Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström: Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström on minulle kirjoittajana tuntematon; selvittelyllä käy ilmi, että hän on pientä Idiootti-kustantamoa pyörittävä kirjailija, kääntäjä ja kustannustoimittaja, joka on erikoistunut kustantamossaan erityisesti venäläiseen kirjallisuuteen. Nelikymppinen – minun ikäiseni – Sandström käsittelee esseissään populaarikulttuuria. Mikseipä ikä... Lue koko vinkki »
Kesken

Liisa Enwald: Kesken : Proosaa taiteesta ja elämästä

FT Liisa Enwald (1946–2021) oli monipuolinen esseisti, kirjailija ja kääntäjä. Mirkka Rekolan tuotannosta väitellyt Enwald tunsi kirjallisuutta laajasti. Hän teki pitkän uran luovan kirjoittamisen opettajana ja elämäntarinallisen kirjoittamisen parissa. Satuin itse Enwaldin kirjallisen tuotannon äärelle penkoessani kirjaston kirjallisuudentutkimuks... Lue koko vinkki »
Suomen kultakausi

Elina Seppälä ja Mikko-Olavi Seppälä: Suomen kultakausi

Suomen kultakausi oli minulle yksi tämän syksyn odotetuimpia kirjoja, enkä joutunut pettymään. Suomen taiteen kultakaudesta 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa on toki kirjoitettu paljon ennenkin, mutta ei tässä laajuudessa. Elina ja Mikko-Olavi Seppälä eivät käsittele vain kultakauden kuvataidetta, vaan yhtälailla myös arkkitehtuuria, kirjallisuut... Lue koko vinkki »
Lukemisen hulluus

Mikko Majander: Lukemisen hulluus : Esseitä aikamme kulttuurista

Olen nyt kurkistellut vähän esseiden maailmaan ja kirjastossakin ottanut tavaksi vilkaista esseehyllyä. Yhdellä vilkaisulla matkaan tarttui Mikko Majanderin Lukemisen hulluus : Esseitä aikamme kulttuurista. Aika lyhyttä tavaraa, nämä esseet, ja syykin selviää heti saatteista: jutut on julkaistu alunperin pääasiassa Uutispäivä Demarissa kolumnein... Lue koko vinkki »
Lauantaiesseet

Antti Arnkil: Lauantaiesseet

Lauantaiesseet on kokoelma esseitä hajanaisista aiheista, kaikin puolin antoisa kirja. Vaan annetaan kirjailijan itsensä pohjustaa: Minua on kiinnostanut eniten rajavyöhyke klassisen kirjallisuusesseen, pop-esseen, tarinallisen lehtijutun ja moraalifilosofisen kelailun välillä. Niinpä saamme lukea kirjallisuudesta, kuten Paavo Rintalasta ja... Lue koko vinkki »
Tuolta puolen

Jukka Kemppinen: Tuolta puolen

Jukka Kemppinen on moneen ehtinyt mies: kulttuurihistorian tohtori, kirjailija, runoilija, kääntäjä, informaatio-oikeuden professori, varatuomari, hovioikeudenneuvos, asianajaja, kustannustoimittaja, elokuvatoimittaja, kolumnisti ja sarjakuvaneuvos. Suomen paras bloggaaja, myös. Kemppisen blogi on kieltämättä erinomainen, olen itsekin seurannut ... Lue koko vinkki »
Nyljetyt ajatukset

Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset

Aimo ja Köpi soutavat kolmen kesäisen viikon aikana Kustavista Hailuotoon. Se Juha Hurmeen romaanin Nyljetyt ajatukset juonesta. Muuta ei lähes viidensadan sivun aikana tapahdu. Mutta kuten Hurmeelta voi odottaa, ei tällä hitaasti etenevällä kehyskertomuksella ole mitään tekemistä itse teoksen kanssa. Sillä sanottavaa Hurmeella on. Aimo ja Köpi ... Lue koko vinkki »

Claes Andersson: Jokainen sydämeni lyönti : merkintöjä elämästäni

Claes Andersson on merkillisen monipuolinen ihminen, joka välittyy tästä kirjastakin. Lääkäri, poliitikko, muusikko, runoilija ja kirjailija... Turha odottaa kronologisia muistelmia tarkkoine yksityiskohtineen, päivämäärineen ja nimineen. Teos on nimenomaan täynnä merkintöjä, hieman hajanaisesti mielleyhtyminä, mutta niin sydämeenkäyvästi. Esiin... Lue koko vinkki »

A. W. Yrjänä: Päiväkirja

Monesti päiväkirjaan tulee kirjoittaneeksi tummimpia tuntoja ja silloin, kun tuntuu pahalta. Myös A. W. Yrjänän päiväkirja on suurelta osin melko tummanpuhuvaa tekstiä, mutta pääosin syvällisesti ja hienosti kirjoitettuna. Kuten mies itse sanoo: ”Nämä sanat ovat tahallisen kitkeriä aina.” ”Päiväkirjan idea minulle on muistaa. Ei kertoa tai selvittä... Lue koko vinkki »