Pariisin kirjakauppias

Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias

On luultavasti ihan ensin pakko todeta vähän nolona, etten ole juurikaan lukenut Bazar-kustantamon romaaneja, koska olen tuominnut ne alusta loppuun sellaisiksi hyvän mielen kirjoiksi, jotka eivät juurikaan sovi synkälle persoonalleni. No, ehkäpä tämä Pariisin kirjakauppias oli jossain mielessä juuri sitä genreä, mutta onneksi tosi paljon muutakin:... Lue koko vinkki »
Toinen paikka

Rachel Cusk: Toinen paikka

Toinen paikka on neljäs Rachel Cuskilta suomennettu teos, kolme aikaisempaa ovat Ääriviivat-trilogian Ääriviivat, Siirtymä ja Kunnia. Inspiraation tähän uusimpaan romaaniinsa kanadalais-englantilainen Cusk sai kirjasta Lorenzo in Taos. Siinä taidemesenaatti Mable Dodge Luhan kertoo D.H. Lawrencen jännitteisestä vierailusta omistamaansa Luhanin resi... Lue koko vinkki »
Katri Vala

Minna Maijala: Katri Vala : Kulkuri & näkijä

Katri Vala kuuluu niihin menneen ajan naisiin, jotka ovat olleet aina kiinnostavia. Jo nuorena sain tietää, että on eräs talo, missä hän on toiminut opettajana ja aina kun ajan siitä ohi, muistan Katri Valaa. Vala kuului Tulenkantajiin ja kappas, hänkin oli nainen, johon Olavi Paavolainen mielistyi. Olavi Paavolainen on ollut aikansa hurmuri, j... Lue koko vinkki »
Omat huoneet

Suvi Ratinen: Omat huoneet : Missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten

Oma huone – se oli minullekin lapsena ja nuorena haave, joka toteutui vasta kun muutin pois kotoa. Miten tärkeää se oli, vaikka en ollutkaan kirjailija, mutta kirjoitin kirjeitä ja päiväkirjaa ja jotenkin se oma rauha oli aika antoisa olotila. Luin silloin myös Virginia Woolfin kirjan Oma huone. Nyt käsissäni on ainutlaatuinen kirja monesta, ky... Lue koko vinkki »
Vuodet

Annie Ernaux: Vuodet

Annie Ernauxin (s. 1940) muistelmateos Vuodet ilmestyi jo vuonna 2008 ja saavutti oitis suuren suosion. Suomeksi sitä ei silloin saatu, nyt käännöstä siivitti varmasti vuonna 2018 ilmestynyt englanninkielinen käännös, joka pääsi vuonna 2019 Man Booker International Prizen lyhytlistalle. Ei ihme, että tämä oli Ranskassa hitti, ja kyllä tämä Ransk... Lue koko vinkki »
Tähden hetki

Clarice Lispector: Tähden hetki

Clarice Lispectorin Passio jätti vähän kylmäksi, mutta uskaltauduin silti lukemaan kirjaston hyllystä bongaamani Tähden hetken. Lyhyt sivumäärä rohkaisi tarttumaan – kirja on ihan pienoisromaanimittaa, varsinainen tarina on alle satasivuinen. Kannatti tarttua, sillä tämä oli kyllä oikein mainio. Tähden hetki kertoo kirjailijasta, joka kirjoittaa... Lue koko vinkki »

Essi Kummu: Loiste

Kirjailija Essi Kummu on julkaissut jo useita teoksia sekä lapsille että aikuisille, mutta en ole luultavasti sattumoisin lukenut niistä mitään. Kun olen tutustunut tähän uuteen Loiste-romaaniin, alan pitää tätä puutteena lukulistoillani, sillä kirja on mielenkiintoinen ja moniulotteinen. Autofiktiota vai ei? Olen itse kirjojen sijasta onnistunu... Lue koko vinkki »
Katsokaa miten onnellinen olen

Holly Bourne: Katsokaa miten onnellinen olen

Holly Bourne kirjoittaa nuorille aikuisille, mutta Katsokaa miten onnellinen olen on kirjoitettu aikuisyleisölle, tarkemmin ottaen sen kohderyhmää lienevät noin kolmikymppiset. Kirjan päähenkilö on menestynyt kirjailija Tori Bailey, jonka miljoonia myynyt kirja on parikymppisiä naisia voimaannutta teos, joka neuvoo naisia elämään juuri sellaista... Lue koko vinkki »
Alma

Merete Mazzarella: Alma : Edelläkävijän tarina

Aikamoinen edelläkävijä tämä Alma Söderhjelm (1870–1949) tosiaan oli – ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita, Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti, Suomen ensimmäinen naisprofessori. Itsenäinen nainen yliopistomaailmassa aikana, jolloin sellaista ei vain tehty. Merete Mazzarella on tarttunut Söderhjelmin elämään ja tiivistää sen hienosti na... Lue koko vinkki »
Oma huone

Virginia Woolf: Oma huone

Olen koko alkuvuoden lukenut lähes yksinomaan naisten kirjoittamia kirjoja. Tuntui siis sopivalta tarttua Virginia Woolfin klassikkoteokseen Oma huone, jossa esitellään Woolfin provosoiva teesi: Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Woolf esittelee tämän näkemyksen heti teoksen alussa ja perustelee sitten, m... Lue koko vinkki »
Sivuhenkilö

Saara Turunen: Sivuhenkilö

Saara Turusen esikoisromaani Rakkaudenhirviö sai Hesarin Antti Majanderilta epämiellyttävän kritiikin ja sitä kautta vähän vaimean vastaanoton, kunnes se nostettiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittajaksi, jonka jälkeen kirja sai jonkunlaisen arvonpalautuksen. Muun muassa tätä prosessia Turunen käsittelee Sivuhenkilössä, jossa kovas... Lue koko vinkki »
Puhelinkeskusteluja

Roberto Bolaño: Puhelinkeskusteluja

Roberto Bolaño (1953–2003) oli chileläinen kirjailija, joka muutti perheineen Chilestä Meksikoon 1960-luvulla. 1970-luvulla Bolaño palasi tukemaan Salvador Allenden vasemmistohallitusta, mutta sen kaaduttua Pinochet'n sotilasvallankaappaukseen, Bolaño pakeni Meksikoon ja sieltä Espanjaan. Ei siis ihme, että Puhelinkeskusteluja-novellikokoelmassa... Lue koko vinkki »

Hannu Salama: Sydän paikallaan

Salaman alter ego, Hande, antaa edelleenkin koneensa laulaa. Vaikka Hande muuttaakin lähiöön, viina on muuttunut kahviksi ja liikunta kiinnostaa oudolla tavalla, ei mies silti ole muuttunut. Osansa saavat historiat haamut, hyvinkin tunnistettavat aidot henkilöt sekä menneisyyden kuvaaminen. Samalla hän tarttuu nykyhetkeen, ei säästä mitään eikä ket... Lue koko vinkki »
Ihon alla

Doris Lessing: Ihon alla : omaelämäkerran ensimmäinen osa 1919-1949

Doris Lessing syntyi Persiassa, Kermanshahissa, ja varttui Britannian siirtomaassa Etelä-Rhodesiassa. Hän leikki lapsena afrikkalaisessa metsässä ja joutui alle seitsemänvuotiaana sisäoppilaitokseen. Lapsuutta ja nuoruutta varjosti ensimmäinen maailmansota, varhaisaikuisuutta toinen. Hän muutti varhain pois kotoa ja löysi lopulta henkisen kodin ... Lue koko vinkki »