Järjellä ja tunteella

Ritva Ylönen: Järjellä ja tunteella

Onpa ihanaa, että Ritva Ylönen, joka julkaisi vuonna 2019 runoilija Saima Harmajan elämäkerran, on nyt tarttunut myös hänen äitinsä tarinaan. Laura Harmajan meriitit kun eivät suinkaan jää pelkkään äidinrooliin, vaan hän oli monessa mielessä merkittävä ja uraauurtava toimija suomalaisessa tiede- ja kulttuurihistoriassa. Kuten teoksen pitkä alanimek... Lue koko vinkki »
Volter Kilpi

Laura Kokko: Volter Kilpi : Elämäkerta

"... kiire ja minun kirjani eivät ole saman päivän lapsia." Alastalon salissa on yksi Suomen kirjallisuuden peruskivistä, laatukirja vailla vertaa. Tuo teos onkin Volter Kilven (1874–1939) kymmenvuotisen työn, tuskan ja hiomisen tulos, mestarityö niin sisällöltään kuin omaperäiseltä kieleltään. Tuhatsivuinen kirja on Saaristosarjan aloitus, jota... Lue koko vinkki »
Helmi Krohnin ihmeellinen elämä

Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen: Helmi Krohnin ihmeellinen elämä kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä

Helmi Krohnin (1871–1967) elämää voi pitää ihmeellisenä monellakin tavalla. Ehkä eniten olin kuitenkin vaikuttunut hänet tavattomasta aikaansaavuudestaan ja aktiivisuudestaan. Hän ehti pitkän elämänsä aikana olla nuori nainen – jos kohta sitä aivan liian vähän aikaa – , suomen kieliopin kirjoittajan E. N. Setälän puoliso, neljän lapsen äiti, ja sit... Lue koko vinkki »
Katri Vala

Minna Maijala: Katri Vala : Kulkuri & näkijä

Katri Vala kuuluu niihin menneen ajan naisiin, jotka ovat olleet aina kiinnostavia. Jo nuorena sain tietää, että on eräs talo, missä hän on toiminut opettajana ja aina kun ajan siitä ohi, muistan Katri Valaa. Vala kuului Tulenkantajiin ja kappas, hänkin oli nainen, johon Olavi Paavolainen mielistyi. Olavi Paavolainen on ollut aikansa hurmuri, j... Lue koko vinkki »
Kaari

Anna-Liisa Haavikko: Kaari : kirjailija Kaari Utrion elämä

Anna-Liisa Haavikko on vapaa toimittaja, joka on kirjoittanut useita merkittäviä kirjailijaelämäkertoja. On arvokasta, että hän on nyt tarttunut Kaari Utrion (s. 1942) elämään ja luonut tästä tuotteliaasta ja pidetystä kirjailijasta laajan ja kaikella tapaa mielenkiintoisen teoksen. Utriohan on enimmäkseen kirjoittanut jopa halveksittavana pidettyä... Lue koko vinkki »
Valoisa kaupunkini

Ulrika Gustafsson: Valoisa kaupunkini: Sally Salmisen elämä ja teokset

Ahvenanmaalainen Sally Salminen (1906-1976) kirjoitti Katrinan, kansainvälisesti yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista romaaneista. Romaanin suuresta arvostuksesta kertoo jotakin se, että Salmiselle ehdotettiin Nobelin palkintoa jopa kolmena vuonna peräkkäin. Siitäkin huolimatta tämä aikanaan huimaavan kuuluisa kirjailijatar... Lue koko vinkki »
Tolstoin pako: sen todelliset syyt

Vladimir Tshertkov: Tolstoin pako : sen todelliset syyt

13 lasta Leo ja Sofia Andrejevna Tolstoi saivat aikaan puolivuosisataisen avioliiton alkutaipaleella. Naimisiin mennessä vuonna 1862 Sofia oli 18 ja Leo 34 v. Yhteiselämä päättyi syksyllä 1910 Leo Tolstoin pakoon avioliitosta, joka 30 viimeisen vuoden aikana oli muuttanut muotoaan, Leon sanoin: ”Minä olen tässä talossa kuin kiehuvassa helvetin ... Lue koko vinkki »
Naarasleijona: Karen Blixen Afrikassa

Tom Buk-Swienty: Naarasleijona : Karen Blixen Afrikassa

Tunnustan heti alkajaisiksi, että en ole lukenut Karen Blixenin teoksia, enkä ole edes nähnyt kehuttua Minun Afrikkani -elokuvaa. Otinkin tämän kirjan lukulistalle puhtaasti uteliaisuudesta, onhan Karen Blixen kuitenkin kirjallisuuden suuria nimiä, joista kaikkien olisi varmaan syytä tietää jotain. Onneksi otin. Naarasleijona on hyvin mukaansatempa... Lue koko vinkki »
Rosa Liksom, niinku taidetta

