Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Elämänmerkki

Mirja Turunen: Elämänmerkki : Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet

Toisten kirjeitä ei saisi lukea, mutta kun niistä kootaan kirja, niin onhan se sallittavaa. Tiiviin kirjeenvaihdon myötä avautuu Hälikän perheen elämä melko lailla hyvin ajalta 1941–1944. Isä Urho on rintamalla ja äiti Irma on kotirintamalla. Kirjeet kulkevat ja välittävät tilanteita puolin ja toisin. Välillä suorastaan kipinoi, kun ero tekee te... Lue koko vinkki »
Desantti

Timo Sandberg: Desantti

Timo Sandberg on tuottelias ja samalla laadukas dekkarikirjailija. Tämä uusin kirja ei kuitenkaan ole varsinaisesti dekkari, vaan jatkosotaan sijoittuva historiallinen jännitysromaani. Kyllähän se aika jännittävä olikin! Desantti on jo kuudes osa Lahtea kuvaavassa Mustamäki-sarjassa, jossa keskeisenä henkilönä on ollut ylietsivä Otso Kekki, rauh... Lue koko vinkki »
Tämä läpinäkyvä sydän

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän

Odotin tätä kirjaa ja kun sen sain, oli kuin olisin saanut aarteen. Katja Kallion kerronta menee niin ihon alle. Hänen tyylinsä on tuoda henkilöt niin lähelle, että kokee heidän olevan kaiken aikaa vieressä. Tässä kirjassa eletään jatkosodan aikaa Hangossa. Beata on kirjan päähenkilö, ihana, oman tiensä kulkija, joka tekee mitä haluaa ja on kirj... Lue koko vinkki »
Hietakehto

Sirpa Kähkönen: Hietakehto

Kuopio-sarjan kuudes osa vie meidät elokuisiin tunnelmiin vuonna 1943 – sattuipa siis hyvään hetkeen luettavaksi, kun elokuuta nytkin eletään. Parin edeltäjänsä tavoin Hietakehto kurkistaa lyhyen tuokion verran päähenkilöidensä elämään. Aivan yhdenpäivänromaanista ei ole kyse, mutta eipä huvilalla kovin paljon pidempääkään aikaa viivähdetä. Lyhy... Lue koko vinkki »
Neidonkenkä

Sirpa Kähkönen: Neidonkenkä

Kuopio-sarjan viides osa on edeltäjänsä tavoin yhdenpäivänromaani. Nyt ollaan kesäkuun yhdeksännessä vuonna 1942. Jatkosota on yhä käynnissä, kaupunki ja kaupunkilaiset sinnittelevät eteenpäin nälkätalven jälkeen. Kesä alkaa vihdoin koittaa ja elämä kenties sittenkin myös siinä sivussa. Ravintola Tatrassa järjestetään illaksi suurta juhlaa kaupu... Lue koko vinkki »
Lakanasiivet

Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet

Jatkosodan aikana Kuopiota pommitettiin kerran, 1. heinäkuuta 1941. Lakanasiivet on yhdenpäivänromaani, joka kertoo tästä päivästä. Takakannen mukaan kyseessä on itsenäinen teos, mutta se on korkeintaan puolitotuus – aikaisemmat Kuopio-sarjan kirjat on syytä olla luettuna, ei tämä muuten aukea. Aamuvarhaisella Kuopioon saapuu matkalainen. Kabare... Lue koko vinkki »
Marsipaanisotilas

Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas

Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu teos Jää kertoo nuoresta papista Petter Kummelista, joka saapuu Mona-vaimonsa kanssa ulkosaaristossa sijaitsevaan uuteen työpaikkaansa jatkosodan jälkeen. Mutta mitä tapahtui ennen sitä? Sen kertoo Marsipaanisotilas, joka on kertomus siitä, kuinka toinen maailmansota Kummelin perhettä koetteli. Erityisesti... Lue koko vinkki »
Kenttäharmaita naisia

Irja Virtanen: Kenttäharmaita naisia

Irja Virtanen kirjoitti omien sotakokemustensa perusteella vuonna 1956 julkaistun kirjan Kenttäharmaita naisia. Siinä helsinkiläinen Ulla Rantala on opiskellut radistiksi ja lähtee Lotta Svärdin riveissä jatkosotaan radistilotaksi. Kirja sai 1950-luvulla tympeät kritiikit, eikä kustantaja ottanut uutta painosta. Niinpä Kenttäharmaat naiset sai v... Lue koko vinkki »

