Viimeinen metsäveli

Misku Välimäki: Viimeinen metsäveli

Andrein isä Juhan lymyilee yhä veljensä kanssa metsissä, koska ei halua alistua Neuvostoliiton komentoon. On vuosi 1979 eli metsäpakoilua on kestänyt vuosikymmeniä. Tämä on viimeinen vuosi dramaattisine loppuineen. Viidentoista ikäinen Andrei käynnistää tapahtumat itseään puolustaessaan – samalla paljastaen isän ja sedän maanalaisen oleskelupaik... Lue koko vinkki »
Bestseller jouluksi

Joni Skiftesvik: Bestseller jouluksi

Olen kovasti tykännyt Joni Skiftesvikin kirjoista, joissa aina painaa päälle se omaelämäkerrallisuus. Siksi ne ovat uskottavia ja inhmillisiä. Sanotaanhan, että totuus on tarua ihmellisempää. Tässä kirjassa Joni Skiftesvik pääsee armeijasta ja palaa tuttuun lehtitaloon Oulussa. Hän on toimittaja, mutta kaikkea muutakin joutuu tekemään. Työkaveri... Lue koko vinkki »
Lontoon tyttö

Susanna Alakoski: Lontoon tyttö

Susanna Alakoski aloitti neliosaiseksi tarkoitetun omista sukujuuristaan kertovan sarjansa Pumpulienkeli-romaanilla (2021); se kuvasi maalta tulleen nuoren Hildan elämänvaiheita hänen jouduttuaan olosuhteiden pakosta lähtemään kotoaan Vaasaan puuvillatehtaan työläiseksi. Nyt keskiössä ovat Hildan lisäksi hänen aikuiset lapsensa Jonni ja Greta, jois... Lue koko vinkki »
Crossroads

Jonathan Franzen: Crossroads

Eletään vuoden 1971 joulunalusaikaa chicagolaisessa esikaupungissa. Hildebrandtin perheenjäsenet elävät kukin omien kriisiensä ytimessä. Isä, pastori Russ, on kyllästynyt asemaansa seurakunnassaan nuoremman polven painostuksen alaisena; lisäksi hän on tyytymätön avioliittoonsa älykkään mutta eksentrisen Marionin kanssa ja havittelee seurakuntalaist... Lue koko vinkki »

Sirpa Kähkönen: Muistoruoho

Minä rakastan minun mummojen kieltä. Koska se on pehmeää kuin iho heidän käsivarsiensa sisäpinnalla, vähän rypistynyttä ja vanhaa ja hyväntuoksuista, taikka se on myös hulmuavaa niin kuin heidän kesäleninkiensä helmat, ja taikinanlemuista kuin heidän esiliinansa. Sirpa Kähkönen on Kuopio-sarjallaan antanut äänen erityisesti suomalaisille naisille ... Lue koko vinkki »
Sielusta sieluun

Janne Kuusi: Sielusta sieluun

”Hän siirtyi työpöydän taakse ja perehtyi uunituoreeseen Soihdunkantaja-lehteen, joita lojui sotkuisella pöydällä epämääräisten monistepinojen lomassa. Seinät oli päällystetty kaikenlaisilla julisteilla ja papereilla, jotka peittivät seinäpinnan melkein kokonaan. Kaapiston päällä seisoi kymmenittäin punavärivoittoisia lippuja ja viirejä sekä useamp... Lue koko vinkki »
Jos ei tiedä

Anne Lise Marstrand­-Jørgensen: Jos ei tiedä

Kun kirjalla on mittaa melkein 600 sivua tiheään painettua tekstiä ja takakannessa luvataan romaanin kuvaavan lähinnä 1960­-luvun lopun seksuaalista vapautumista, tunsin aluksi vähän lannistuvani, mutta onneksi en antanut sen estää itseäni lukemisesta. Enkä sitten olisi mitenkään jättänyt tätä kirjaa kesken, vaan se imaisi mukaansa heti alusta läht... Lue koko vinkki »
Hylätty puutarha

Kate Morton: Hylätty puutarha

”Nellin menneisyys oli kuin venäläinen puunukke, kysymys kysymyksen sisällä ja taas uusi kysymys kysymyksen sisällä.” Nellin elämä oli tosiaankin merkillinen: hän matkusti vuonna 1913 pikkutyttönä yksin Englannista kauas Australiaan, mutta hänen seurassaan ollut sala­peräi­nen Kirjailijatar ei tullutkaan mukaan, ja niin Nell-­tytöstä tuli austr... Lue koko vinkki »
Terhi

Hilkka Ravilo: Terhi : romaani elämästä ja rikoksesta

Hilkka Ravilo on hyvin omintakeinen kirjailija tyyliltään ja aiheiltaankin. Hän on usein kuvannut kirjoissaan ihmisten kehitystä lapsesta aikuiseksi ja ympännyt sitten rikoksen tähän romaanikehykseen. Tämä pätee myös hänen uusimpaan teokseensa Terhi. ­Terhi kasvaa tytöstä naiseksi Lohjan Lieviön kylässä. Lapsuus on aineellisesti melko niukkaa mutta... Lue koko vinkki »

Marja Björk: Prole

Hän ajatteli, että isän ja äidin tappelut sekä ero ovat hänen vikansa. Niinhän isä aina sanoi, että tuokin tuossa vielä riesana. Olisi pitänyt olla kiltimpi, vaikka olihan hän. Hän hoiti kaikkia nuorempia lapsia myöhemmin siellä Pankakoskella, minne äidin kanssa muutettiin, vaikka oli itsekin pieni. Prole kertoo vuorotellen äidin siskon suulla s... Lue koko vinkki »

Henrik Jansson: Otteita kumouksellisista kokouksista

Miten suomenruotsalainen opiskelijapolitiikka vaikutti Turussa 1970-luvulla ja mitä tapahtuu 2000-luvulla samoille henkilöille? Miten maailma ja maailmankatsomus on muuttunut? Onko nähtävissä moraalista krapulaa? Mainio aikalaisromaani vasemmistoaktivistiryhmän sisäisistä suhteista, toimintaperiaatteista ja –tavoista. Kirjailija vie lukijansa vä... Lue koko vinkki »