Levoton lukija

Kirsi Piha: Levoton lukija

"Olisin halunnut olla se runotyttö ... joka kantaa kainalossa runokirjaa ... lempikirjailijoita kysyttäessä mainitsee viiden joukossa ainakin kaksi runoilijaa ... Olisin halunnut pitää Lorcasta. En ollut sellainen, enkä ole." Minäpä olin sellainen runotyttömäinen poika, joka nimenomaan piti Lorcasta! Ja nyt sitten törmään karvat pystyssä vas... Lue koko vinkki »
Mitä en halua tietää

Deborah Levy: Mitä en halua tietää

Päädyin viime vuonna lukemaan Deborah Levyn elämäkertatrilogian toisen osan Elämisen hinta ja tajusin vasta kirjaan tarttuessani, että se on sarjan toinen osa. Eipä mitään, ensimmäinen osa varaukseen kirjastosta ja odottelemaan, ja lopulta se saapui luettavaksi. Levyn teos on vastaus George Orwellin esseeseen Miksi kirjoitan (Why I Write, 1946).... Lue koko vinkki »
Saramago & José

José Luís Peixoto: Saramago & José

Vuonna 1997 Portugalin kirjallisuuden suurnimi José Saramago saa valmiiksi romaaninsa Kaikkien nimet. Samoihin aikoihin nuori José-niminen kirjailija kamppailee toisen romaaninsa aloittamisen tuskissa, kun hänet kutsutaan kustantajan juttusille. Saramagosta pitäisi kirjoittaa elämäkertaromaani, ja juuri Josén pitäisi se kirjoittaa. José tarttuu haa... Lue koko vinkki »
Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn: Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn sai Suomen kulttuurirahastolta Eminentia-apurahan taiteellisen elämäntyön pohdiskeluun. Kersti Juva teki saman apurahan voimin oivallisen Löytöretki suomeen -teoksen, Krohnilta taas syntyi esseekokoelma Mitä en koskaan oppinut. Siinä Krohn, joka joskus aikoinaan päätti olla katselematta teoksissaan menneeseen, tarkastelee lapsuuttaan ja... Lue koko vinkki »

Juha Itkonen ja Kjell Westö: 7+7 : Levottoman ajan kirjeitä

Miehen egossa todella on jotain häiritsevää, jotain riikinkukkomaisen pöyhkeää ja toisaalta herkästi loukkaantuvaa - jotain sellaista, jonka tässä ajassa ja näiden mielipiteiden keskellä elävä mies kyllä itsekin tajuaa. Miehet haluavat asioita. Miehet uskovat ansaitsevansa niitä. Harvemmin kuin naiset he epäilevät omaa osaamistaan, silloinkaan kun ... Lue koko vinkki »

Rachel Cusk: Ääriviivat

Englantilainen kirjailija matkustaa opettamaan luovaa kirjoittamista Ateenaan. Jo lentomatkalla hän tutustuu vierustoveriinsa, kolmesti eronneeseen kreikkalaismieheen, ja heidän välilleen syntyy keskustelu elämästä, ihmisenä olemisesta. He tapaavat Kreikassa vielä pari kertaa, ja sen lisäksi kirjailija tapaa myös paljon muita ihmisiä. Vanhoja ystäv... Lue koko vinkki »

L. M. Montgomery: Runotyttö etsii tähteään

Runotytön tarina on tullut kolmanteen ja sarjan päättävään osaan. Emilia on kirjan alussa seitsentoistavuotias eikä hänen tarvitse enää juoda halveksuttua maitoteetä, vaan itse Elisabet-tätikin on kaikessa hiljaisuudessa hyväksynyt Emilian täysikasvuiseksi oikean teen juojaksi. Alkuteoksen otsikossa käytetty sana viittaa kahtaalle: quest merkits... Lue koko vinkki »
Taisteluni : kuudes kirja

Karl Ove Knausgård: Taisteluni : Kuudes kirja

Kun lukija on lukenut noin 3000 sivua (siis reilut viisi nidettä) Karl Ove Knausgårdin uskomattoman hienoa Taisteluni-teosta, ei ensimmäisenä tule mieleen, että Knausgårdilla on vielä täysin käänteentekevä ässä hihassaan, mutta niin vain se on nähtävä. Vaivihkaa Knausgård aloittaa semanttisen tutkielman nimen ja nimeämisen merkityksestä, kohtaamise... Lue koko vinkki »
Tappio

Imre Kertész: Tappio

Siinä hän seisoo, ukko, arkistokaapin edessä, ajattelee. Koska niin hänen on tapana tehdä, aina tähän aikaan. Tappio, ensikosketukseni Nobel-palkittuun Imre Kertésziin, on kaksipiippuinen tapaus. Toisaalta sen hermojaraastava hitaus, joka varsinkin teoksen alkupuolella saa lukukokemuksen tuntumaan lähinnä hidastetun, tai oikeammin paikalleen tak... Lue koko vinkki »
Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Kirjallisuusmaailma on kuohunut nuoren, alle kolmekymppisen sveitsiläisen Joël Dickerin kirjoittamasta romaanista. Totuus Harry Quebertin tapauksesta myi Ranskassa yli miljoona kappaletta. Käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin ja Suomessakin kirjassa on kohistu. En oikeastaan ihmettele. Totuus Harry Quebertin tapauksesta on vetoava, melko ke... Lue koko vinkki »
Vaskivuorentie 20

