Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström: Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström on minulle kirjoittajana tuntematon; selvittelyllä käy ilmi, että hän on pientä Idiootti-kustantamoa pyörittävä kirjailija, kääntäjä ja kustannustoimittaja, joka on erikoistunut kustantamossaan erityisesti venäläiseen kirjallisuuteen. Nelikymppinen – minun ikäiseni – Sandström käsittelee esseissään populaarikulttuuria. Mikseipä ikä... Lue koko vinkki »
Päin elämää!

Panu Rajala: Päin elämää! : Muistelmani

”Päästiin kerran livahtamaan portista sisään alakerran Kirstin kanssa, hän kai johdatti, kuten niin usein olen naisten johdettavana harharetkille joutunut.” Tällainen virke jäi mieleeni vuonna 1945 syntyneen Panu Rajalan muhkean omaelämäkerran alkusivuilta, joissa hän kuvasi lapsuutensa edesottamuksia Helsingin Katajanokan telakalla. Rajalan persoo... Lue koko vinkki »
Levoton lukija

Kirsi Piha: Levoton lukija

"Olisin halunnut olla se runotyttö ... joka kantaa kainalossa runokirjaa ... lempikirjailijoita kysyttäessä mainitsee viiden joukossa ainakin kaksi runoilijaa ... Olisin halunnut pitää Lorcasta. En ollut sellainen, enkä ole." Minäpä olin sellainen runotyttömäinen poika, joka nimenomaan piti Lorcasta! Ja nyt sitten törmään karvat pystyssä vas... Lue koko vinkki »
Suurteoksia 2

Petra Maisonen ja Saara Turunen (toim.): Suurteoksia 2

Saara Turunen ja Petra Maisonen ovat palanneet parin vuoden takaiselle työmaalle. Suurteoksia 2 rakentuu samalle pohjalle kuin edellinenkin: otetaan joukko kiinnostavia naiskirjoittajia ja tilataan heiltä jotain heille tärkeää suurteosta käsittelevä teksti. Suurteos määritellään tässä teosta, joka on kyseiselle kirjoittajalle ollut suuri. Toivomuks... Lue koko vinkki »
Talvinen matka

Georges Perec: Talvinen matka

Kun haastattelen kirjailijoita, kysyn aina lopuksi suosituksia. Ne ovat usein kirjoja ja tätä kautta olen tutustunut jo useampaan kiinnostavaan teokseen. Viimeksi runoilija Riikka Simpura suositteli vuodenaikaan sopivasti Georges Perecin Talvinen matka -teosta, kehuen sitä ”hykerryttävän nerokkaaksi”. Tämä Poesiavihkoissa julkaistu teos on hyvin... Lue koko vinkki »
Miesten syvimmät salaisuudet

Mohamed Mbougar Sarr: Miesten syvimmät salaisuudet

Sanotaan heti suoraan: minusta tällä kirjalla ei ole erityisen vetävä tai osuva nimi, eikä kansikuvakaan ole ihan puoleensavetävin. Sen sanottuani myönnän kyllä heti, ettei minulla ole oikeastaan mitään aavistusta siitä, mikä sitten olisi parempi nimi tälle mutkikkaalle ja monipuoliselle kirjalle. Nämä ulkoiset vetovoimatekijät eivät kuitenkaan ... Lue koko vinkki »
Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?

Suvi Ahola on taas tunnetun kirjailijan tuotannon äärellä. Aikaisemman Mitä Minna Canth todella sanoi? -kirjan formaatilla käsitellään nyt Eeva Joenpeltoa (1921–2004) tämän syntymän satavuotispäivän kunniaksi. Joenpelto on pitkän uran tehnyt kirjailija, joka kirjoitti kuudella vuosikymmenellä 26 romaania ja oli muutenkin erittäin vaikutusvaltainen ... Lue koko vinkki »
Suurteoksia

Petra Maisonen ja Saara Turunen (toim.): Suurteoksia

Miten Nura Farah samaistui Laila Hirvisaaren Hiljaisuus -teokseen ja sai siitä lohtua? Kuinka A.S. Byattin Riivaus on vaikuttanut Anne Kortelaisen kirjalliseen ammatinvalintaan? Miten Maggie Nelsonin Argonautit ilmestyi oikeaan aikaan Aino Vähäpesolan elämään? Suurteoksia -kirjassa suomalaiset kirjailijat kertovat siitä yhdestä vaikuttavimmista ... Lue koko vinkki »
Eksymisen kenttäopas

Rebecca Solnit: Eksymisen kenttäopas

Rebecca Solnit tuli minulle – kuten varmasti monille muillekin – tutuksi Miehet selittävät minulle asioita -esseekokoelmastaan ja miesselittäminen-käsitteen lanseeraajana. Solnit on toki kirjoittanut paljon muutakin. Se nähtiin jo edellisessä esseekokoelmassa ja nyt tässä uudessa kokoelmassa aihepiiri laajenee entisestään. Kantavana teemana on e... Lue koko vinkki »
Oma huone

Virginia Woolf: Oma huone

Olen koko alkuvuoden lukenut lähes yksinomaan naisten kirjoittamia kirjoja. Tuntui siis sopivalta tarttua Virginia Woolfin klassikkoteokseen Oma huone, jossa esitellään Woolfin provosoiva teesi: Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Woolf esittelee tämän näkemyksen heti teoksen alussa ja perustelee sitten, m... Lue koko vinkki »
Astounding

