Yksinäisyyden jälkeen

Benedict Wells: Yksinäisyyden jälkeen

Jules on vasta 11-vuotias, kun hänen vanhempansa kuolevat onnettomuudessa. Kahden vanhemman sisaruksensa Martyn ja Lizin tavoin Jules passitetaan sisäoppilaitokseen, jossa hän on alkuun aivan yksin, kunnes hänen vierelleen lipuu Alva, punatukkainen tyttö, jonka yksi etuhammas on vähän vino. Alvasta tulee lähestulkoon koko elämä Julesille monen vuod... Lue koko vinkki »
Ei enää Eddy

Édouard Louis: Ei enää Eddy

Olen tänä vuonna pitänyt linjana lukea vain naisten kirjoittamia kirjoja. Se on ollut aivan kelpo linja: en ole joutunut jättämään kovin monta kiinnostavaa kirjaa lukematta tai lukemaan huonoja kirjoja vain saadakseni kiintiön täyteen. Maailma on tulvillaan mielenkiintoisia naisten kirjoittamia kirjoja. Olen toisaalta välttynyt varsin hyvin ankealt... Lue koko vinkki »
Westend

Suvi Vaarla: Westend

Ikääntymisen hyviin puoliin kuuluu se, että oman sukupolven aikakausiromaaneja ilmestyy enemmän. Westendin Elina on minua muutaman vuoden vanhempi, valmistuu lukiosta ja siirtyy korkeakouluun samoihin aikoihin kun minä lukio-opintoni aloitin. Westend kuvaa 1980-luvun kasinotalouden nousuvuosia ja niitä seurannutta lamaa. 1990-luvun IT-kuplan villi... Lue koko vinkki »
Perno Mega City

Noora Vallinkoski: Perno Mega City

Hanna kasvaa työläisperheessä Pernossa, Turun lähiössä. Perno Mega City kuvaa tytön kasvukertomusta varhaislapsuudesta teini-ikään köyhyyden ja huono-osaisuuden keskellä. Elämään kasautuu kaikenlaista vastoinkäymistä, joista vähäisimpiä eivät ole äidin mielenterveysongelmat ja myöhemmin isän vakava sairastuminen. Hanna on saman ikäinen kuin minä... Lue koko vinkki »
Kuinka olla kuuluisa

Caitlin Moran: Kuinka olla kuuluisa

Tässä Näin minusta tuli tyttö -kirjan jatko-osassa Johanna Morrigan eli Dolly Wild on muuttanut Wolverhamptonista Lontooseen vuonna 1995. Luvassa on unelmaduunia D&ME-musiikkilehden toimituksessa keskellä brittipopin kultakautta. Ei paratiisia ilman käärmettä ja Jon tapauksessa se on koomikko Jerry Sharpe, joka vie Jon kämpilleen harrastamaa... Lue koko vinkki »
Käsipohjaa

Nelli Hietala: Käsipohjaa

Millaiseksi kasvaa tyttö perheessä, jossa isä muuttaa asumaan kylpyhuoneeseen? Käsipohjaa on omintakeinen kasvukertomus, jossa tarkastellaan elämää varsin kummallisessa perheessä. Päähenkilö Sintti on kiinnostava tyttö, jota kiinnostavat luonto ja eläimet, kalat ja pikkuhyönteiset. Sintin sisäinen maailma on rikas ja monimuotoinen. Isosisko Valp... Lue koko vinkki »
Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskajan Vihreän teltan alla on 750-sivuinen tiiliskivi ja yritys selittää selittämätöntä eli sitä, millaista elämä Neuvostoliitossa oli. Tarina alkaa eräänä historiallisena päivänä vuonna 1953 ja jatkuu aina 1990-luvulle asti. Sen keskiössä on kolme koulupoikaa, ja vaikka tarina tempoilee sivu­henkilöstä, tilanteesta ja paikasta toiseen... Lue koko vinkki »
You

Austin Grossman: You

Harvinaisen yhdentekevästi nimetty kirja kertoo tietokonepeleistä ja etenkin niiden tekijöistä. Kirjan päähenkilö Russell hylkäsi nörttitaustansa ja ryhtyi opiskelemaan lakia, mutta päätyy kolkuttelemaan lapsuudenystäviensä pelifirman ovelle töitä etsien. Kaverisuhteet painavat sen verran, että täysin kyvytön Russell saa paikan ja alkaa perehtyä pe... Lue koko vinkki »

Marjane Satrapi: Persepolis 2 : Kotiinpaluu

Iranilaisen Marjane Satrapin omaelämäkerrallisen sarjakuvasarja Persepolisin (suomalaisen laitoksen) ensimmäisen niteen lopussa teini-ikäinen Marjane lähtee vallankumousta pakoon Wieniin. Persepolis 2: Kotiinpaluu jatkaa suoraan tästä. Kielitaidottomana yksin vieraassa kulttuurissa on vaikeaa, ja aluksi Marjanen arki onkin täynnä isoja ja pieniä ha... Lue koko vinkki »
Seitsemäntoista

Juha Itkonen: Seitsemäntoista

Eletään 1990-luvun alkua, ja lama kolkuttelee hämeenlinnalaisten ikkunoiden takana. Peruskoulun päättänyt Henrik pääsee ensimmäiseen kesätyöhönsä suuren marketin lihaosastolle, jossa hän tutustuu lähes kymmenen vuotta vanhempaan hedelmäosaston Veskuun. Henrik elää kuten kuka tahansa ikäisensä nuori: koulunkäyntiä, ensimmäisiä yrityksiä tyttöjen kan... Lue koko vinkki »