Nimeni on Oliva Denaro

Viola Ardone: Nimeni on Oliva Denaro

Korjaava avioliitto? Mitä sellainen oikein on? Mitä se korjaa? Tällainen termi tuli itselleni Oliva Denaron tarinan myötä tutuksi. Ja sehän tarkoittaa jotain aivan kamalaa: jouduttuaan raiskatuksi nainen voi avioitua pahantekijänsä kanssa, jolloin hän välttää yleisen häpeän, ja samalla raiskaajakin saattaa pitää kunniansa. Näin siis Sisiliassa 1960... Lue koko vinkki »

Eveliina Talvitie: Kovakuorinen

Kovakuorinen on kirjoittajansa esikoisromaani; olen aiemmin lukenut hänen tuotannostaan provokatiivisen feministiset teokset Hieno vai huono (2015) ja Miten helvetissä minusta tuli feministi (2016). Itse asiassa tämä ensimmäinen fiktiivinen kirja jatkaa näiden aiempien kiihkeyttä ja julistavuuttakin, mutta tällä kertaa kertomuksellisessa muodossa. ... Lue koko vinkki »

Katja Kärki: Jumalan huone

Vanhoillislestadiolaisuudesta kirjoittamiselle tuntuu näinä aikoina olevan sosiaalinen tilaus; tilinteko liikkeen sisäisistä kuvioista alkoi nähtävästi jo Pauliina Rauhalan kiitetystä Taivaslaulusta. Tänä keväänä ilmestyi käsillä olevan Katja Kärjen kirjan lisäksi Suvi Ratisen esikoisteos Matkaystävä, joka kuvasi nuoren naisen irtautumista liikkees... Lue koko vinkki »

Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina : kypsyys – vanhuus

Ja nyt tämä Napoli-sarja sitten loppuu – voi! Kyseessä on kuitenkin yksi viime vuosien tärkeimpiä lukuelämyksiäni. On ollut ilo seurata Elenan ja Lilan vaiheita, olkoonkin että välillä tekisi mieli ravistella kumpaakin, mutta se johtunee siitä, että henkilöhahmot ovat elävän ihmisen kaltaisia, eivät mitään kiiltokuvia, ei edes tarinan kertoja Elena... Lue koko vinkki »

Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät : Aikuisvuodet

Pseudonyymi Elena Ferranten luoma Napoli-tetralogia on kirvoittanut runsaasti tunteita ja ajatuksia lukijoissaan. Suurin osa on ollut ihastuneita sarjan värikkääseen tapaan kuvailla päähenkilöitä, heidän ystävyyttään ja sen kupruja sekä paikallisia että yhteiskunnallisia muutoksia 1950-luvulta alkaen. Mutta soraääniäkin olen kuullut. Sarjan roma... Lue koko vinkki »
Uuden nimen tarina

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina : Nuoruus

Uuden nimen tarina on odotettu jatko-osa pseudonyymi Elena Ferranten upealle romaanille Loistava ystäväni, joka vuosi sitten hurmasi ison joukon lukijoita, minut heidän mukanaan. Se levittää jälleen eteemme napolilaisen korttelin lukuisine asukkaineen ja heidän lukuisine lempinimineen, mikä helposti aiheuttaisi sekaannusta, jollei kirjan alkuun oli... Lue koko vinkki »
Suureen maailmaan

Ulla-Lena Lundberg: Suureen maailmaan

Suureen maailmaan sijoittuu Ahvenanmaalle, josta on aina lähdetty maailmalle laivojen matkassa. Sen keskipisteessä ovat Eskilsin veljekset: levoton elämäntaiteilija Leonard, tyyni pappismies Isidor ja merikapteenikaksoset Richard ja Edvard. Juonta tästä kirjasta on turha hakea. Suureen maailmaan kuvaa ajan kulkua tämän ahvenanmaalaisen suvun jäs... Lue koko vinkki »
Sielusta sieluun

Janne Kuusi: Sielusta sieluun

”Hän siirtyi työpöydän taakse ja perehtyi uunituoreeseen Soihdunkantaja-lehteen, joita lojui sotkuisella pöydällä epämääräisten monistepinojen lomassa. Seinät oli päällystetty kaikenlaisilla julisteilla ja papereilla, jotka peittivät seinäpinnan melkein kokonaan. Kaapiston päällä seisoi kymmenittäin punavärivoittoisia lippuja ja viirejä sekä useamp... Lue koko vinkki »
Arsenin neljä elämää

Jevgeni Vodolazkin: Arsenin neljä elämää

Täytyy myöntää, että epäröin kauan tähän kirjaan tarttumista. Olin kuullut siitä paljon hyvää, olihan sitä verrattu vaikkapa Umberto Econ Ruusun nimeen, mutta juuri se nosti rimaa kohdallani: Osaanko? Ymmärränkö? Löydänkö oikeat merkitykset? Nämä huolet osoittautuivat kuitenkin turhiksi, ja uskon, että Arsenin neljä elämää on yksi niitä kirjoja, jo... Lue koko vinkki »
Hamburg Blues

Karin Ehrnrooth: Hamburg blues

Hamburg blues on tajunnan virtaa siitä, kuinka nuori nainen etsii elämää, aikuistuu Saksassa, Hampurissa. Pääosan nainen tapaa ihmisiä, naisia ja kämppäkavereita, seurustelee monien erilaisten miesten kanssa, mutta vaikuttaa kaikesta huolimatta olevan hyvin yksin. Hän kävelee paljon ja pohtii asioita, elämää. Tuntuu kuin hänellä ei olisi yhtään ... Lue koko vinkki »
Loistava ystäväni

