Leviatan

Leviatan

Ben Sachs kirjoitti nuorena miehenä yhden romaanin ja sittemmin hän teki monenmoisia muita kirjallisia töitä, kunnes hävisi kuvasta kokonaan. Kun kesäkuussa 1990 eräs mies räjäytti itsensä hengiltä, tietää Sachsin ystävä Peter Aaron, että toistaiseksi tunnistamaton uhri on varmasti Sachs, ja että nyt on kiire saada paperille se, mitä hän omasta mie... Lue koko vinkki »
Kummallinen mieleni

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni

Mevlut muuttaa isänsä luo Istanbuliin 12-vuotiaana vuonna 1969 ja alkaa myydä isänsä ja setänsä tavoin kadulla jogurttia ja bozaa (mietoa turkkilaista alkoholijuomaa). Parikymppisenä serkkunsa häissä Mevlut kohtaa serkun morsiamen pikkusiskon silmät ja hänen kohtalonsa sinetöityy. Haltioitunut Mevlut lähettää valitulleen seuraavien vuosien mittaan ... Lue koko vinkki »
Yksinäisyyden jälkeen

Benedict Wells: Yksinäisyyden jälkeen

Jules on vasta 11-vuotias, kun hänen vanhempansa kuolevat onnettomuudessa. Kahden vanhemman sisaruksensa Martyn ja Lizin tavoin Jules passitetaan sisäoppilaitokseen, jossa hän on alkuun aivan yksin, kunnes hänen vierelleen lipuu Alva, punatukkainen tyttö, jonka yksi etuhammas on vähän vino. Alvasta tulee lähestulkoon koko elämä Julesille monen vuod... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Koneen pelko

Noora Vallinkoski: Koneen pelko

Esikoisteoksellaan Perno Mega City huomiota herättäneen Noora Vallinkosken (s. 1981) toinen romaani Koneen pelko tapahtuu paljolti tehtaiden ympärille rakentuneessa Aukon lähiössä. Tehtaat ovat enimmäkseen jo ulkomailla. Työpaikkoja ei ole enää jäljellä, on vain epämääräinen toivottomuus ja juuttuminen tutuille seuduille. Nousu, kukoistus ja ala... Lue koko vinkki »
Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »
Klassikko

Kari Hotakainen: Klassikko

Tieteen termipankin mukaan autofiktio on "omaelämäkerrallisuutta ja fiktiota yhdistelevä laji, jossa kirjailija, kertoja ja päähenkilö ovat samannimisiä, vaikka teos määritteleekin itsensä fiktioksi esimerkiksi kansilehdellään". Ja kyllähän Kari Hotakaisen Klassikossa kyse on henkilöstä nimeltä Kari Hotakainen – vallankin kun mukana on yli kolmanne... Lue koko vinkki »
Interrail-muistoja

Mikko Manka: Interrail-muistoja

Vuonna 1972 eurooppalaiset rautatieyhtiöt lanseerasivat juhlavuotensa kunniaksi uuden nuorisolle suunnatun tuotteen: verrattain edullisella Interrail-kortilla sai reissata 30 päivää rajattomasti lähes kaikkialla ympäri Euroopan raiteita Suomesta Marokkoon ja Englannista Kreikkaan. Vain yhden kauden kokeiluksi tarkoitettu lippu huomattiin menestystu... Lue koko vinkki »
Jalkapallon likaiset legendat

Ollivier Pourriol: Jalkapallon likaiset legendat

Jalkapallo, kaunis peli! Pelien peli! Loputtoman kiihkoilun ja innostuksen kohde! Häikäiseviä maaleja, jännittäviä otteluita, sädehtiviä supertähtiä. Mutta joskus suuretkin jalkapallosankarit sortuvat rumiin tekoihin, kentän ulkopuolella – ja myös kentällä. Ranskalaiskirjailija Ollivier Pourriol ottaa esseeteoksessaan Jalkapallon likaiset legendat ... Lue koko vinkki »
Ettet unohtaisi nimeäsi

Anne Tarsalainen: Ettet unohtaisi nimeäsi

Käsissäni oli muistelmateos, joka ajallisesti käsittelee 1980-1990-lukuja. Tässä kirjassa Anne Tarsalainen kertoo siitä, kun on naimisissa venäläisen miehen kanssa ja tämän Antin kotouttamisesta Suomeen. Kaikenlaisia ongelmia on vastassa, mutta Annen ja Antin suhde on niin vahva, että sen varaan voi varata ihan rauhassa ja tulee heti sellainen ... Lue koko vinkki »
Virtaavan veden sukua