Mathias Rosenlund: Vaskivuorentie 20

Vaskivuorentie 20 on Mathias Rosenlundin esikoisteos, omaelämäkerrallinen romaani. Se kertoo hänen elämästään Myyrmäen lähiössä Vantaalla sekä köyhyydestä. Rosenlund opiskelee kirjallisuutta ja tekee välillä erilaisia pätkätöitä, mutta rahat eivät riitä elämiseen. Kirjoittaminen on oikeastaan ainoa asia, mitä hän haluaisi työkseen tehdä. Vaimo s... Lue koko vinkki »
Taisteluni : toinen kirja

Karl Ove Knausgård: Taisteluni : Toinen kirja

Karl Ove Knausgård jatkaa omaelämäkerrallista sarjaansa, jonka ensimmäinen osa oli jo hurjaa kerrontaa ydinperheen hajoamisesta, isän alkoholismista sekä teinipojan rakastumisesta sekä ajatusten villistä laukasta. Toinen kirja alkaa Karl Oven ollessa jo kolmen lapsen isä, naimisissa ja perheen asuessa Malmössä. Takaumana kerrataan, miten hän jou... Lue koko vinkki »

Kirsten Jacobsen: Mankell

Mankell on monipuolinen henkilökuva Henning Mankellista. Toimittaja Kirsten Jacobsson on päässyt useampaan otteeseen haastattelemaan itse kohdehenkilöä sekä saanut tietoja myös hänen läheisiltään ja ystäviltään. Vaikka Mankell tunnetaan lähinnä rikoskirjailijana ja Wallander-teoksistaan, tässä käydään läpi myös hänen muuta tuotantoansa... Lue koko vinkki »

SusuPetal: Goottiemon kauhujen lipas

Goottiemon kauhujen lipas on pienoisromaani, jossa on lopulta hyvin vähän, jos ollenkaan, kauhua ja verta. Sen sijaan erilaisia pelkoja löytyy. Hyytäväksikin kirjaa voisi kuvata. Tämä on kertomus Kirjailijasta ja vähän myös Kuvittajasta, Pariisittaresta sekä perheestä. Kirjailija on juuri saanut solmittua elämänsä ensimmäisen oikean kustannussop... Lue koko vinkki »

Alexandra Salmela: 27, eli kuolema tekee taiteilijan

Mikä yhdistää Jim Morrisonia, Kurt Cobainia, Janis Joplinia, Jimi Hendrixiä, Brian Jonesia ja Robert Johnsonia, muutamia mainitaksemme? Jokainen heistä oli kuollessaan vain 27-vuotias. Prahassa opiskelevalla Angiella on akuutti ikäkriisi. Hän on juuri täyttänyt 27, eikä näköpiirissä ole vielä mitään suurteosta, josta hänet muistettaisiin sen jäl... Lue koko vinkki »
Mistä puhun kun puhun juoksemisesta

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta

Kun Haruki Murakami 1980-luvun alkuvuosina päätti ryhtyä kokopäiväiseksi kirjailijaksi, oli hänellä monien muiden ongelmien lisäksi edessään myös kysymys siitä, miten ylläpitää kuntoaan. Hän valitsi lajikseen kestävyysjuoksun. Siitä lähtien Murakamin elämään on kuulunut käytännössä päivittäin pitkä juoksulenkki. Hän on osallistunut noin kerran vuod... Lue koko vinkki »

Paul Auster: Oraakkeliyö

Paul Auster on hämmentävä kirjailija. Hänen teoksiaan on käytännössä mahdoton kuvailla muutamalla sanalla. Niissä on niin paljon asiaa, monia toisistaan täysin poikkeavia osuuksia, jotka kuitenkin jotenkin loogisesti taipuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Lähes jokaisen hänen kirjansa kohdalla teksti imaisee ensi sivuilta voimakkaasti mukaansa, eik... Lue koko vinkki »
Mies pimeässä, Matkoja kirjoittajankammiossa

Paul Auster: Mies pimeässä ja Matkoja kirjoittajankammiossa

Austerin sisätarinakerronta, joka on tuttua jo muun muassa Sattumuksista Brooklynissa, saa Mies pimeässä -tarinassa surrealistisenkin ulottuvuuden, kun päähenkilö August Brill luo itselleen ja isänmaalleen rinnakkaistodellisuuden. Eläkkeellä oleva kriitikko August Brill on tyttärensä talossa toipumassa auto-onnettomuudesta, ja unettomina öinä mi... Lue koko vinkki »

Jukka Behm: Matkoilla

Nyt lähdetään matkoille. Varsinaisen nojatuolimatkan voi heittää aina Thaimaaseen asti kun avaa Jukka Behmin uuden kirjan ja antaa mennä. Päähenkilönä on kirjailija, Jaana Varis, jonka mukana avautuu koko turistikohde kaikkine houkutuksineen. Kirjailijan matkassa kurkistetaan, ollaan matkoilla, kirjoittamisen maailmassa, missä on huomattavasti m... Lue koko vinkki »