Hanneriina Moisseinen: Kannas

Eletään vuotta 1944 ja Karjalankannaksen evakuointi on täydessä käynnissä. Lähtöä valmisteleva karjapiika Maria Shemeikka odottaa vielä isäänsä rahdin ajosta, samalla kun mielensä murtanut sotamies Oksala kerätään paareille joukkonsa ainoana henkiinjääneenä. Muutaman päivän aikana koko maailma kääntyy ympäri, eikä mikään tule enää olemaan samalla t... Lue koko vinkki »
50/50

Lauri Mäkinen: 50/50

Ollaan Kiestingissä syksyllä 1942. Neuvostoliittolainen lentokone on pudonnut. Raunioista löytyy lentokoneen miehistö kuolleena ja viisi laskuvarjon laukaisuhihnaa. Kun mukana on varustetorpedo, se tarkoittaa, että koneesta on pudotettu neljä desanttia, aivan kuten silminnäkijät olivat havainneet. Kolme desanttia tapetaan taistelussa. Mutta miss... Lue koko vinkki »
Sodan särkemä arki

Ville Kivimäki ja Anssi Männistö: Sodan särkemä arki

Talvi- ja jatkosodasta on kirjoitettu paljon, mutta aivan tällaista kirjaa en ole vielä nähnyt. Sodan särkemä arki kertoo millaista sodan arki oli, toisaalta sotilaille niin etulinjoissa kuin kauempana toiminnasta, toisaalta kotirintamalla. Kirjassa ei siis kerrata sotatoimia, vaan kerrotaan, millaista elämä sotavuosina oli. Tekstistä vastaa his... Lue koko vinkki »
Sotahevonen

Arto Paasilinna: Sotahevonen

Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1942. Venäjältä lähtee lentokone koelennolle ja tuomaan desanttia Suomeen. Polttoaine käy kuitenkin vähiin, joten lentäjäkään ei pääse lähtemään Suomesta pois suunnitelmien mukaan. Miehet yrittävät selvitä parhaansa mukaan Kainuun talvessa ja saada samalla suoritettua edes jotenkuten annetut tehtävänsä. Venä... Lue koko vinkki »

Pekka Jaatinen: Kalpeat sotilaat

"Pitkälti yli 90% sotainvalideista palasi työelämään, vaikeistakin vammoista huolimatta. Elämänusko, yrittämisen halu, vastuuntunto perheestä ja lapsista sekä optimismi oli pääosalle sotainvalideja tyypillistä." Näin kirjoitti Sotainvalidien Veljesliiton puheenjohtaja Juhani Saari suomalaisista sotainvalideista Pekka Jaatiselle, kirjailijalle jo... Lue koko vinkki »
Siellä jossakin

Laila Hietamies: Siellä jossakin

Pitkästä aikaa tartuin Lailan kirjaan. Siellä jossakin on vielä Hietamiehen nimellä, nykyisinhän Laila on Hirvisaari. Olen aina tykännyt todella paljon Laila Hietamiehen kirjoista, sillä ne ovat hyvin kirjoitettuja ja niissä on sellainen fiilis, joka jää pitkäksi aikaa mieleen. Siellä jossakin kertoo jatkosodan keväästä 1943. Rakuuna Tukeva on p... Lue koko vinkki »

Juri Nummelin (toim.): Tankki palaa!

Alaotsikkona Sotanovelleja vuosilta 1940–1944. Aihe on edelleenkin ajankohtainen, sotakirjoja julkaistaan jatkuvasti. Mutta mitä talvi- ja jatkosodasta kerrottiin niitä käytäessä? Mitä kotirintamalla ja muualla luettiin taisteluista, partioretkistä ja sotilaiden arjesta? Tottakai, luettiin lehtiä, mm. Hakkapeliitta ja Asemies olivat tärkeää luettav... Lue koko vinkki »
Armoton erämaa

Tauno Oksanen: Armoton erämaa

Tätä kirjaa lukiessani sain vinkkejä asiaan perehtyneiltä. Eli: Jo kirjan nimi Armoton erämaa antaa vihjeen Rukajärven suunnan taistelijoiden vaativasta tehtävästä. Tauno Oksasen kirja on oikeastaan taistelijaopas, jolla voisi olla käyttöä myös tämän päivän varusmieskoulutuksessa. Oksasen kirja kannattaa lukea Antti Tuurin Rukajärven veteraan... Lue koko vinkki »