Jonni Roos: Rosa Liksom, niinku taidetta

Jos on kerran kuullut Rosa Liksomin nauravan, voi Rosan hersyvää naurua kuulla mielessään, kun lukee kirjaa Rosa Liksom, niinku taidetta. Niin ainakin minulle kävi! Sivu sivulta iloni vain kasvoi, ei vain mielikuvissa kuuluvan naurun vaan upeiden kuva- ja tekstisivujen ansiosta. Haastatteluihin ja lehtiartikkeleihin perustuvan tekstin on kirjoittan... Lue koko vinkki »

Marie-Hélène Baylac: Agatha Christie : Arvoituksellinen elämä

Kesä, tuo dekkareiden luennan kulta-aika, tekee tuloaan. Nyt on sopiva hetki kurkistaa rikosten kuningattaren elämään kirjojensa takana, sillä Agatha Christien omassa elämässäkin riitti rohkeita ja yllätyksellisiä käänteitä. Kirjailijalle jokainen kohtaaminen ja paikka tarjosi potentiaalisia ideoita ja ituja, joita hän saattoi hyödyntää kirjoitusty... Lue koko vinkki »
Ayn Rand : Kapitalismin valtiatar

Jussi Jalonen: Ayn Rand : Kapitalismin valtiatar

Ayn Rand on kiistelty hahmo, jonka filosofinen ajattelu ja vaikutusvalta on vaikuttanut suuresti libertalistisen ajattelun valtavirtaistumiseen ja sitä myötä myös oikeistolaiseen talousajatteluun. Randin vaikutus on niin ikään nähtävissä myös monissa muissa aikamme ilmiöissä. Anders Breivik on manifestissaan tunnustautunut Randin ajattelun ystäväks... Lue koko vinkki »

Antti Heikkinen: Kallio-poika : Peilikuvassa Kalle Päätalo

Kerrankin luin kirjan rauhassa ilman kynää ja paperia, lukemista häiritseviä muistiinpanomerkintöjä, koska tutkimuksen kohde on läpituttu – tuskin nuorella pojalla on mitään uutta annettavaa, sen kummempaa muistiin merkittävää arvostelun pohjaksi. Eikähän pahemmin ollutkaan, paitsi näkökulma. Antti Heikkinen (s. 1985), nuoresta iästään huolim... Lue koko vinkki »

Anne Mattsson: Sylvi Kekkosen elämäkerta

Aivan kirjansa alussa Anne Mattsson pohtii erästä ilmeistä ristiriitaa Sylvi Kekkoseen liittyen: Sylvi oli hyvin yksityinen ihminen, joka ei mielellään tuonut itseään ja mielipiteitään esille. Siitä huolimatta ihmisillä tuntuu olevan hyvin vahva käsitys siitä, minkälainen ihminen hän oli. Mattssonin huomio saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Minun kä... Lue koko vinkki »
Astounding

Alec Nevala-Lee: Astounding

Alec Nevala-Leen vuonna 2018 julkaistu Astounding : John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, and the Golden Age of Science Fiction on scifin jättiläisistä kertova tietokirja. Astounding Stories of Super-Science oli vuosina 1938–46 merkittävin amerikkalaiseen scifiin ja fantasiaan keskittyvä kioskilehti, joka lähes yksi... Lue koko vinkki »

Marjo Kuula (toim.): Sydämeen luettavaksi : J. H. Erkon elämäkerta

"Liikuttuneena painoin sen sydäntäni vastaan. Se saapui minulle kauniina päivänä." Aloitettakoon vaikka, hyvin kuvaavasti: noin otti herkkä ja hellä runoilija J. H. Erkko (1849-1906) oopperalaulajatar Aino Acktén lähettämän kuvan vastaan. Kauneus ja taiteellisuus viehättivät, niin kuin tätä ennen jo kymmenien muiden naisten: Lyydia, Iisa, Hanna, A... Lue koko vinkki »
Kerouac : Elämäkerta

Dennis McNally: Jack Kerouac : Elämäkerta

Näin tämän kirjan sattumalta Helsingissä Innon kirjakaupan pöydässä muiden elämäkertojen kanssa. Otin sen lukulistalle, koska pidin Kerouacin romaanista Matkalla (1955). Ajattelin, että niin mielenkiintoisen kirjan kirjoittanut jäbä on varmasti mielenkiintoinen henkilö. Olin oikeassa. Jack Kerouac oli työläistaustainen kirjailija, joka kasvoi to... Lue koko vinkki »

Panu Rajala: Suomussalmen sulttaani : Ilmari Kiannon elämä

Melkomoisen muhkuran, puolituhantisen sivun kirjan Turjanlinnan turjakkeesta on Panu Rajala sukulaissielustaan koonnut. Särmikäs mies on ollut Ilmari Kianto (1874-1970), pitelemätön suorastaan. Päällimmäisenä: ne naiset, ne naiset! Niistä juttua riittäisi loputtomasti, vaikka ensimmäinen kosketus naiseen, sillä tavalla kunnolla, tapahtui vasta Ilma... Lue koko vinkki »