Virva Liski: Vankileirin selviytyjät : Tuhat naista Santahaminassa 1918

Miksi lähes kaikki naiset selviytyivät hengissä kesällä vuonna 1918 kolmisen kuukautta kestäneeltä Santahaminan vankileiriltä? Kirja kartoittaa punavankien selviytymisen syitä. Aika monta keskitysleirikuvausta on tullut luetuksi, mukana myös suomalaisleiriltä, kuten Heinäveden seudulta Joni Joutjärven Valvojana naisten erityistyöleirillä -kirjad... Lue koko vinkki »

Eddy de Wind: Pääteasema Auschwitz : Selviytyjän muistiinpanot leiriltä

Tosikertomus Auschwitzin keskitysleiriltä. Juutalaislääkäri Eddy de Wind kirjoitti tarinan kaksivuotisen vankeutensa loppuaikoina. Aluksi minua hämäsi, että omasta selkänahasta revitty kertomus ei olekaan minä-muotoon kirjoitettu dokumentti, vaan jonkinlaiseen romaanimuotoon kirjoitettu teos, jossa Eddy on Hans ja hänen oma vaimonsa kulkee nimellä ... Lue koko vinkki »
Älä astu sieluuni kengät jalassa

Paola Pigani: Älä astu sieluuni kengät jalassa

Vapautta rakastavat romanit, Ranskan natsimiehitys – ei se kaikista toivoa luovin yhdistelmä. Älä astu sieluuni kengät jalassa kertoo yhden romanisuvun tarinan 1940-luvun Ranskassa. Perhe joutuu keskitysleirille, koska kaiken maailman irtolaisethan eivät vapaana kuljeksi, olkoonkin että romanit ovat osansa tehneet muun muassa taistellen ensimmäises... Lue koko vinkki »

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

Juna täyteenahdettuna juutalaisista, määränpää tuntematon. Tämä on Lale Sokolovin tarinan aloituspiste ja vielä tässä vaiheessa miehellä on toivoa, että kenties tilanne ei ole niin paha kuin miltä se näyttää. Toiveet murenevat kuitenkin nopeaan tahtiin, kun junan päätepisteeksi paljastuu Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleiri. Yhdessä suhteessa Lalel... Lue koko vinkki »
Elävien kirja

Affinity Konar: Elävien kirja

Pearl ja Stasha ovat puolanjuutalaiset kaksoset, jotka päätyvät Auschwitzin keskitysleirille. Siellä tytöt otetaan Josef Mengelen tutkimuskappaleiksi tämän kieroutuneisiin kaksostutkimuksiin. Henkiinjääminen ei siis ole ensisijainen ongelma, Mengele kyllä varmistaa tutkimuskappaleidensa selviytymisen keskitysleirin vaikeuksien keskellä. Elämä Me... Lue koko vinkki »
Ihmisyyden rajalla

Viktor E. Frankl: Ihmisyyden rajalla

Vuoden kirja minusta silloin aikoinaan ilmestyessään, 1978. Pysyi pitkään mielessä, yhäkin ajoittain työntyy esille, jos vähänkin vaikeuksia tiellä. Mitä ajankohtaisin on kirja jälleen: elämme vuotta 70 jälkeen Auschwitzin vapautuksen. Kirjan tekijä on itävaltalainen tohtori Viktor E. Frankl (1901–1997), joka vuosikausia joutui kärvistelemään ke... Lue koko vinkki »
Linnake

Justin Cronin: Linnake

Kolme vuotta sitten ilmestynyt Ensimmäinen siirtokunta potkaisi käyntiin jännittävän maailmanlopputarinan, jossa eloonjääneet taistelivat vampyyrinkaltaisia viraaleja vastaan. Armeijan salaisesta projektista käynnistynyt maailmanloppu oli hurja ja ihmiskunnan tuho näyttää varmalta, mutta niin vain ihmiset taistelevat vastaan. Taistelu jatkuu tar... Lue koko vinkki »
Poika 30529

Felix Weinberg: Poika 30529 : elossa viiden keskitysleirin jälkeen

Poika 30529 on erittäin hyvin kerrottu pala historiaa. Felix Weinberg kertoo ajasta, jolloin hän oli lapsi, eli onnellisena rakastavien vanhempien kanssa. Hän kertoo siitä, miten nuo lapsuuden päivät auttoivat häntä käymään läpi sen kaiken kauheuden, mitä seurasi sen jälkeen. Hän vietti kukkeimman nuoruutensa keskitysleireillä. Hän menetti perheens... Lue koko vinkki »
Isäni, Auschwitzin komendantti

Barbara U. Cherish: Isäni, Auschwitzin komendantti

Kirjan kirjoittaja, alkuperäiseltä nimeltään Bärbel Liebehenschell syntyi Saksassa ja hänet adoptoitiin USA:n 13-vuotiaana 1956. Maahan, jota hän rakasti jo varhain. Adoptioperhe varoitti tyttöä koskaan kertomasta kenellekään oikeasta isästään. Tekijä kertoo tarinassaan lapsuudestaan, perheestään sekä varsinkin vanhempiensa lopullisesta ja karusta ... Lue koko vinkki »