What if? 2

Randall Munroe: What If? 2

Fyysikko, robotiikkatutkija NASA:n palveluksessa, tikku-ukkosarjisten piirtäjä. Aika mielenkiintoinen on Randall Munroen urakaari tähän saakka. Munroen loistava XKCD-sarjakuva on yhä voimissaan, samoin sen sivutuotteena syntynyt What if? -sivusto. Tällä sivustolla Munroe antaa "vakavia tieteellisiä vastauksia absurdeihin hypoteettisiin kysymyksiin"... Lue koko vinkki »

Janna Levin: Mustan aukon blues ja muita ääniä ulkoavaruudesta

Jossain päin maailmankaikkeutta kaksi mustaa aukkoa törmää, mikä on tapahtumana voimallisin sitten maailmankaikkeuden synnyn. Siinä vapautuu energiaa biljoonan miljardin Auringon verran. Tällainen energiamäärä säteilee yhteen sulautuvista mustista aukoista puhtaana gravitaationa, aika-avaruuden muodossa etenevinä aaltoina, gravitaatioaaltoina. ... Lue koko vinkki »

Carlo Rovelli: Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta

On tiedon raja-alueita, joilla opitaan lisää, ja tiedonjanomme on polttavaa. Niitä ovat kaikkein pienimmät ulottuvuudet avaruuden rakenteessa, kosmoksen synty, mustien aukkojen ilmiöt ja ajatusprosessiemme toiminta. Tällä tietomme reunalla, tuntemattomien asioiden valtameren äärellä, hohtaa maailmankaikkeuden mysteeri ja kauneus. Se on henkeäsalpaa... Lue koko vinkki »

Tommi Tenkanen: Pimeän aineen arvoitus

Vielä sata vuotta sitten ajateltiin, että kotigalaksimme on koko maailmankaikkeus. Kuluneet vuosikymmenet ovat tehokkaasti poistaneet ihmisen maailmankaikkeuden keskipisteestä. Elämme äärettömässä, laajenevassa universumissa, josta vain murto-osa on edes samanlaista ainetta kuin me. Niin sanottua pimeää ainetta on arvioiden mukaan noin neljä ker... Lue koko vinkki »

Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan

Samuli Siltanen on Helsingin yliopiston matematiikan professori, jonka oma tutkimusalue on soveltavan matematiikan ja käänteisten ongelmien, erityisesti lääketieteellisen kuvantamisen alueella. Hän ylläpitää omaa Samun tiedekanavaansa YouTubessa ja on aktiivinen myös muualla sosiaalisessa mediassa. Yksi Samuli Siltasen missioista on tuoda matema... Lue koko vinkki »
Myrsky vesilasissa

Helen Czerski: Myrsky vesilasissa : Arkipäivän fysiikkaa

Fysiikan lait ylittävät kaikki ihmisten luomat lait: niitä on kaiken olemassaolevan noudatettava ilman poikkeuksia. Niinpä fysiikan lait koskevat paitsi kaikenlaista korkeamman fysiikan pariin kuuluvaa, myös kaikenlaista hyvinkin arkista: popcornia, pizzataikinaa, norsujen kärsiä ja puiden runkoja. Helen Czerski on yliopiston lehtori, kuplien fy... Lue koko vinkki »
Pehmeät koneet

Richard A. L. Jones: Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä

Richard A. L. Jonesin Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä on maallikoille suunnattu tietokirja, joka pyrkii kertomaan nanoteknologiasta ja sen sovelluksista. Näin tämän kirjan Helsingin kirjamessuilla ja laitoin lukulistalle, koska välillä pitää lukea luonnontieteiden teoksia, jotta mielessäni olisi muutakin kuin humanismia. Scifin fanina t... Lue koko vinkki »
Minun lyhyt historiani

Stephen Hawking: Minun lyhyt historiani

Vähän aikaa sitten elokuvateattereissa pyöri Jane Hawkingin kirjaan perustunut elokuva Kaiken teoria. Samoihin aikoihin ilmestyi itse Stephen Hawkingin omaelämäkerta Minun lyhyt historiani. Kirjan nimi viittaa hänen populaariin vuonna 1988 suomennettuun Ajan lyhyt historia -kirjaansa, joka toi hänet suuren yleisön tietoisuuteen. Tietäen Kaiken t... Lue koko vinkki »
Ensimmäinen sekunti

