Nimeni on Oliva Denaro

Viola Ardone: Nimeni on Oliva Denaro

Korjaava avioliitto? Mitä sellainen oikein on? Mitä se korjaa? Tällainen termi tuli itselleni Oliva Denaron tarinan myötä tutuksi. Ja sehän tarkoittaa jotain aivan kamalaa: jouduttuaan raiskatuksi nainen voi avioitua pahantekijänsä kanssa, jolloin hän välttää yleisen häpeän, ja samalla raiskaajakin saattaa pitää kunniansa. Näin siis Sisiliassa 1960... Lue koko vinkki »
Aunuksen pääskyset

Ritva-Elina Pylväs: Aunuksen pääskyset

"Viena, Inkeri ja Aunus kuuluvat Suomeen." Sinne! Taistelemaan lähtee parikymppinen Saimi, jo toiseen sotaansa. Heimoveljet bolsevikkikurimuksesta vapauttamaan Aunuksen Vapaaehtoisen Armeijan, AVA:n riveissä. Vuosiluvuksi merkitään 1919. "Siinä vasta isänmaallinen tyttö!" oli komppanian päällikkökin kehunut kun Saimi haavoittumisen jälkeen ... Lue koko vinkki »
Ilmatilaa

Kashmeera Lokuge ja Hyppe Salmi: Ilmatilaa

Ilmatilaa on kuvaus parikymppisenä Shehanin elämästä ja pyristelystä erilaisten ristikkäisten paineiden keskellä. Opinnot ovat pahasti jumissa, työelämässä tarjolla on osa-aikaisia aspahommia, deittailuelämä on yhtä pettymysten sarjaa. Sri Lankassa asuva äiti painostaa avioliittokysymyksillä, Suomessa asuva länsimaistunut isä haukkuu luuseriksi, ra... Lue koko vinkki »
Lapsuus

Tove Ditlevsen: Lapsuus

Tanskalainen kirjailija Tove Ditlevsen (1917–1976) on ollut Suomessa suurelle yleisölle ilmeisesti melko tuntematon, mutta ei ole sitä enää, koska laadukas kustantamo S&S ja upea kääntäjä Katriina Huttunen ovat lähteneet julkaise­maan suomeksi hänen omaelämäkerrallista trilogiaansa. Nyt ilmestyneessä Lapsuus-osassa Ditlevsen kuvaa herkästi j... Lue koko vinkki »
Vivek Ojin kuolema

Akwaeke Emezi: Vivek Ojin kuolema

”Onko ihminen ylipäätään olemassa, ellei kukaan näe häntä?”, kysyy päähenkilö Vivek tässä mielenkiintoisesti rakentuvassa, koskettavassa tarinassa. Vivekiä itseään on vaikea nähdä, sillä hän piilottaa todellisen itsensä toisten katseilta. Hän ei ole se, jona häntä pidetään. Todellisena Vivekinä hän ei pysty näyttäytymään, koska pelkää tulevansa van... Lue koko vinkki »
Eliitti

Maija Kauhanen: Eliitti

Maija Kauhasen esikoisteos Eliitti kertoo kahdesta tytöstä, Inkusta ja Karlasta, jotka kasvavat Kehyskunnassa pääkaupunkiseudun liepeillä. Koulussa he ovat kaikkea muuta kuin eliittiä, mutta yläasteen jälkeen ovet avautuvat helsinkiläiseen eliittilukioon, jonne pääsee pakoon yläasteen armotonta maailmaa. Siellä tytöt kohtaavat Seinäjoelta muuttanee... Lue koko vinkki »
Daniel Deronda

George Eliot: Daniel Deronda

George Eliot, oikealta nimeltään Mary Anne Evans, oli 1800-luvun lopun huomattavimpia kirjailijoita. Vuonna 1819 syntyneen kirjailijan 200-vuotissyntymäpäivää sopii juhlistaa suomentamalla merkittävä, vielä suomentamaton teos, ja niinpä Alice Martin pääsi kääntämään Daniel Derondan suomeksi. Kirjan nimihenkilö voi olla Daniel Deronda, mutta eten... Lue koko vinkki »

Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina : kypsyys – vanhuus

Ja nyt tämä Napoli-sarja sitten loppuu – voi! Kyseessä on kuitenkin yksi viime vuosien tärkeimpiä lukuelämyksiäni. On ollut ilo seurata Elenan ja Lilan vaiheita, olkoonkin että välillä tekisi mieli ravistella kumpaakin, mutta se johtunee siitä, että henkilöhahmot ovat elävän ihmisen kaltaisia, eivät mitään kiiltokuvia, ei edes tarinan kertoja Elena... Lue koko vinkki »

Anne Vuori-Kemilä: Taivas ilman reunoja

Anne Vuori-Kemilän esikoisteos kulkee kahdessa tasossa: se kertoo nuoresta Kaista ja hänen oudosta ystävyydestään Tonin kanssa; toisaalta kerronnan nykypäivä sijoittuu suurelta osin mielisairaalaan, johon Kai on joutunut Tonin traagisen kuoleman jälkeen. Kain lähtökohdat elämään eivät ole hääppöiset. Omalaatuinen äiti on häipynyt tiehensä, ja Ka... Lue koko vinkki »

Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät : Aikuisvuodet

Pseudonyymi Elena Ferranten luoma Napoli-tetralogia on kirvoittanut runsaasti tunteita ja ajatuksia lukijoissaan. Suurin osa on ollut ihastuneita sarjan värikkääseen tapaan kuvailla päähenkilöitä, heidän ystävyyttään ja sen kupruja sekä paikallisia että yhteiskunnallisia muutoksia 1950-luvulta alkaen. Mutta soraääniäkin olen kuullut. Sarjan roma... Lue koko vinkki »
Tuulen suku

