Eksymisen kenttäopas

Rebecca Solnit: Eksymisen kenttäopas

Rebecca Solnit tuli minulle – kuten varmasti monille muillekin – tutuksi Miehet selittävät minulle asioita -esseekokoelmastaan ja miesselittäminen-käsitteen lanseeraajana. Solnit on toki kirjoittanut paljon muutakin. Se nähtiin jo edellisessä esseekokoelmassa ja nyt tässä uudessa kokoelmassa aihepiiri laajenee entisestään. Kantavana teemana on e... Lue koko vinkki »

Torgny Lindgren: Muistissa

Muisti on paikka jossa kuulee vain kaikuja ja näkee varjoja. Muisti on näön harmaakaihi ja kuulon tinnitus. Kun kustantaja pyysi iäkästä Torgny Lindgreniä kirjoittamaan muistelmansa, kirjailija piti tehtävää mahdottomana, sillä hänellä ei mielestään ole muistia. Muistoihin ei voi luottaa, ne voivat olla mitä hyvänsä, niillä ei välttämättä ole m... Lue koko vinkki »
Alma

Merete Mazzarella: Alma : Edelläkävijän tarina

Aikamoinen edelläkävijä tämä Alma Söderhjelm (1870–1949) tosiaan oli – ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita, Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti, Suomen ensimmäinen naisprofessori. Itsenäinen nainen yliopistomaailmassa aikana, jolloin sellaista ei vain tehty. Merete Mazzarella on tarttunut Söderhjelmin elämään ja tiivistää sen hienosti na... Lue koko vinkki »

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Siskossyndrooma : 60-luku kasvatti meidät

Täytyy myöntää, etten ole lukenut yhtään Nopolan sisarusten kirjoittamaa Heinähattu ja Vilttitossu – tai Risto Räppääjä -kirjaa, kun en ole tuntenut olevani ollenkaan kohderyhmää, eikä jälkikasvussakaan ole ollut sopivan ikäisiä. Mutta tämän riemukkaan muistelmateoksen jälkeen voisin kuvitella niihin tarttuvanikin, ja Sinikan aikuisproosa onkin oll... Lue koko vinkki »
Taisteluni : kuudes kirja

Karl Ove Knausgård: Taisteluni : Kuudes kirja

Kun lukija on lukenut noin 3000 sivua (siis reilut viisi nidettä) Karl Ove Knausgårdin uskomattoman hienoa Taisteluni-teosta, ei ensimmäisenä tule mieleen, että Knausgårdilla on vielä täysin käänteentekevä ässä hihassaan, mutta niin vain se on nähtävä. Vaivihkaa Knausgård aloittaa semanttisen tutkielman nimen ja nimeämisen merkityksestä, kohtaamise... Lue koko vinkki »
Mestari

Hannu Mäkelä: Mestari : Eino Leinon elämä ja kuolema

Vuosi 1925 on kääntynyt seuraavaan ja sairas, köyhä sekä nälkäinen kirjailija odottaa tiliään maksaakseen velkansa, erityisesti sen L. Onervan osuuden. Näin alkaa Hannu Mäkelän teos Mestari, jossa pääsemme tekemään reilun 500 sivun mittaisen matkan yhden maamme merkittävimpien kirjailijoiden pään sisään. Kyseessä on Finlandia-voittaja vuodelta 1995... Lue koko vinkki »
Jotta et eksyisi näillä kulmilla

Patrick Modiano: Jotta et eksyisi näillä kulmilla

”Miten merkillisen polun olenkaan joutunut kulkemaan päästäkseni sinun luoksesi.” Apua! Olen juuri lukenut kirjan, maistanut kirjallisuuden nobelisteistamme tuoreinta, enkä ole ollenkaan tyytyväinen – itseeni. Miten näin hyvin alkanut matka voi päättyä näin kehnosti, miten punaisen langan voi kadottaa näin pahasti? Vai piileekö tässä jotakin su... Lue koko vinkki »

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät

Kustannustoiminta, klassikkoelokuvat, Jyväskylä, keski-iän kriisi, lapsuusmuistot, katoavat sateenvarjot, salakäytävät, Facebook... siinä rakennuspalikoita, joista Harjukaupungin salakäytävät on rakennettu. Pääosissa hääräilee Suomisen Olli, joka lapsuudessaan pyöri Jyväskylässä osana Tourulan Viisikkoa Leon, Annen, Rikun ja Timi-koiransa kanssa. ... Lue koko vinkki »
Saturnuksen renkaat

W. G. Sebald: Saturnuksen renkaat : Pyhiinvaellus Englannissa

Kertoja, joka voisi olla kirjailija itse, kuljeksii 1990-luvun Englannissa East Anglian rannikkoseutujen pienissä kaupungeissa. Hän pitää lukijalle esitelmää aiheesta joka milloinkin ja mistäkin syystä aiheeksi assosioituu. Rannikkokaupunkien menneen kylpyläloiston kuvailusta tarina kulkee sillin luonnonhistoriaan, sitten Hollannin kautta orjuud... Lue koko vinkki »

Joel Haahtela: Katoamispiste

Joel Haahtelan uusin ei petä. Kirja on kaiken kaikkiaan niin täyttä tavaraa, että siitä nauttii joka sivulla. Siinä ei ole mitään liikaa, eikä siitä puutu mitään. Kirja alkaa sillä, että on henkilö, joka on kadonnut. Kun aletaan selvittämään hänen taustojaan, päädytään Raija Siekkiseen ja hänen traagiseen kohtaloonsa. Kirjan viehätys piileekin s... Lue koko vinkki »
Mies pimeässä, Matkoja kirjoittajankammiossa

Paul Auster: Mies pimeässä ja Matkoja kirjoittajankammiossa

Austerin sisätarinakerronta, joka on tuttua jo muun muassa Sattumuksista Brooklynissa, saa Mies pimeässä -tarinassa surrealistisenkin ulottuvuuden, kun päähenkilö August Brill luo itselleen ja isänmaalleen rinnakkaistodellisuuden. Eläkkeellä oleva kriitikko August Brill on tyttärensä talossa toipumassa auto-onnettomuudesta, ja unettomina öinä mi... Lue koko vinkki »

Tommi Sarlin (toim.): Uudelleen luettua : Kirja johon palaan

Kymmenen suomalaista kirjailijaa kertoo kotimaisen kollegan teoksesta tai tuotannosta, joka on muodostunut itselle läheiseksi. Näinkin pienessä otoksessa on kirjojen kirjo: romaanien lisäksi on runo- ja novellikokoelmia, lastenkirjoja, suomalaista ja suomenruotsalaista, vanhaa ja uudempaa. Poimin muutaman esimerkin. Jari ”Meren poika” Tervo esit... Lue koko vinkki »