Kari Enqvist: Ensimmäinen sekunti : silminnäkijän kertomus

Mitä tapahtui maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin aikana? Kari Enqvist kertoo siitä tässä kirjassaan. Niin hämmentävältä kuin se ehkä voikin kuulostaa, käy ilmi, että ensimmäisen sekunnin aikana ehti tapahtua niin paljon, että siihen verrattuna koko ensimmäisen sekunnin jälkeisenä aikana on tapahtunut aika vähän mitään oikeasti kiinnostavaa. ... Lue koko vinkki »
Monimutkaisuus

Kari Enqvist: Monimutkaisuus : elävän olemassaolomme perusta

Mitä kaiken takana on? Kari Enqvist pyrkii tässä kirjassa selvittämään, mikä on se yksinkertainen perusta, joka löytyy kaiken monimutkaisuuden takaa. Ollaan teoreettisen fysiikan peruskysymysten äärellä ja puhutaan energian, entropian ja emergenssin kaltaisista asioista. Kirjan ensimmäinen osa kertoo, mistä energiassa on kyse. Mitä aine ja energ... Lue koko vinkki »

Adam Hart-Davis: Aika : suuren mysteerin jäljillä

Stop! Älä lue pidemmälle vielä! Tiedätkö, mitä on aika? Tietenkin! Määrittele ajan käsite jollekin lähelläsi olevalle. No, ei se ollutkaan niin helppoa. Adam Hart-Davis yrittää viedä meidät (kirjan alaotsikkoa mukaillen) suuren mysteerin jäljille. Hän lähtee liikkeelle antiikin filosofeista, joille aika oli kaikkea muuta kuin triviaali käsite. T... Lue koko vinkki »

Stephen Hawking ja Leonard Mlodinow: Suuri suunnitelma

Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia on tunnettu kirja. Se on kuitenkin vanhentunut jonkin verran, sillä fysiikan kehitys on edistynyt sitten kirjan julkaisemisen. Hawking ja fyysikko ja tietokirjailija Leonard Mlodinow esittelevät tässä kirjassa fysiikan uusimpia teorioita ja käsityksiä maailmankaikkeudesta. Einsteinin suhteellisuusteoriasta o... Lue koko vinkki »

Theodore Gray: Kiehtovat alkuaineet

Kiehtovat alkuaineet on todella näyttävä katsaus alkuaineiden maailmaan. Kirja on todella hyvän näköinen ja täynnä näyttäviä valokuvia alkuaineista. Se listaa kaikki alkuaineet järjestyksessä jaksollisen järjestelmän mukaisesti ja esittelee niiden tärkeimmät tiedot. Kyseessä on nimenomaan katsaus, sillä tekstin osuus on paikoin vähäinen. Alkuain... Lue koko vinkki »

Paula Havaste: Temppuja ja tiedettä Heurekasta

Kirjaan on koottu erilaisia helppoja "tieteellisiä temppuja", joita voi kokeilla itse kotona. Vaikka kokeista suurin osa vaikuttaa pelkästään hauskoilta tempuilta, niiden tieteellinen tausta on kerrottu ja mukana on tietoiskuja luonnontieteiden historiasta. Havainnollistavien ja hauskojen piirroskuvien lisäksi kirjassa on myös valokuvia tiedekes... Lue koko vinkki »

Martin Rees: Just Six Numbers

Maailmankaikkeutta, jossa elämme, muovaavat pohjimmiltaan varsin yksinkertaiset asiat. Universumin rakenne on tiivistettävissä kuuteen lukuun. Kaksi luvuista liittyy universumin perusvoimiin, kaksi maailmankaikkeuden kokoon ja rakenteeseen ja kaksi säätää avaruuden ominaisuuksia. Pienetkin muutokset näihin lukuihin tuottaisivat maailmankaikkeuden, ... Lue koko vinkki »

Kari Enqvist: Olemisen porteilla

Tieto-Finlandialla palkittu Olemisen porteilla on haastava teos. Kvanttifysiikka ei yksinkertaisesti uppoa pieneen mieleen, selitettiin sitä kuinka populaaristi tahansa. Vaikeudestaan huolimatta Olemisen porteilla on mielenkiintoista luettavaa. Enqvist kuvailee värikkäällä tyylillään erilaisia kvanttifysiikan teorioita – niitä riittää melkoinen kir... Lue koko vinkki »