What if?

Randall Munroe: What If?

Mitä, jos valtamerten syvimpään kohtaan porattaisiin aukko, josta suurin osa maailman vesistä valuisi jonnekin, esimerkiksi Marsiin? Miltä uusi maailmankartta näyttäisi? Entä kuinka korkealta pihvi pitäisi pudottaa, jotta se ehtisi paistua matkallaan maahan? Mitä, jos vesilasi olisikin puoliksi tyhjä, siis jos siinä olisi puoliksi tyhjiö? Ylä- vai ... Lue koko vinkki »

Adam Hart-Davis: Aika : suuren mysteerin jäljillä

Stop! Älä lue pidemmälle vielä! Tiedätkö, mitä on aika? Tietenkin! Määrittele ajan käsite jollekin lähelläsi olevalle. No, ei se ollutkaan niin helppoa. Adam Hart-Davis yrittää viedä meidät (kirjan alaotsikkoa mukaillen) suuren mysteerin jäljille. Hän lähtee liikkeelle antiikin filosofeista, joille aika oli kaikkea muuta kuin triviaali käsite. T... Lue koko vinkki »

Paula Havaste: Temppuja ja tiedettä Heurekasta

Kirjaan on koottu erilaisia helppoja "tieteellisiä temppuja", joita voi kokeilla itse kotona. Vaikka kokeista suurin osa vaikuttaa pelkästään hauskoilta tempuilta, niiden tieteellinen tausta on kerrottu ja mukana on tietoiskuja luonnontieteiden historiasta. Havainnollistavien ja hauskojen piirroskuvien lisäksi kirjassa on myös valokuvia tiedekes... Lue koko vinkki »
Kemiaa keittiössä

Anu Hopia: Kemiaa keittiössä

Miksi rasvaton ruoka ei ole niin maukasta kuin rasvainen? Miksi munakas epäonnistuu? Mikseivät marengit onnistu matalapaineen aikana? Miksi pastan keitinveteen pitää lisätä öljyä, vai pitääkö edes? Mitä saadaan, kun yhdistetään ruoanlaitto ja luonnontieteet? Tiede-lehden monivuotisena ruokakolumnistina tunnettu Turun yliopiston funktionaalisten eli... Lue koko vinkki »