100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Ruth Brocklehurst (toim.): 100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Taas on se aika vuodesta kun pääsen pureutumaan lempilastenkirjasarjaani. 100 asiaa -sarjaan on ilmestynyt tämän uusimman osan myötä jo 11 osaa. Tällä kertaa kirjan teema on hieman epätavallinen, sillä aiheena on mitä voimme tietää siitä, mitä emme tiedä. Mitä oikeastaan on pimeä aine, ja mitä mahtoi tapahtua kadonneelle lentäjälle Amelia Earharti... Lue koko vinkki »
Elämää avaruudessa

Avi Loeb: Elämää avaruudessa

Lokakuussa 2017 havaittiin ensimmäinen tähtienvälinen esine, 1I/2017 U1, joka nimettiin 'Oumuamuaksi. Sen tarkemmasta olemuksesta ei ole tietoa, mutta sen käyttäytymisessä oli sen verran omituisia piirteitä, että Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb on uskaltautunut esittämään hypoteesina, että 'Oumuamua on rakennettu esine: tällais... Lue koko vinkki »
Kohti korkeuksia

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia : ajatusmatkalla avaruudessa

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund jatkaa kevyen ja helposti lähestyttävän tietokirjallisuuden parissa. Edellinen Sää joka muutti maailmaa oli oikein oiva kirja, eikä tämä Kohti korkeuksia: ajatusmatkalla avaruudessa ole sekään hullumpi. Nimensä mukaisesti teos suuntaa kohti avaruutta. Sinne ei olekaan pitkä matka: täältä Tampereelta on avaruuteen yl... Lue koko vinkki »
Eksoplaneetat

Heikki Oja: Eksoplaneetat

Eksoplaneettatutkimus on edennyt viime aikoina hurjaa tahtia. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla, mutta nykyään niitä tunnetaan jo yli 4000. Itse asiassa näyttää siltä, että eksoplaneetat ovat niin yleisiä, että niitä on galaksissamme enemmän kuin itse tähtiä. Heikki Oja kartoittaa kirjassaan miten eksop... Lue koko vinkki »

Ben Newman ja Dominic Walliman: Professor Astrokatts stjärnskådning

Olen halunnut saada käsiini Professori Astrokissa -tietokirjoja jo jonkin aikaa. Ensinnäkin sarjan alkuperäinen kustantamo Flying Eye Books, on tunnettu todella laadukkaista lastenkirjoistaan ja sitä paitsi Astrokissan visuaalinen ulkoasu vaikutti aivan herkulliselta. Onneksi minun ei tarvinnut pettyä myöskään itse sisältöön, sillä ainakin tämä osa... Lue koko vinkki »

Jonathan Fetter-Vorm: Moonbound : Apollo 11 and the Dream of Spaceflight

Vuonna 2019 ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu monenmoista dokumenttia ja kirjaa, mutta omalle lukulistalle on toistaiseksi päätynyt vain Moonbound, joka on Jonathan Fetter-Vormin kunnianhimoinen sarjakuva kuulennosta ja niistä ihmisistä ja teknisistä edistysaskelista, jotka tekivät ... Lue koko vinkki »

Markus Hotakainen: Kosminen pimeys väistyy : Maailmankaikkeuden arvoituksia

Moderni käsitys maailmankaikkeudesta on hiljalleen kehittynyt viimeisen neljänsadan vuoden aikana, siitä hetkestä alkaen, kun Hans Lippershey keksi kaukoputken. Tämä on sopivasti myös Markus Hotakaisen kirjan aloituskohta, käännekohta jonka jälkeen ihmiset eivät joutuneet ihmettelemään avaruutta vain omien aistiensa asettamien rajojen sisällä. S... Lue koko vinkki »

Tim Peake: Kysy astronautilta : kaikki avaruudessa elämisestä

Voiko avaruudessa juoda teetä? Entä kuinka avaruudessa käydään vessassa ja millaista oikein on nukkua painottomassa tilassa? Harvan ammatin arkinen työpäivä on niin kiinnostava kuin astronautin. Kuten kirjasta käy ilmi, mitään niin mitätöntä ja arkista tekemistä ei kai olekaan, etteikö sen toteuttaminen avaruudessa toisi aivan omat haasteensa. K... Lue koko vinkki »

Mauri Kunnas: Pieni avaruuskirja

Todellinen lastenkirjamaailman avaruusklassikko, Kaikkien aikojen avaruuskirja, viettää tänä vuonna kolmikymppisiään. Mauri Kunnaksen vuonna 1989 ilmestynyt teos lienee tuttu lähes kaikille edes jossakin määrin avaruudesta kiinnostuneille lapsille ja miksei aikuisillekin. Faktaa ja fiktiota yhdistelevä kirja Kunnaksen tutulla ja toimivalla kuvituks... Lue koko vinkki »
Tähtitiedettä kiireisille

Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille

Minulle elämässä ei ole koskaan tarpeeksi aikaa kaikelle minua kiinnostavalle. Osaltaan se johtuu siitä että kiinnostun lähes kaikesta, mutta enemmän siitä että nykypäivänä tuntuu vapaa-aika olevan kortilla. Siksi tämä kirja kiinnitti huomioni. Tähtitiedettä kiireisille on 160 sivun tietopaketti, joka esittelee tähtitieteen perusteita kansantaju... Lue koko vinkki »
Kurkista avaruuteen

Rob Lloyd Jones: Kurkista avaruuteen

Kurkista avaruuteen -kirja tarttuu haastavaan tehtävään selventää avaruuteen liittyviä kysymyksiä lapsille. Aihetta on elävöitetty visuaalisin keinoin sijoittamalla tekstejä kurkistusluukkujen taakse ja käyttämällä paljon värejä ja kuvituksia. Ainakin itse olen kaivannut tämäntyyppistä kirjaa, sillä useimmat lapsille suunnatuista avaruusaiheisis... Lue koko vinkki »

Elizabeth Dowsett ja Shari Last: Jedien salaisuudet

Tähtien sota -fanit pidetään tyytyväisenä tasaisin väliajoin. Joululahjalistoista löytyy varmasti niin dvd-bokseja, kirjoja kuin asusteita ja oheistuotteita. Jedien salaisuudet -kirja on innostava tietopaketti Jedeistä ja kaikesta niihin liittyvästä. Kirjassa on Jedejä ja pahiksia niin uudesta kuin vanhastakin elokuvatrilogiasta. Uudet The Clone... Lue koko vinkki »

Robert Dinwiddie, David Hughes, Giles Sparrow ja muut: Avaruuden ääriin

Upea kirja! Tässä on kunnon sohvapöytäkirja, sellainen, jonka voi jättää esille keräämään katseita ja luomaan vaikutelmaa sivistyksestä. Isokokoinen teos on näyttävä esitys siitä, mitä avaruudessa on. Tekijät ovat päässeet käsiksi NASA:n kuva-arkistoihin, joten kirjan kuvitus on fantastista. Sisältö on erittäin kattava paketti avaruutta: avaruus... Lue koko vinkki »