Alec Nevala-Lee: Astounding

Alec Nevala-Leen vuonna 2018 julkaistu Astounding : John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, and the Golden Age of Science Fiction on scifin jättiläisistä kertova tietokirja. Astounding Stories of Super-Science oli vuosina 1938–46 merkittävin amerikkalaiseen scifiin ja fantasiaan keskittyvä kioskilehti, joka lähes yksi... Lue koko vinkki »

Ville-Juhani Sutinen: Kadotettu sukupolvi

Kadotettu sukupolvi tuli tunnetuksi ryhmänä yhdysvaltalaisia kirjailijoita, jotka nousivat maineeseen 1920-luvun Pariisissa. Ryhmän tunnetuimpia edustajia olivat Ernest Hemingway ja F. Scott Fitzgerald. Paljoa tätä enempää en sitten tästä maineikkaasta kirjallisesta ryhmästä tiennytkään. Eipä huolta sillä Ville-Juhani Sutisen uutuusteos lähtee perk... Lue koko vinkki »

Christopher Fowler: The Book of Forgotten Authors

Maailma on täynnä kirjailijoita – aikanaan hyvin menestyneitäkin – jotka ovat syystä tai toisesta nykypäivänä painuneet unholaan. Christopher Fowlerin The Book of Forgotten Authors esittelee lukijalle 99 enemmän tai vähemmän unohtunutta kirjailijaa, jotka ansaitsisivat enemmän huomiota kuin nykyään saavat. Fowler käy minielämäkerroissa läpi kirjail... Lue koko vinkki »
Raittilan linja

Antti Arnkil: Raittilan linja

Antti Arnkilin mainio Lauantaiesseet-kokoelma oli alkuvuoden kirjallisia iloja. Siksi olikin mukava löytää Arnkilin uusi esseeteos Siltalan syyskatalogista. Raittilan linja käsittelee Hannu Raittilaa. Suuri yleisö tietää Raittilalta ainakin Finlandia-voittaja Canal Granden. Teos on julkaistu sattuvasti Raittilan 60-vuotisjuhlien aikoihin. Juhlak... Lue koko vinkki »
Eeva Joenpelto : Elämän kirjailija

Helena Ruuska: Eeva Joenpelto : elämän kirjailija

Eeva Joenpellon kirjailijaura kesti yli 50 vuotta ja sen aikana hän julkaisi 27 romaania ja yhden näytelmän. Tietokirjailija, filosofian tohtori Helena Ruuska on kirjoittanut Joenpellosta elämäkerran, joka kutsuu tutustumaan menestyskirjailijan kiehtovaan persoonaan ja siihen maailmaan, jossa hänen teoksensa syntyivät. Eeva Joenpellon juuret ova... Lue koko vinkki »
Kirsi Kunnas

Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas : sateessa ja tuulessa

Kirsi Kunnaksen monipuolista tuotantoa on vaikea kiteyttää lyhyesti tai laittaa yhden otsikon alle. Samoin hänen elämässään on ollut paljon käänteitä ja erilaisia aikajaksoja. Elämäkerran kirjoittaminen on haastava tehtävä, mutta Leena Kirstinä on onnistunut hyvin. Kirjoittaja on valinnut selkeän linjan, jossa Kunnaksen lyriikka ja teokset ovat ... Lue koko vinkki »
Tolkien : Elämä ja teokset

Juri Nummelin ja Vesa Sisättö: Tolkien : Elämä ja teokset

Juri Nummelinin ja Vesa Sisätön Tolkien : elämä ja teokset on ensimmäinen suomalainen elämäkerta Tolkienista. Suomeksi on toki ilmestynyt kirjallisuutta aiheesta, esimerkiksi Colin Duriezin Legenda nimeltä J. R. R. Tolkien ja Humphrey Carpenterin J. R. R. Tolkien : elämäkerta, mutta tämä on ensimmäinen alunperin suomalainen elämäkerta. Aiemmat e... Lue koko vinkki »
Makeannälkä

Ian McEwan: Makeannälkä

Selena Frome on piispan tytär, joka haluaisi opiskella kirjallisuutta, mutta jonka äiti pakottaa opiskelemaan matematiikkaa Cambridgeen, lahjoja kun kerran on. Opintojensa päätteeksi Selena kohtaa vanhemman herrasmiehen, professorin, joka rekrytoi Selenan tiedustelupalvelu MI5:n leipiin. Selena päätyy sihteeriksi, sillä eihän siihen aikaan – 197... Lue koko vinkki »
Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien

Colin Duriez: Legenda nimeltä J. R. R. Tolkien

Hobitti -elokuvan julkaisu on poikinut yhtä ja toista J. R. R. Tolkieniin liittyvää julkaisua Suomessakin. Legenda nimeltä J. R. R. Tolkien on elämäkerta, joka ei ole ensimmäinen lajissaan suomeksi. Aikaisemmin Tolkienin elämästä on kirjoittanut Humphrey Carpenter kirjassaan J. R. R. Tolkien : Elämäkerta (Nemo 1998). Legenda nimeltä J. R. R. Tol... Lue koko vinkki »