Helliconian kevät

Brian Aldiss: Helliconian kevät

Tuhannen valovuoden päässä Maasta avaruutta kyntää kaksoistähti. Tähti Freyriä kiertää tähti Batalix, ja Batalixia planeetta Helliconia. Kun kaunokirjallisen teoksen pääosassa on planeetta, sitä voisi jo kutsua eeppiseksi scifiksi, ja kaksoistähti on Helliconian eepoksen suurin vaikuttaja. Se muotoilee planeetan asukkaiden aikakäsityksen, ja vie... Lue koko vinkki »

Saara Henriksson ja Erkka Leppänen (toim.): Huomenna tuulet voimistuvat

Oli ympäristökysymyksistä mitä mieltä tahansa, keskustelua ne vähintäänkin herättävät. Ympäristöön ja sen kehitykseen tulevaisuudessa liittyy todellisia uhkakuvia ja mahdollisuuksiakin, ja niitä pohtiva kirjallisuus on siksi tarpeellista. Osuuskumma osallistuu talkoisiin Huomenna tuulet voimistuvat -kokoelmalla, joka tarjoaa paketin ekoscifiä. N... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Herääminen

Herääminen pyörittelee Sarasvatin hiekasta ja Frank Schätzingin Pedoista tuttuja maailmanloppukuvioita. Taustalla on luonnollisesti uskottavaa ja tuoreeseen tutkimukseen perustuvaa tiedettä. Vauhdikas tarina sijoittuu pitkälti Suomeen, joka kärsii kylmyysvaiheen jälkeen hirmuhelteistä. Ihmiskuntaa uhkaa kuivuminen. Isomäki ei kuitenkaan tyydy tä... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

Intian rannikolta löytyy ikivanha meren alle hautautunut kaupunki. Grönlannin jäätiköillä tapahtuu kummia ja Karibialla on kummallisia kivenlohkareita. Nämä kaikki liittyvät jotenkin yhteen ja selitys saattaa olla yllättävänkin tärkeä koko ihmiskunnalle... Ilmastonmuutos on kovasti pinnalla tällä hetkellä. Sarasvatin hiekkaa maalailee uskottavia... Lue koko vinkki »
Zodiac

Neal Stephenson: Zodiac

Kyberpunkin sijasta Neal Stephenson käsittelee Zodiacissa nykyaikaa ja ympäristökysymyksiä. Kirjan päähenkilö Sangamon Taylor on ammattikusipää, joka taistelee ympäristöä saastuttavia suuryhtiöitä vastaan. Bostonin satamasta tulee tarinan edetessä näyttämö melkoiselle ympäristösodalle. Scifistinen elementti tästä ekotrilleristä löytyy – loppupuo... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Kristalliruusu

Novellikokoelma Kristalliruusu (1991) edustaa perinteikästä, tieteen kansantajuistamiseen perustuvaa tieteiskirjallisuutta. Parhaimmillaanhan tässä lajityypissä tiukka järkeily yhdistyy mielikuvituksen lentoon, mutta usein ihmiskuvaus jää heiveröiseksi. Risto Isomäen vahvuutena on tiedetoimittajan avara asiantuntemus, leimallisimpana heikkoutena ta... Lue koko vinkki »
Dune

Frank Herbert: Dyyni-sarja: Dune, Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune, Chapterhouse: Dune

Monet tuntevat Frank Herbertin klassisen Dyyni-sarjan. Useimmat suomalaiset tuntuvat vain, kiitos suomalaisen kustantajan mielenkiintoisen ratkaisun, pitävän sarjaa neliosaisena. Suomeksi julkaistut neljä kirjaa ovat kuitenkin vain kuusiosaisen sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa. Tarina on eeppinen kertomus Imperiumista, jota hallitsee Rohto, melan... Lue koko vinkki »