Oi niitä autoja : tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä

Jake Nyman: Oi niitä autoja : tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä

Nyt osui käsiin aika lailla ihana kirja. Huolimatta siitä, että olen jo sellainen pian keski-iän ohittanut naisihminen, niin autot ovat olleet aina kiinnostuksen kohteena. Tässä kirjassa mennään jo sinne aikaan, että osa näistä autoista ovat kuuluneet jo niihin minun ensimmäisiin muistoihini. Isäni osti minulle ensimmäisen autokirjan kun olin 5-vuo... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »
Suomen kultakausi

Elina Seppälä ja Mikko-Olavi Seppälä: Suomen kultakausi

Suomen kultakausi oli minulle yksi tämän syksyn odotetuimpia kirjoja, enkä joutunut pettymään. Suomen taiteen kultakaudesta 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa on toki kirjoitettu paljon ennenkin, mutta ei tässä laajuudessa. Elina ja Mikko-Olavi Seppälä eivät käsittele vain kultakauden kuvataidetta, vaan yhtälailla myös arkkitehtuuria, kirjallisuut... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »

Mikko Lundell: Miljoonasade

Miljoonasade on bändi, kokoonpano, joka perustettiin vuonna 1985 ja sen jälkeen on satanut ja paljon. Tarinaa piisaa niin paljon, moninaisia juttuja ja tapahtumia on sattunut. Niitä on nyt kerätty tähän kirjaan lukijoiden iloksi. Kirja kuvaa todella hyvin, millaista se on, musiikin tekeminen, säveltäminen, sanoittaminen, bändin kokoaminen, sen y... Lue koko vinkki »
Hiphop Suomessa

Dragana Cvetanović, Inka Rantakallio, Venla Sykäri ja muut (toim.): Hiphop Suomessa : puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä

Kirjassa joukko tutkijoita ja hiphopkulttuuriin kytkeytyneitä taiteilijoita esittää havaintojaan genrestä. Hiphop Suomessa onkin yhdistelmä vertausarvioituja akateemisia tutkimuksia ja harrastelijoiden esseitä. Se käsittelee niin suomalaisen hiphopin syntyä ja evoluutiota, sukupuolikysymyksiä, rodullistamista, breake dancea, graffititaidetta ja mon... Lue koko vinkki »
Tutti frutti

Charlie White: Tutti frutti : Little Richardin ihmeellinen elämä

Charlie Whiten vuonna 2003 julkaistu Tutti frutti : Little Richardin ihmeellinen elämä on täydennetty versio alun perin 1980-luvulla julkaistusta rock-muusikko Little Richardin elämäkerrasta. Kirja koostuu Richardin ja hänen elämään liittyvien ihmisten haastatteluista, jotka on toimitettu yhdenmukaiseksi narratiiviksi. Välillä kirjailija taustoi... Lue koko vinkki »
Kielletyt levyt

Jake Nyman: Kielletyt levyt : Sata vuotta musiikin sensuuria

Niin kauan kuin musiikkia on ollut, on ollut myös tahoja, jotka ovat halunneet kieltää tai rajoittaa sitä. Oli syynä sitten vääränlainen maailmankatsomus, väärä rotu, vääränlainen sisältö tai vääränlainen kuulokuva, vastustajia on aina löytynyt. Milloin musiikkia on lyöty Raamatulla, milloin Koraanilla, milloin jollain muulla. Milloin jazz, milloin... Lue koko vinkki »
Lemmy

Mick Wall: Lemmy : Ace of Spades

Hevilegenda Lemmy Kilmister (1945–2015) on yksi hyvin lukuisista vuoden sisään menehtyneistä muusikoista. Lemmyn tapauksessa kuolema ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä kuolemaa oli edeltänyt pitkä sairastelukausi sairaalakäynteineen. Estottomasti alkoholia ja huumeita käyttäneen Kilmisterin kohdalla voi ihan hyvin ihmetelläkin, miten hän ylipäätä... Lue koko vinkki »
Kosketinrunkkari

Flake: Kosketinrunkkari : Niin kuin sen satun muistamaan

”Elämässäni ei oikeastaan ole tapahtunut mitään erityisen merkittävää”, kirjoittaa Flake, Rammsteinin kosketinsoittaja elämäkertansa johdannossa. Tämä on kieltämättä erikoinen tapa aloittaa muistelmat. Kommentista huolimatta Flake saa aikaan yli 360 sivua ”ei mistään erityisen merkittävästä”. Mutta mistä hän sitten sivuillaan kertoo? Lapsuudestaan,... Lue koko vinkki »
Aleister Crowley

