Kytäjän kartanon kolmoissurma

Niko Jutila: Kytäjän kartanon kolmoissurma

Kautta aikojen on tapahtunut murhia ja tappoja, jotka ovat jääneet elämään monien syiden takia. Niihin palataan aina uudestaan milloin missäkin yhteydessä. Kytäjän kartanolla on vaiheikas historia ja siitä kertomalla Niko Jutila aloittaa tämän varsin mielenkiintoisen kirjan. Kartano perustettiin vuonna 1634 ja se on ollut Pohjoismaiden suurin yk... Lue koko vinkki »
Interrail-muistoja

Mikko Manka: Interrail-muistoja

Vuonna 1972 eurooppalaiset rautatieyhtiöt lanseerasivat juhlavuotensa kunniaksi uuden nuorisolle suunnatun tuotteen: verrattain edullisella Interrail-kortilla sai reissata 30 päivää rajattomasti lähes kaikkialla ympäri Euroopan raiteita Suomesta Marokkoon ja Englannista Kreikkaan. Vain yhden kauden kokeiluksi tarkoitettu lippu huomattiin menestystu... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »

Are Nikkinen: Haukivuoren Houdini : Aimo Leikkaan elämä ja kuolema

Hartolan maalaismarkkinat vuonna 1976 jäivät historiankirjoihin kammottavalla tavalla. Akrobaatti, illusionisti ja kahlekuningas Aimo Leikas (1947-1976) – alias Haukivuoren Houdini – aloitti esityksensä, kuten niin monet kerrat aikaisemminkin. Tällä kertaa jokin meni kuitenkin pieleen. Esityksen huipennus eli venäläinen ruletti päättyikin luotiin, ... Lue koko vinkki »
Suomi synnytti

Laura Kosonen: Suomi synnytti : Kätilöiden kertomaa

Kätilöopiston sairaala (1960–2017) oli Suomen suurin synnytyssairaala ja opetussairaala, jossa on koulutettu kätilöitä vuosikymmeniä. 57 vuoden aikana Kättärillä syntyi yli 300 000 vauvaa. Suomi synnytti on Kätilöopiston historiikki, mutta kertoo siinä sivussa laajemminkin suomalaisen sairaalasynnyttämisen historian 1950-luvulta eteenpäin. Se on... Lue koko vinkki »
Viimeiset taistot

Matti Hyvärinen: Viimeiset taistot

Matti Hyvärisen vuonna 1994 julkaistu Viimeiset taistot on akateeminen tietokirja entisten taistolaisten muistelmien analyysistä. Hyvärinen oli entinen taistolainen ja häntä kiinnosti miksi 1960-luvun sotia ja auktoriteetteja kyseenalaistavasta uusvasemmistosta syntyi 1970-luvulla uusstalinistinen taistolaisliike, joka palvoi kyseenalaistamattom... Lue koko vinkki »

Heikki Hiilamo: Näkymättömät sankarit : Suomalaisten salainen apu Chilen vallankaappauksen uhreille

Vuonna 1973 Augusto Pinochet käynnisti Chilessä sotilasvallankaappauksen, jonka verisyys yllätti täysin niin poliittiset vastustajat kun ulkomaatkin. Juntan vastustajia olivat tietysti vasemmistopuolueet, mutta myös ammattiyhdistykset, maatyöläisten järjestöt, opiskelijaliikkeet, kirkon edustajat, kansalaisjärjestöt sekä vapaamieliset tiedotusvälin... Lue koko vinkki »
Vaihtoehtopuolue

Sari Aalto: Vaihtoehtopuolue : Vihreän liikkeen tie puolueeksi

Vihreät ovat aika erikoinen puolue, jonka ideologia on sen verran epämääräinen, että jotkut kutsuvat sitä kokoomuksen puisto-osastoksi kun toiset taas haukkuvat sitä taistolaisten peitejärjestöksi. Puolue, joka herättää näin paljon tunteita ja jolla on ihan konkreettisia kytköksiä Suomen rakastetuimpaan fasistiin Pentti Linkolaan, on minusta tarpee... Lue koko vinkki »
Aikamatka : Nostalginen vuosikirja

Jukka Vesterinen: Aikamatka : nostalginen vuosikirja 1958, 1968, 1978

Aikamatka-kirjat ovat parhaita fiilistelykirjoja, sillä niiden sivuilla voi todella tehdä matkoja lapsuuteen ja nuoruuteen, ihan lukijan iän mukaan. Tässä kirjassa on kolmelta vuosikymmeneltä kivoja tarinoita. 1958 – kun itse en ollut vielä syntynytkään. Oli ehkä hauskin vuosi, juuri sen takia, miten aika on muuttunut ja se, mitä oli silloin, tu... Lue koko vinkki »
George Lucas

Brian Jay Jones: George Lucas

Brian Jay Jonesin George Lucas kertoo Tähtien sota -elokuvista tunnetun elokuvaohjaajan elämästä. Ensiksi pitää kertoa, että kirjan kansi on mahtava. Jo kansi kertoo kaiken, mitä pitäisi tietää. Nuori mies tuijottaa luomustaan silmiin ja elokuvalavaste kuvitteellisesta maailmasta on molempien keskellä. Aavikon äärettömyys näkyy taustalla, kuin o... Lue koko vinkki »
Skinhead

Nick Knight: Skinhead

Nick Knightin Skinhead on lyhyt, mutta informatiivinen kirja brittiläisestä skinhead-kulttuurista. Knight kertoo hyvin analyyttisesti ja lähes etäisesti, miten 1960-luvun ska-musiikkia kuunteleva työläisnuorten alakulttuuri pirstaloitui erilaisiin ryhmittymiin, joista ikävä kyllä tunnetuimpia ovat uusnatsit ja jalkapallohuligaanit. Kirja ei v... Lue koko vinkki »
Maradona

Jimmy Burns: Maradona : Maailman paras jalkapalloilija?

Diego Maradona. Jumalasta seuraava – ylöspäin, sanoisivat monet. 1980-luvulla eläneet muistavat vuoden 1986 jalkapallon MM-kilpailut Meksikossa juuri Maradonan vuoksi. Kaksi uskomatonta maalia välierässä Englannin verkkoon ja muutenkin fantastiset kisat parhaassa iässään olleelta argentiinalaiselta jättivät unohtumattoman jäljen koko jalkapalloa se... Lue koko vinkki »
Uriah Heep

Mika Järvinen: Uriah Heep – Easy Livin’ : Ken Hensleyn vuodet 1970-1980

Mittava teos, sekä konkreettisesti että ajallisesti ja työ- sekä tietomäärääkin ajatellen, Uriah Heep -yhtyeestä aina sen syntysanoista ja sitä edeltäneistä tapahtumista lähtien. Tekijä on keskittynyt erityisesti Ken Hensleyn elämään, jota sitten seurataankin aivan viime vuoteen asti. Toki muutkin yhtyeen jäsenet esitellään jo syntymästään lähtien.... Lue koko vinkki »
Koko kansan korut : Pentti Sarpaneva

Hanna Uusitalo (toim.): Koko kansan korut : Pentti Sarpaneva

Pentti Sarpaneva (1925–1978) on ainakin nimenä hyvin tunnettu muotoilija ja lähes jokainen tunnistaa joitakin hänen töitään; ehkä lähinnä kodin pieniä esineitä, koruja tai lasimaljakoita. Tämä kirja puolestaan antaa rautaisannoksen faktaa Sarpanevan muotoilijan työstä aivan alusta lähtien. Sarpaneva oli varsinaiselta ammatiltaan graafikko, josta... Lue koko vinkki »