Vuosi keskiajan Suomessa

Ilari Aalto: Vuosi keskiajan Suomessa

Maataloustyöt, valo ja pimeys, arki ja juhla. Siinä vuoden ja elämän rytmitys entisaikoina sukupolvesta toiseen. Yksinkertaista elämää verrattuna nykykiireeseen ja hajanaiseen, hajottavaan sykliseen sykkeeseen. Ravinnon saaminen on kaiken toiminnan ytimenä. Silti epävarmuutta ja monenmoista vaaraa tarjolla: sadon onnistumisesta ei koskaa... Lue koko vinkki »
Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Tuomas Heikkilä: Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Kansanperinteen mukaan Lalli tappoi kristinuskoa levittäneen piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä joskus 1150-luvulla. Tapahtunutta on vuosisatojen mittaan tulkittu monella tavalla, mutta nykyään yleinen ajatus on, että Lalli edusti nimenomaan jotain suomalaista, miestä joka puolusti kotiaan ja omaa pakanallista uskoaan. Vetävässä ja suositussa ... Lue koko vinkki »
Tyttöjen vuosisadat

Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat : Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle

Minkälaista oli menneisyydessä kasvaa tytöstä naiseksi? Tähän kysymykseen vastaa Tyttöjen vuosisadat, joka johdattaa tyttöjen elämään keskiajalta aina 1800-luvulle niin Suomessa, Pohjolassa kuin Britanniassa ja Ranskassakin. Henna Karppinen-Kummunmäki syventyy kirjassaan tyttöjen kasvatukseen ja koulutukseen, mutta myös huvituksiin ja ystävyyssuhte... Lue koko vinkki »
Perhe ja verstas

Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas : Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa

Ammattikunnat olivat hyvin keskeinen osa esimodernin yhteiskunnan kaupunkiyhteisöä. Ammattikunnat eivät vain säädelleet työntekoa ja tuotantoa, vaan niissä oli usein sääntöjä liittyen paitsi sosiaaliturvaan ja leskien ammatinharjoittamiseen, niin myös hautajaisiin ja juhliinkin. Ammattikuntien säännöt olivatkin kaikkialla Euroopassa hyvin kattavia.... Lue koko vinkki »
Perheen jäljillä

Johanna Ilmakunnas ja Anu Lahtinen (toim.): Perheen jäljillä : Perhesuhteiden moninaisuus Pohjolassa 1400–2020

Nostalgisissa mielikuvissa menneisyyden perinteiseen perheeseen liitetään sellaisia asioita kuin turvallisuus, pysyvyys ja vastuullisuus. Monessakin mielessä nämä mielikuvat ovat kuitenkin harhaanjohtavia, pikemminkin 1800-luvun porvarillisen yhteiskunnan konstruktioita, kuin todellisuutta. Vastoin yleistä luuloa uusperheet olivat ensinäkin vars... Lue koko vinkki »

Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika : kymmenen myyttiä keskiajasta

Keskiaika nähdään usein erityisesti populaarikulttuurissa poikkeuksellisen väkivaltaisena ja synkkänä aikana ihmiskunnan historiassa. Ajatuksissa aikakautta leimaavat noitaroviot, inkvisitio ja kaikenlainen taikausko. Kirkko dominoi ajattelua ja tiedettä ja maapallon uskottiin olevan litteä. Keskiaika on siten osa sitä kertomusta, jossa hienoja asi... Lue koko vinkki »

Lina Enlund ja Niclas Erlin: Arkea ja juhlaa Raaseporin linnassa

Raaseporin linna on suomalaisista linnoista omalla tavallaan mielenkiintoisin, vaikka sen nykyinen ulkomuoto onkin hieman vaatimaton. Vuosisatoja hylättynä seisonut linna on kärsinyt mittavia vahinkoja, ja vaatii jo melkoista mielikuvitusta nähdä linna sellaisena kuin se joskus aikoinaan oli. Nykyään Raaseporin linna tekee jonkinmoisen vaikutuksen ... Lue koko vinkki »
Genghis Khan and the Making of the Modern World

Jack Weatherford: Genghis Khan and the Making of the Modern World

Jack Weatherfordin Genghis Khan and the Making of the Modern World on vuonna 2004 julkaistu keskiaikaisen mongolikeisarin elämäkerta. Jack Weatherford ei vain kerro Tšingis-kaanin lähes myyttisestä elämästä, vaan myös siitä, miten hänen luomansa imperiumi muutti Euroopan ja Aasian historiat, luoden edellytykset nykyiseen globalisoituneeseen maai... Lue koko vinkki »

Reima T.A. Luoto: Temppeliherrat : todellisuus ja myytit

Temppeliherroilla on eittämättä vankka sijansa länsimaisessa myyttien maailmassa. Ritarikunta on yhdistetty innokkaiden salaliittoteoreetikkojen ja romaanikirjailijoiden toimesta milloin Graalin maljaan, liitonarkkiin, Maria Magdalenan tarinaan kuin myös kertomuksiin satumaisista rikkauksista. Tarinat suuresta vauraudesta sentään pitivät paikkansa ... Lue koko vinkki »

Aleksi Peura: Jumalan viholliset : Euroopan noitavainojen historiaa

Aleksi Peuran Jumalan viholliset -kirja käsittelee Euroopan noitavainoja. Kirjassa tarkastellaan noitavainoihin liittyviä myyttejä sekä syitä, joiden on koettu aiheuttaneen vainot. Peura kirjoittaa lennokkaasti, eikä Jumalan vihollisia voi kutsua tavanomaiseksi tietokirjaksi. Noitavainoille on esitetty monia syitä: misogynia, taikausko, sadistin... Lue koko vinkki »
Keskiajan puvut

Satu Hovi, Hannele Maahinen ja Katri Niemi: Keskiajan puvut

Keskiajan puvut on mielenkiintoinen ja tavallisuudesta hiukan poikkeava tietokirja. Kirja kertoo keskiajan vaatteista, tuolloisesta pukumuodista ja vaatteiden tekemisen menetelmistä harvinaisen lukijaystävällisessä muodossa. Kuinka pukeutuivat rikkaat ja köyhät – millaisia eroja puvuissa oli? Entäpä hallitsijat, sekä maalliset että kirkolliset? ... Lue koko vinkki »

Carlo Ginzburg: Juusto ja madot

Domenico Scandella eli Menocchio oli omalaatuinen mylläri 1500-luvun Italiasta. Hänellä oli hyvin sopimaton maailmankatsomus erityisesti uskonnollisessa mielessä – se ei sopinut oikein minkään kerettiläisen lahkon tyyliin, eikä varsinkaan katolisen kirkon. Kirkon käsissä hänelle kävi lopulta huonosti, mutta inkvisition kuulustelupöytäkirjojen kautt... Lue koko vinkki »