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua

Virtaavan veden sukua on afrikkalainen tarina. Se kertoo Adista, joka on kirjan alussa kuusivuotias ja asuu perheineen Tansaniassa Dar es Salaamissa. Perhe on tullut Tansaniaan alunperin Zairesta, isä on jonkinlainen diplomaatti, eikä perhe ole ihan täysin sopeutunut Tansaniaan. Isä pitää ankaraa uskonnollista kuria, isoimmat sisarukset ovat jo muu... Lue koko vinkki »
Suomi synnytti

Laura Kosonen: Suomi synnytti : Kätilöiden kertomaa

Kätilöopiston sairaala (1960–2017) oli Suomen suurin synnytyssairaala ja opetussairaala, jossa on koulutettu kätilöitä vuosikymmeniä. 57 vuoden aikana Kättärillä syntyi yli 300 000 vauvaa. Suomi synnytti on Kätilöopiston historiikki, mutta kertoo siinä sivussa laajemminkin suomalaisen sairaalasynnyttämisen historian 1950-luvulta eteenpäin. Se on... Lue koko vinkki »

Mikko Lundell: Miljoonasade

Miljoonasade on bändi, kokoonpano, joka perustettiin vuonna 1985 ja sen jälkeen on satanut ja paljon. Tarinaa piisaa niin paljon, moninaisia juttuja ja tapahtumia on sattunut. Niitä on nyt kerätty tähän kirjaan lukijoiden iloksi. Kirja kuvaa todella hyvin, millaista se on, musiikin tekeminen, säveltäminen, sanoittaminen, bändin kokoaminen, sen y... Lue koko vinkki »
Westend

Suvi Vaarla: Westend

Ikääntymisen hyviin puoliin kuuluu se, että oman sukupolven aikakausiromaaneja ilmestyy enemmän. Westendin Elina on minua muutaman vuoden vanhempi, valmistuu lukiosta ja siirtyy korkeakouluun samoihin aikoihin kun minä lukio-opintoni aloitin. Westend kuvaa 1980-luvun kasinotalouden nousuvuosia ja niitä seurannutta lamaa. 1990-luvun IT-kuplan villi... Lue koko vinkki »
Perno Mega City

Noora Vallinkoski: Perno Mega City

Hanna kasvaa työläisperheessä Pernossa, Turun lähiössä. Perno Mega City kuvaa tytön kasvukertomusta varhaislapsuudesta teini-ikään köyhyyden ja huono-osaisuuden keskellä. Elämään kasautuu kaikenlaista vastoinkäymistä, joista vähäisimpiä eivät ole äidin mielenterveysongelmat ja myöhemmin isän vakava sairastuminen. Hanna on saman ikäinen kuin minä... Lue koko vinkki »
Naisten valheet

Ljudmila Ulitskaja: Naisten valheet

Naiset valehtelevat, mutta eri tavoin kuin miehet, sanoo Ljudmila Ulitskaja. Lieneekö mahtava, miehinen valhe, strategisesti ja arkkitehtonisesti harkittu ja ikivanha kuin Kainin sana, olla lainkaan verrattavissa naisen herttaiseen valehteluun, jossa ei piile minkäänmoista mieltä, taka-ajatusta tai edes etupyyteitä? Ulitskaja kuvaa tässä yhteen n... Lue koko vinkki »

Steve Lukather: Steve Lukather : Toto-yhtyeen kitaristi – omaelämäkerta

Kun sain tämän kirjan käsiini, jo alkuteksti oli lupaava: Ennen kuin aloitat -kappaleessa tulee kaikki kiteytettyä, miksi ja miten kirja on kirjoitettu. Hän varoittaa myös siitä, että hän kiroilee kirjassa eli jos ei tykkää, niin voi lopettaa jo siinä vaiheessa. Steve Lukather antaa heti kättelyssä jotenkin niin avoimen rehellisen vaikutelman, että... Lue koko vinkki »

Liisa Simola: Sweet Manhattan : Kohtaamisia tähtien kanssa

Tänä vuonna jo parikin toimittajan työstä kertovaa kirjaa on sävähdyttänyt minua mielenkiintoisuudellaan. Aleksi Mainion Erkon kylmä sota pullisteli Helsingin Sanomien historiaa, sittemmin Staffan Bruun julkaisi Huvudstadsbladetista omaelämäkerrallisen kirjan Mies, joka rakasti uutisia. Näistä kahdesta olikin hyvä jatkaa kolmanteen, Liisa Simolan k... Lue koko vinkki »