Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Lux

Karla Malm: Lux

Espoolainen Iiris aloittaa opinnot Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Ensimmäinen koulupäivä alkaa jännittävissä tunnelmissa: uudesta koulusta ei tunne ketään. Tupakkapaikalla koulun alkua odotellessa kaikki ovat ryhmissä, irtonaisia ihmisiä ei näy – kunnes paikalle lampsii yksinäinen punkkarityttö, johon Iiris iskee kiinni, jotta ei tarvitse olla yks... Lue koko vinkki »
Jakarandapuun lapset

Sahar Delijani: Jakarandapuun lapset

Kauniin kannen sisälle kätkeytyy inhottavia tarinoita, mutta onneksi Jakarandapuun lapset ei ollut ihan niin synkkä kuin olisi voinut olla. Iranin islamilaisen vallankumouksen kauhuissa 1980-luvulla kuitenkin ollaan ja ihmisiä vangitaan ja teloitetaan mielivaltaisesti. Kidutus- ja kärsimyskuvausten sijaan pääpaino on kuitenkin lapsissa. Azar syn... Lue koko vinkki »
Eliitti

Maija Kauhanen: Eliitti

Maija Kauhasen esikoisteos Eliitti kertoo kahdesta tytöstä, Inkusta ja Karlasta, jotka kasvavat Kehyskunnassa pääkaupunkiseudun liepeillä. Koulussa he ovat kaikkea muuta kuin eliittiä, mutta yläasteen jälkeen ovet avautuvat helsinkiläiseen eliittilukioon, jonne pääsee pakoon yläasteen armotonta maailmaa. Siellä tytöt kohtaavat Seinäjoelta muuttanee... Lue koko vinkki »
Ei enää Eddy

Édouard Louis: Ei enää Eddy

Olen tänä vuonna pitänyt linjana lukea vain naisten kirjoittamia kirjoja. Se on ollut aivan kelpo linja: en ole joutunut jättämään kovin monta kiinnostavaa kirjaa lukematta tai lukemaan huonoja kirjoja vain saadakseni kiintiön täyteen. Maailma on tulvillaan mielenkiintoisia naisten kirjoittamia kirjoja. Olen toisaalta välttynyt varsin hyvin ankealt... Lue koko vinkki »
Tanssimestari ja muita kertomuksia Zimbabwesta

Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

Petina Gappahin esikoisromaani Muistojen kirja oli melkoinen hitti ilmestyttyään englanniksi 2015 ja suomeksi pari vuotta myöhemmin. Sitä edelsi vuonna 2009 novellikokoelma An Elegy for Easterly, joka suomennettiin tuoreeltaan nimellä Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta. Kirja on monipuolinen kattaus tarinoita monenlaisten ilmiöiden maa... Lue koko vinkki »
Kolme syytä elää

Tiina Lifländer: Kolme syytä elää

Eletään vuotta 1958. Konttorinjohtaja Lauri suutelee Kerttua, sihteeriään, kaiken kansan nähden juna-asemalla. Ja kuten usein on, vaimolle asia viimeisenä paljastuu. Niin Helmi ainakin piilostaan asian kokee; tuntee kaikkien katsovan häntä ja ihmettelevän, eikö hän todellakaan ole tajunnut. Suudelma liimaantuu tahmeana epäluulona Helmin päiviin.... Lue koko vinkki »
Tulppaanimurhat

Daniëlle Hermans: Tulppaanimurhat

Kaksi murhaa: tulppaanikauppias Wouter Winckel murhataan Hollannissa 1636, Frank Schoeller Lontoossa 2007. Viimeisenä tekonaan Frank antaa hänet löytäneelle veljenpojalleen Alecille vanhan kirjan, jossa on kuvia tulppaaneista. Alec ei ymmärrä, mitä tekemistä Frankilla on tulppaanien kanssa, mutta käy ilmi, että Alec ei tiedä kaikkea sedästään, v... Lue koko vinkki »

Rebecca Stott: Veden muisti

Elizabeth Vogelsang kuolee ja hänen poikansa Cameron pyytää hautajaisiin tullutta ex-tyttöystäväänsä jatkamaan äitinsä työtä. Helvetin 1600-luku, alkemia ja Isaac Newton olivat Elizabethin työn pääkohdat ja niihin kulutettu aika ja intohimo eivät saa mennä hukkaan. Lydia Brooks ottaa lopulta työn vastaan, mutta pelkän haamukirjoittamisen sijaan hän... Lue koko vinkki »