Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström: Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström on minulle kirjoittajana tuntematon; selvittelyllä käy ilmi, että hän on pientä Idiootti-kustantamoa pyörittävä kirjailija, kääntäjä ja kustannustoimittaja, joka on erikoistunut kustantamossaan erityisesti venäläiseen kirjallisuuteen. Nelikymppinen – minun ikäiseni – Sandström käsittelee esseissään populaarikulttuuria. Mikseipä ikä... Lue koko vinkki »
Reseptivapaa

Adam Kay: Reseptivapaa

Adam Kay on aiemmissa omaelämäkerrallisissa teoksissaan Kohta voi vähän kirpaista ja Kolme yövuoroa jouluun on kertonut lääkäriopinnoistaan ja siitä, kuinka työ sairaalassa vei hänet täydelliseen umpikujaan koko elämänsä kanssa. Reseptivapaa on Kayn vastaus siihen, miten pohjalta noustaan. Mutta matka burn outista bestselleristiksi on pitkä. Kir... Lue koko vinkki »
Järjellä ja tunteella

Ritva Ylönen: Järjellä ja tunteella

Onpa ihanaa, että Ritva Ylönen, joka julkaisi vuonna 2019 runoilija Saima Harmajan elämäkerran, on nyt tarttunut myös hänen äitinsä tarinaan. Laura Harmajan meriitit kun eivät suinkaan jää pelkkään äidinrooliin, vaan hän oli monessa mielessä merkittävä ja uraauurtava toimija suomalaisessa tiede- ja kulttuurihistoriassa. Kuten teoksen pitkä alanimek... Lue koko vinkki »
Helmi Krohnin ihmeellinen elämä

Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen: Helmi Krohnin ihmeellinen elämä kulttuurivaikuttajana ja spiritualismin edelläkävijänä

Helmi Krohnin (1871–1967) elämää voi pitää ihmeellisenä monellakin tavalla. Ehkä eniten olin kuitenkin vaikuttunut hänet tavattomasta aikaansaavuudestaan ja aktiivisuudestaan. Hän ehti pitkän elämänsä aikana olla nuori nainen – jos kohta sitä aivan liian vähän aikaa – , suomen kieliopin kirjoittajan E. N. Setälän puoliso, neljän lapsen äiti, ja sit... Lue koko vinkki »
Tove Janssonin Helsinki

Juha Järvelä: Tove Janssonin Helsinki

Tove Janssonin elämää on kuvattu ahkerasti erilaisissa medioissa viimeisten vuosien aikana. Hänestä on ilmestynyt useampia kirjoja, hänen tuotantonsa oli näyttävästi esillä Didrichsenin taidemuseossa aiemmin vuonna 2021 ja nähtiinhän Tove valkokankaallakin, kun Alma Pöysti näytteli vakuuttavasti Toven roolin 2020 ensi-iltansa saaneessa palkitussa T... Lue koko vinkki »
Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?

Suvi Ahola on taas tunnetun kirjailijan tuotannon äärellä. Aikaisemman Mitä Minna Canth todella sanoi? -kirjan formaatilla käsitellään nyt Eeva Joenpeltoa (1921–2004) tämän syntymän satavuotispäivän kunniaksi. Joenpelto on pitkän uran tehnyt kirjailija, joka kirjoitti kuudella vuosikymmenellä 26 romaania ja oli muutenkin erittäin vaikutusvaltainen ... Lue koko vinkki »
Leo Tolstoi

Maksim Gorki: Leo Tolstoi

Alansa da Vinci, Michelangelo, Einstein tai kuka tahansa suvereeni, nero. Ateisti Maksim Gorki huudahtaa: "Tuo mies on Jumalan kaltainen!" Leo Tolstoi (1828–1910) Jasnaja Poljanasta. Aatelimies, joka ajanoloon häpesi vaurauttaan, etuoikeuksiaan ja ryhtyi suutariksi. Lopulta pakeni tiluksiltaan, mutta kuoli pian paettuaan. Alansa nero siis... Lue koko vinkki »

Heike Reinecke ja Andreas Schlieper: Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä

Kissat ovat ainoa lemmikki, jotka ovat kesyttäneet ihmiset, eikä toisinpäin. Kissasta ei ole mitään hyötyä, mutta se on silti maailman suosituin lemmikki. Kissan ystävä tietää, että kissan seura saattaa joskus olla lohdullisempaa kuin yhdenkään ihmisen. Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä kertoo kuuluisien ihmisten kissoista ja toki ihmisistä ... Lue koko vinkki »
Mitä Minna Canth todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi?

