havaste: Saarelaislaulu

Vilja Talvikin elämästä kertova kirjasarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Nyt ollaan vuodessa 1967. Vilja pitää edelleen majataloa Saarenmaalla. Villemistä on tullut aika sietämättömän itseriittoinen kirjailijakuuluisuus ja lapsetkin ovat kasvaneet jo isoiksi: esikoinen Meelis on sotaväessä, keskimmäinen Merle on juuri täysi-ikäistynyt Komsomol-... Lue koko vinkki »
Unohtamisen taito

Alice Zeniter: Unohtamisen taito

Ranskan ja Algerian välinen historia on värikästä ja monimutkaista, eikä siitä suomalainen välttämättä paljonkaan tiedä. Nyt on oiva tilaisuus saada näkökulmaa. Unohtamisen taito lähtee ranskalaisesta Naïmasta, joka jää pohtimaan setänsä kauan sitten tokaisemaa lausahdusta siitä, miten Naïman siskot ovat unohtaneet, mistä tulevat. Mutta mitä se ... Lue koko vinkki »
Valas nimeltä Goliat

Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat

Romanian ja Suomen välimaastoon sijoittuvan tarinan päähenkilönä on kolmikymppinen Alba, suomalaisen äidin ja romanialaisen isän tytär. Alba muistelee Romaniassa vietettyjä lapsuuden kesiä, mutta muistoja varjostaa Romanian synkkä lähihistoria. Isoisän hautajaiset vievät Alban takaisin kylän menneisyyteen. Isoisän tausta entisenä Securitate-mieh... Lue koko vinkki »
Museon kulisseissa

Kate Atkinson: Museon kulisseissa

Kate Atkinson on tuttu Jackson Brodie -dekkareistaan ja palkitusta Elämä elämältä -romaanistaan. Museon kulisseissa on Atkinsonin esikoisteos vuodelta 1995, eikä ollenkaan häpeä vertailussa myöhempien teosten kanssa. Päinvastoin: nyt kun olen lukenut kaikki Atkinsonin teokset, nostaisin tämän aivan parhaiden joukkoon. Museon kulisseissa kertoo R... Lue koko vinkki »
Finlandia City

Joni Skiftesvik: Finlandia City

Joni Skiftesvikin juuret ovat Haukiputaan Martinniemessä. Useissa teoksissaan hän on kuvannut Perämeren rantojen elämää realistisesti ja inhimillisellä tarkkuudella. Erityisesti lapsikuvauksessaan hän on onnistunut hienosti. Kuinka paljon tässä kaikessa on ollut faktaa, kuinka paljon fiktiota? Omaelämäkerrallinen romaani Finlandia City paljastaa... Lue koko vinkki »
Nix

Nathan Hill: Nix

Vanhempi nainen hyökkää poliitikon kimppuun kovin asein eli kourallisella soraa ja tapauksesta tulee nettisensaatio. Samuel Anderson on vanhaksi mennyt kirjailijalupaus, joka on menettämässä kaiken, kunnes lupaa tehdä paljastuskirjan soraa heittelevästä naisesta – joka sattuu olemaan myös hänen äitinsä. Kuuluuko lasten tietää kaikkea, mitä vanhe... Lue koko vinkki »
Kiintymyksiä

Rodrigo Hasbún: Kiintymyksiä

Rodrigo Hasbúnin Kiintymyksiä ei ole historiallinen, elämäkerrallinen romaani, mutta todellisista henkilöistä se silti kertoo. Kirja kertoo Saksasta Boliviaan muuttaneen Hans Ertlin perheestä. Ertl oli Leni Riefenstahlin hovikuvaaja ja kuvasi natsien propagandafilmejä. Ei siis ihme, että toisen maailmansodan jälkeen Saksan maaperä alkoi poltella ja... Lue koko vinkki »

Jean Rouaud: Kunnian kentät

Jean Rouaudin kirjailijantaival alkoi uskomattoman onnekkaiden tähtien alla. Hän sai pikavauhtia kustannussopimuksen ja voitti Ranskan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon Prix Goncourtin heti omaelämäkerrallisella esikoisteoksellaan Kunnian kentät vuonna 1990. Asiaan saattoi vaikuttaa paitsi hyvä onni myös se, että Kunnian kentät on erinomainen romaan... Lue koko vinkki »
Saarnaajan poika

Asser Korhonen: Saarnaajan poika

Eletään 1960-­lukua. Nafta on teini­-ikäinen järvenpääläispoika, jonka isä on paikallisen helluntaiseurakunnan saarnaaja. Nafta kulkee mukana kokouksissa, pystyttää telttoja ja ajelee nuoresta iästään huolimatta taitavasti autojakin, jos kokousten tavarankuljetus sitä vaatii. Kotielämä ei ole aina hääviä: isä kasvattaa Naftaa ja tämän pikkuvelje... Lue koko vinkki »
Aion tehdä sinut onnelliseksi

Anne B. Ragde: Aion tehdä sinut onnelliseksi

Anne B. Ragden kirja on eräälainen norjalainen 1960-luvun Täydelliset naiset, mutta ympäristö ja olot ovat kovasti vaatimattomammat kuin Wisteria Lanella. Romaani sijoittuu trondheimilaiseen lähiökerrostaloon ja kertoo riemukkaasti ja tarkalla ajankuvauksella talon rouvien – ja eräiden herrojenkin – elämästä. Lattioita luututaan, ruokaa tehdään... Lue koko vinkki »

Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala

1960-luvun loppu: melkein tavallinen perhe ja kani joka saa nimekseen Jumala. Rukoillen toivottu veikkausvoitto muuttaa perheen elämän, repien heidät irti tutuista ihmisistä ja ystävistä, tuoden uusia tilalle. Kaikki koettuna ja kerrottuna pikkutytön silmin. 1990-luvun puoliväli: sama tyttö on jo aikuinen ja elämä jatkuu. Molemmilla vuosikymmenillä... Lue koko vinkki »

Henrik Andersen: Turvavyöhyke

Entinen jalkapallotähti Martin Nørskov ajaa autonsa Espanjan aurinkorannikolla vuorenjyrkänteeltä alas. Martinin lisäksi onnettomuudessa saa surmansa hänen vaimonsa sekä heidän vielä syntymätön lapsensa. Lapsuudenystävä Stefanin piti kirjoittaa kirja Martinista, mutta nyt sen suunta muuttuu. Martinin elämäntarinaan kytkeytyy erottamattomasti myös h... Lue koko vinkki »
Totta

Riikka Pulkkinen: Totta

Elsan kuolema lähenee. Kuolema ei tule tällä kertaa toivottuna vieraana vaan sitä leimaa haluttomuus, pakko. Toisaalta Elsa pyrkii tekemään tämänkin tyylillä, mikäli mahdollista. Hänen miehensä ajatukset leijuvat muualla kuin sairaudessa: toisessa ajassa, toisessa henkilössä. Lääkäritytär Eleonoora suhtautuu äitinsä sairauteen lähinnä käskyjä jaell... Lue koko vinkki »
Myrkkypuun siemen

Barbara Kingsolver: Myrkkypuun siemen

Yksi mies vie Afrikkaan mukanaan viisi naista: vaimon ja neljä tytärtään. Rachel on parhaassa teini-iässä ja katkera jouduttuaan reväistyksi kaveripiiristään pimeimmille takamaille. Leah rakastaa ja ihailee isäänsä sokeasti ja yli kaiken. Adah on hiljaa ja ajattelee paljon takaperin, sillä hän jäi syntymässä raajarikoksi. Ruth May on pienin ja puol... Lue koko vinkki »