Kohtalona Ruotsinsalmi

Johanna Aartomaa, Maarit Laitala, Vilma Lempiäinen ja muut (toim.): Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä

Kotkan Merikeskus Vellamossa pidettiin vuonna 2023 kiitelty näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä, joka jäi valitettavasti minulta näkemättä (päivitys 22.1.2024: näyttely on avoinna 17.1.2027 asti). Onneksi näyttelyn yhteydessä julkaistu samanniminen kirja paikkaa tilannetta, sillä teos osoittautui poikkeuksellisen erinoma... Lue koko vinkki »
Kytäjän kartanon kolmoissurma

Niko Jutila: Kytäjän kartanon kolmoissurma

Kautta aikojen on tapahtunut murhia ja tappoja, jotka ovat jääneet elämään monien syiden takia. Niihin palataan aina uudestaan milloin missäkin yhteydessä. Kytäjän kartanolla on vaiheikas historia ja siitä kertomalla Niko Jutila aloittaa tämän varsin mielenkiintoisen kirjan. Kartano perustettiin vuonna 1634 ja se on ollut Pohjoismaiden suurin yk... Lue koko vinkki »
Kuuden Katariinan jäljillä

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä

Turun linnan historiasta puhuttaessa mainitaan usein Katariinat, joista myös C. J. Gardberg on kirjoittanut kuuluisan kirjan Turun linnan kolme Katariinaa. Tähän kolmikkoon kuului Kaarina Hannuntytär, Kustaa Vaasan pojan Juhana Vaasan pitkäaikainen jalkavaimo ja Turun linnan emäntä vuosina 1556-1561. Hänet lopulta "korvasi" asemaltaan ylhäisempi Ka... Lue koko vinkki »
Sataman kapakan Hilda

Silja Koivisto: Sataman kapakan Hilda

Ihmisestä ei jää juurikaan kirjallisia jälkiä, jos hän ei ole ollut yhteiskunnallisesti merkittävä, tehnyt rikoksia tai joutunut rikoksen uhriksi. Jonkun koko elämästä ainoa jälkipolville säästynyt tieto kirkonkirjojen lisäksi voi olla ruumiinavauspöytäkirjan kuvaus sisäelimien kunnosta, mätänemistilasta ja kuolinsyystä. Kun selasin arkistoja ranta... Lue koko vinkki »
Wivi Lönn : Muistojen albumi

Jussi Jäppinen: Wivi Lönn : Muistojen albumi

Tämä kirja on todellakin kuin valokuva-albumi. Täynnä upeita, vanhoja, väritettyjä valokuvia. Kuvatekstit ovat käsin kirjoitetun näköiset ja tehty niin kuin Wivi Lönn olisi ne itse kirjoittanut. Olen aina ollut kiinnostunut entisajan naisista, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan, aikana jolloin on oletettu naisen vain menevän naimisiin, huoleht... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Tove Janssonin Helsinki

Juha Järvelä: Tove Janssonin Helsinki

Tove Janssonin elämää on kuvattu ahkerasti erilaisissa medioissa viimeisten vuosien aikana. Hänestä on ilmestynyt useampia kirjoja, hänen tuotantonsa oli näyttävästi esillä Didrichsenin taidemuseossa aiemmin vuonna 2021 ja nähtiinhän Tove valkokankaallakin, kun Alma Pöysti näytteli vakuuttavasti Toven roolin 2020 ensi-iltansa saaneessa palkitussa T... Lue koko vinkki »
Pohjoisen poliisi kertoo

Sisko Koskiniemi: Pohjoisen poliisi kertoo

Tätä kirjaa odotin, sillä olen aikaisemmin lukenut Sisko Koskiniemen edelliset kirjat Kääntöpuolella lapsuus ja Ihan tavallinen perhe. Molemmissa liikutaan poliisimaailmassa ja kuvataan tapauksia poliisilaitoksen sosiaalityöntekijän vinkkelistä. Karua ja rajua, mutta todellisia tapahtumia. Pohjoisen poliisi kertoo on kirja, joka kertoo rovanieme... Lue koko vinkki »
Elämän kortit

Juhani Seppovaara: Elämän kortit

Tartuin tähän kirjaa, koska siinä on postikorttikuvitus. Ihan ei mene aina yksi yhteen tarinat ja kuvat, mutta ei se haittaa, kuhan on sinnepäin. Kertojana on Juha, joka kertoo elämästään, suvustaan, matkoistaan ja kaikki niin, että postikortit tukevat tarinaa. Ja miten elävästi on kirjoitettu!Heti tempaa mukaansa ja elää itsekin mukana ja matk... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »

Maria Pettersson: Historian jännät naiset : Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Ajattelin alun perin, että en lukisi tätä kirjaa lainkaan. Onhan tällaisia naisten minielämäkertoja kokoavia kirjoja ilmestynyt viime aikoina paljonkin, ja ajattelin, että tuskinpa kirjassa mitään erityisen uutta on. Jouduin kuitenkin pyörtämään päätökseni, kun pääsin selaamaan itse kirjaa. Oli nimittäin heti selvää, että Maria Pettersson ei ole ty... Lue koko vinkki »
Markiisitar de Sévignén kirjeet

Marie de Rabutin-Chantal, Riikka-Maria Rosenberg ja Ulla Tuomarla: Markiisitar de Sévignén kirjeet 1648-1696

Viime syksynä ilmestyi erinomainen Korsetti ja krusifiksi : Vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria, joka esitteli lukijalle muiden muassa kuuluisan markiisitar de Sévignén, jonka kirjeenvaihto on noussut klassikon asemaan ranskalaisessa kirjallisuudessa. Vaikka Korsetti ja krusifiksi käsittelikin ansiokkaasti myös kirjeiden sisältöä, niin its... Lue koko vinkki »

Juha Särkelä (toim.): Muistoja Pöllölaaksosta

Maikkari, tuo lauantai-iltojen yhteinen ilo, lempisarjojen koti ja vanha kunnon pöllölogo. Vuonna 2009 moni joutui lähtemään MTV:ltä, mutta entiset työntekijät pitivät yhteyttä ja muistelivat vanhoja. Juttuja riitti ja lopulta niistä syntyi kokonainen kirja. Muistoja Pöllölaaksosta kertoo MTV:stä tekijän silmin: millaista Pöllölaaksossa oli olla... Lue koko vinkki »

Mikko Moilanen: Suomen pyövelit

Suomen historiasta löytyy lukuisia ammattiryhmiä, jotka ovat jo aikaa sitten siirtyneet manan majoille. Harva niistä on kuitenkaan jäänyt yhtä lailla mielikuvitusta kutkuttamaan kuin pyövelin ammatti. Millaisista rikoksista joutui entisaikoina vastaamaan hengellään ja miten pyövelit itse elivät ja millä tavalla ympäröivä yhteiskunta oikein suhtautu... Lue koko vinkki »

David Stuttard: Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens

Kreikkalaisessa mytologiassa hybristä, ylimitoitettua kunnianhimoa ja ylimielisyyttä jumalten edessä, seuraa väistämättä nemesis, oikeutettu jumalainen kosto. Kirjan nimi on oivallinen, sillä paitsi että teema oli yleinen kreikkalaisissa tragedioissa, kuvaa se osuvasti pahamaineisen Alkibiadeksen elämää. Mies oli oikea ateenalainen kultapoika; rika... Lue koko vinkki »