Satu Grönroos: Tuulen suku

Eletään kesää 1974 Jyväskylän Pupuhuhdassa, vähävaraisten lähiössä. Abba-yhtye on juuri voittanut Euroviisut ja 13-vuotias Helmi haluaisi lähinnä leikkiä Abbaa naapurin tytön kanssa, mutta pian leikki saakin enimmäkseen väistyä, kun äiti katoaa salaperäisesti. Mitä ilmeisemmin hän on sairas ja sairaalassa, mutta miten sairas ja missä sairaalassa... Lue koko vinkki »
Uuden nimen tarina

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina : Nuoruus

Uuden nimen tarina on odotettu jatko-osa pseudonyymi Elena Ferranten upealle romaanille Loistava ystäväni, joka vuosi sitten hurmasi ison joukon lukijoita, minut heidän mukanaan. Se levittää jälleen eteemme napolilaisen korttelin lukuisine asukkaineen ja heidän lukuisine lempinimineen, mikä helposti aiheuttaisi sekaannusta, jollei kirjan alkuun oli... Lue koko vinkki »
Kirkkaus

Riitta Jalonen: Kirkkaus

Muistan yhä kirkkaasti vuoden 1990, jolloin keskellä henkilökohtaisia kriisejäni satuin menemään elokuviin katsomaan Jane Campionin filmiä An Angel at my Table. En ollut koskaan kuullutkaan Jane Campionista, Janet Framesta, tai ollut lähelläkään Uutta-Seelantia, mutta jokin elokuvan mainosjulisteessa puhutteli minua. Voin rehellisesti sanoa, että t... Lue koko vinkki »
Kotiinpaluu

Sadie Jones: Kotiinpaluu

”Se kirottu peräsin. Minä haen sen.” Liekö sitten juuri tuo traaginen päivä, liekö koko lapsuus syynä Lewis Aldridgen raiteiltaan syöksyneeseen elämään. Tiedä häntä, mutta varmaa on, että syytä ei perimmiltään voida laskea nuoren Lewisin piikkiin. Hän on uhri keskellä yhteisöllistä epäoikeudenmukaisuutta – ja kivittäjiä ympärillä on monta. ... Lue koko vinkki »
Antautuminen

Anja Snellman: Antautuminen

”Halusin olla osa laumaa, ja sitten taas en. Sama toistui kotona, ystävien kanssa, työtehtävissä, kaikkialla. Pikku hiljaa olin oppinut tunnistamaan keinahteluni. Mutta väsyin nopeammin kuin muut. Väsyin hymyilemään, väsyin pidättelemään suorasukaisuuksia, väsyin rekisteröimään uusien elämysten tulvaa. Keskustelut, ilmeet, eleet ja tauot jäivät pyö... Lue koko vinkki »
Lasihelmet

Sirkka Laine: Lasihelmet ja muita väärennöksiä

Sirkka Laine on pitkän linjan kirjailija: hän aloitti uransa jo 1970-­luvun lopulla novellikokoelmalla Maariankämmekät. Hän on saanut valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1982 ja tehnyt käsikirjoituksia suosittuihin kuunnelmiin ja tv-­sarjoihin, mutta uutta romaania häneltä saatiin odottaa liki viisitoista vuotta. Lasihelmet onkin sitten hyvin kosk... Lue koko vinkki »
Stoner

John Williams: Stoner

Uskallan sanoa heti aluksi, että Stoner on suuri kirja ja merkittävä romaani. Se ilmestyi Yhdysvalloissa jo vuonna 1965, mutta sai ansaitsemansa huomion vasta 2000-­luvulla. Stoner kertoo William Stonerista, joka raivaa tiensä maataloustöissä raatajasta yliopiston kirjallisuudenopiskelijaksi, opettajaksi ja lopulta apulaisprofessoriksi. Voisi si... Lue koko vinkki »
Lumikuningatar

Michael Cunningham: Lumikuningatar

Lumikuningatar on kaunis kirja, kaunis sisältä ja ulkoa. Sen kuvaus on utuista mutta herkkää ja hyvin aistivoimaista – New Yorkin tuoksut, eri miljöiden värit ja ohikulkevien henkilöiden ulkonäkö on kuvattu erittäin taitavasti. Kirjan ulkonaisesti melko vähäiset tapahtumat lähtevät liikkeelle siitä, kun yksi päähenkilöistä, taas kerran miessuhte... Lue koko vinkki »
Varoitus tukalasta helteestä

Maggie O’Farrell: Varoitus tukalasta helteestä

Maggie O'Farrellin Varoitus tukalasta helteestä oli odotettu uutuus, sillä pidin hänen ensimmäisestä suomennetusta romaanistaan Käsi jota kerran pitelin kovasti. Ilokseni kirja ei tuottanut pettymystä, vaan oli vähintäänkin yhtä nautittava kuin edeltäjänsäkin. Varoitus tukalasta helteestä sijoittuu vuoden 1976 Lontooseen, jossa kärvistellään hel... Lue koko vinkki »
Elämä elämältä

Kate Atkinson: Elämä elämältä

Tämä kirja oli minulle todellinen lukuelämys, Elämys isolla alkukirjaimella, sellainen jota harvoin enää kohtaan. Ollakseen lähes kuusisataasivuinen tiiliskivi romaani eteni kuin siivillä, ja rakenteen kokeilut eivät ollenkaan häirinneet, vaan lisäsivät vain kirjan nautittavuutta. Elämä elämältä kertoo Ursula Toddin tarinan 1910­-luvulta 1960-­l... Lue koko vinkki »