Gary Lachman: Aleister Crowley : Suuren Pedon elämä ja teot

Aleister Crowley, tuleva Suuri Peto ja maailman moraalittomin mies, syntyy 12.10. vuonna 1875 Englannissa. Crowleyn perhe on uskonnollinen, ja hänen huomattava teologinen tietämyksensä pohjautuu paljolti hänen lapsuutensa kokemuksiin. Teini-iässä Crowley löytää kapinan ja seksin ilot ja tutustuu molempiin ehtymättömällä innolla. Hän osoittaa lahjak... Lue koko vinkki »
Apulanta : Kaikki yhdestä pahasta

Ari Väntänen: Apulanta : kaikki yhdestä pahasta

Tartuin kirjaan täysin avoimin mielin, sillä en ole varsinaisesti Apulanta-fani. Minua kiinnosti se, mitä siellä taustalla, kulisseissa tapahtuu eli kyllä, sitä haluaa aina tietää sen, mitä ei muutoin kerrota tai nähdä. Ari Väntänen on onnistunut luomaan Apulannasta kirjan, jota luki enemmän kuin mielellään. Rocktoimittajana hän on tottunut teke... Lue koko vinkki »
Hiekkaan kadonneet jäljet

Johanna Viitanen: Hiekkaan kadonneet jäljet

Mitä yhteistä on suomalaisella musiikintutkijalla ja walesilaisella eläinlääkärillä, kun he saavat lopulta luvan työskennellä omien tutkimustensa parissa Mongoliassa, eräässä jurttakylässä? Ei aluksi varmaan mitään muuta kuin se, että he ovat saaneet hyvin harvinaisen mahdollisuuden tutkia omaa erityisalaansa. Seppo Salo morin huuria, hevosenpääviu... Lue koko vinkki »
Esirippu

Milan Kundera: Esirippu : tutkielma seitsemässä osassa

Tšekkiläissyntyinen, mutta sittemmin Ranskaan immigroitunut Milan Kundera ei ole tuottanut vain hyllymetrillistä erinomaisia romaaneja, vaan myös laadukasta esseistiikkaa. Vuonna 2005 ranskaksi julkaistu esseekokoelma Le Rideau on nyt suomennettu ja kantaa nimeä Esirippu. Ville Keynäs on tehnyt hyvää työtä käännöksen kanssa, koska Kunderan tyyli ja... Lue koko vinkki »
Rock kautta aikojen

Mark Paytress: Rock kautta aikojen : aikakaudet, tyylit ja artistit

Rockin historiasta voisi tehdä vaikka millaisen teoksen. Voisi keskittyä genreihin ja vinkkailla must hear -kappaleita, vain mielikuvitus on rajana. Rock kautta aikojen on tehty hieman helpomman kautta. Genreistä kerrotaan jonkin verran sekä vaikuttaneimmista bändeistä ja artisteista vuosikymmen kerrallaan. Muusikoista ja yhtyeistä on noin sivun... Lue koko vinkki »

Joel McIver: Motörhead

Musiikkitoimittaja Joel McIver on valinnut kirjoittelunsa kohteeksi tällä kertaa Motörheadin, tuon rockmaailman ikiliikkujan. Bändin keulakuva, Lemmy Kilmister, on pysynyt Motörheadissa alusta asti. Nykyiseen kokoonpanoon kuuluu lisäksi Mikkey Dee ja Phil Campbell. Vuosikymmeniä uskollisesti puurtanut ja ahkerasti kiertue-elämää viettänyt Motörhead... Lue koko vinkki »

Vesa Sirén: Aina poltti sikaria

Jean Sibeliuksesta (1865–1957) on kirjoitettu aikojen saatossa hyllymetreittäin kirjallisuutta monilla kielillä elämäkerroista teosanalyyseihin, toimitetusta kirjeenvaihdosta lehtiartikkeleihin, henkilökulttia lähentelevistä intomielisistä palvonnanosoituksista mitä kriittisimpiin pilkkakirjoituksiin. Vesa Sirén tuo oman panoksensa tutkimukseen pyr... Lue koko vinkki »