Minna Canth on ollut kovasti tapetilla viime vuosina. Itsekin luin Minna Rytisalon Rouva C.:n, jonka jälkeen mieli teki tutustua tarkemmin Canthin elämään. Suvi Ahola valaisee tässä kirjassa Canthin ajattelua erilaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä Canthin omien kirjoitusten pohjalta. Canth oli kuitenkin aivan toisen ajan ihminen, eikä hän va... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Vapaus

Hannu Mäkelän (s. 1943) luontoiselle ikiliikkujalle ja menijälle ei välttämättä vapaa kirjailijaelämä ole terveellistä. Sitä tässä nyt kuitenkin eletään kahdenkymmenen vuoden Otavan työrupeaman jälkeen. Eikä olekaan. Mutta kirjallisesti tuottavaa vapauden aika kyllä on. Oma elämä, Leinon elämä, L. O. Onervan, Kiven, Casanovan, Uspenskin ja monen... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Otavan aika

Nytpä pääsemme tuotteliaan kirjailijan matkaan, silti melko vähän luettuun. Hyvä ettei miehen tuotanto livo ranskalaisen Simenonin liki puolentuhannen teoksen määrää, vähintään puolta kuitenkin. Muistan-sarja, jossa Hannu Mäkelä (s. 1943) käy läpi elämäänsä lapsuudesta alkaen, on viisiosainen. Otavan aika, jota tässä selvittelen, on numeroltaan ... Lue koko vinkki »
Kalle Päätalo

Ritva Ylönen: Kalle Päätalo : Kirjailijan elämä

Jouluksi vuosikymmenten ajan ilmestyi Kalle Päätalolta (1919–2000) kirja, jota paisuva lukijakunta vesi kielellä odotti ja lopulta jopa vaati, vaikka hyvin tiesi kirjailijan voimien hiipuvan monien sairauksien vuoksi. Tänä jouluna korvatkoon tutkijatohtori Ritva Ylösen Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä -kirja lukijoiden turhat odotukset, nyt kun Ka... Lue koko vinkki »
Turjailija

Antti Heikkinen: Turjailija : Heikki Turusen elämä ja teot

Turjailija – lämminhenkinen henkilökuvaus Heikki Turusesta. Antti Heikkinen on taas näyttänyt, miten kirjoitetaan mukavasti luettava kirja. Kirja alkaa lupsakkaasti Antti Heikkisen alustuksella siitä, miksi hän halusi kirjoittaa kirjan kirjailija Heikki Turusesta. Sitten se alkaa. Antin ja Heikin kesä. Heikki Turusen elämän koko kaari, ihan kaik... Lue koko vinkki »
Eeva Joenpelto : Elämän kirjailija

Helena Ruuska: Eeva Joenpelto : elämän kirjailija

Eeva Joenpellon kirjailijaura kesti yli 50 vuotta ja sen aikana hän julkaisi 27 romaania ja yhden näytelmän. Tietokirjailija, filosofian tohtori Helena Ruuska on kirjoittanut Joenpellosta elämäkerran, joka kutsuu tutustumaan menestyskirjailijan kiehtovaan persoonaan ja siihen maailmaan, jossa hänen teoksensa syntyivät. Eeva Joenpellon juuret ova... Lue koko vinkki »

Tom McCartan: Kurt Vonnegut : The Last Interview

Vuonna 2007 kuollut Kurt Vonnegut nautti jo elinaikanaan suurta arvostusta. Siksi häntä onkin kuunneltu tarkalla korvalla silloin, kun hänellä on ollut asiaa. Tom McCartanin toimittama Kurt Vonnegut: The Last Interview and Other Conversations päästää ääneen vanhan mestarin, jolla tuntuikin vielä elämänsä ehtoossa olevan paljon sanottavaa. Kirjaa... Lue koko vinkki »

Joel Haahtela: Katoamispiste

Joel Haahtelan uusin ei petä. Kirja on kaiken kaikkiaan niin täyttä tavaraa, että siitä nauttii joka sivulla. Siinä ei ole mitään liikaa, eikä siitä puutu mitään. Kirja alkaa sillä, että on henkilö, joka on kadonnut. Kun aletaan selvittämään hänen taustojaan, päädytään Raija Siekkiseen ja hänen traagiseen kohtaloonsa. Kirjan viehätys piileekin s... Lue koko vinkki »

Douglas Robinson: Pentinpeijaiset

Kirja on kronologinen elämäkertaromaani runoilija ja kääntäjä Pentti Saari­koskesta (1937–1983). Teoksen luvut on otsikoitu Saarikosken muutamien käännöskohteiden mukaisesti (Hipponaks, Salinger, Miller…), ja kussakin luvussa kerrotaan kyseisen käännöstyön aikaisesta elämästä ja tekemisistä. Kerronnan lomassa on sitaatteja alkuteksteistä ja käännök... Lue koko vinkki »