Elena Ferrante: Loistava ystäväni : lapsuus ja nuoruus

Mistä tunnistaa suuren romaanin? Vaikkapa siitä, että se ruokkii tasapuolisesti sekä älyä, tunnetta että mielikuvitusta. Se haastaa lukijansa pohtimaan ja eläytymään. Sitä ei voi jättää kesken, vaan on ahmittava sivu toisensa jälkeen, ja 360 sivuakin luettuaan ajattelee, että joko tämä nyt loppuu. Tällainen romaani on Loistava ystäväni, yksi täm... Lue koko vinkki »
Tyhmä neitsyt

Ida Simons: Tyhmä neitsyt

Tässäpä taas viehättävä pieni helmi kirjaksi! Tyhmän neitsyen keskushenkilö on nuori Gittel, joka rakastaa pianonsoittoa. Hänen isänsä on epäonninen bisneksissään, ja kuvankaunis äiti ottaa sydämistyneenä tyttären kerta toisensa jälkeen mukaansa oman sukunsa luo Antwerpeniin ja lupaa jäädä sinne iäksi, mutta palaa aina takaisin, kun perhe alkaa her... Lue koko vinkki »
Purity

Jonathan Franzen: Purity

”Kun Charlesin monet kuherruskuukaudet olivat ohi, hän ryhtyi kirjoittamaan isoa kirjaansa, romaania joka toisi hänelle paikan modernin amerikkalaiskirjallisuuden kaanonissa. Joskus ennen oli riittänyt, kun kirjoitti sellaisen teoksen kuin Ääni ja vimma tai Ja aurinko nousee. Mutta iso koko oli nyt kaikki kaikessa.” Tämä Charles-­kirjailija on ... Lue koko vinkki »
Kunnan jauhot

Kalle Päätalo: Kunnan jauhot

Iijoki-sarjan 3. osa. 563 s. Vuodet 1931-1933. Kalle 11-13 v. Isä-Herkon mielisairaus pahimmoillaan Isä-Herkon mielenterveys ei ole paranemaan päin, vaikka välillä Oulun piirimielisairaalasta kotiin laitetaankin. Kallioniemen kattilakunnan penskoilla alkaa uusi ajanmääritys tästä lähin: aika lasketaan 'rikkauden ajasta' taikka vuodesta joll... Lue koko vinkki »
Kaikki taivaan linnut

Harper Lee: Kaikki taivaan linnut

Harper Lee nousi tietoisuuteen suoraan ensimmäisellä kirjallaan, Kuin surmaisi satakielen. Ilmestyessään se voitti Pulitzer-palkinnon. Kaikki taivaan linnut on enemmän tai vähemmän Kuin surmaisi satakielen laajempi versio. Siitä huolimatta että sitä markkinoidaan jatko-osana, kyseessä on enemmänkin käsikirjoituksen varhaisempi versio, jossa huomion... Lue koko vinkki »
Lasihelmet

Sirkka Laine: Lasihelmet ja muita väärennöksiä

Sirkka Laine on pitkän linjan kirjailija: hän aloitti uransa jo 1970-­luvun lopulla novellikokoelmalla Maariankämmekät. Hän on saanut valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1982 ja tehnyt käsikirjoituksia suosittuihin kuunnelmiin ja tv-­sarjoihin, mutta uutta romaania häneltä saatiin odottaa liki viisitoista vuotta. Lasihelmet onkin sitten hyvin kosk... Lue koko vinkki »
Elämän ilo

Goliarda Sapienza: Elämän ilo

Mikä urakka! Elämän ilo on vaatimattomat 722 sivua pitkä, ja se kertoo Modestasta, joka syntyy Sisiliassa 1900-­luvun alussa. Elämä kuljettaa hänet köyhästä kodista luostarin kautta italialaisen aatelisperheen linnaan, ja Modestan kehityksen kautta lukija saa tutustua vuosisadan alun erilaisiin aatteisiin ja elämäntapoihin. ­ Luin tämän kirjan melk... Lue koko vinkki »
Elämä elämältä

Kate Atkinson: Elämä elämältä

Tämä kirja oli minulle todellinen lukuelämys, Elämys isolla alkukirjaimella, sellainen jota harvoin enää kohtaan. Ollakseen lähes kuusisataasivuinen tiiliskivi romaani eteni kuin siivillä, ja rakenteen kokeilut eivät ollenkaan häirinneet, vaan lisäsivät vain kirjan nautittavuutta. Elämä elämältä kertoo Ursula Toddin tarinan 1910­-luvulta 1960-­l... Lue koko vinkki »
Terhi

Hilkka Ravilo: Terhi : romaani elämästä ja rikoksesta

Hilkka Ravilo on hyvin omintakeinen kirjailija tyyliltään ja aiheiltaankin. Hän on usein kuvannut kirjoissaan ihmisten kehitystä lapsesta aikuiseksi ja ympännyt sitten rikoksen tähän romaanikehykseen. Tämä pätee myös hänen uusimpaan teokseensa Terhi. ­Terhi kasvaa tytöstä naiseksi Lohjan Lieviön kylässä. Lapsuus on aineellisesti melko niukkaa mutta... Lue koko vinkki »