Forte

Kim Consigny ja Manon Heugel: Forte

Brasilialaisessa favelassa elävän Flavia Antunesin lähtökohdat elämälle ei vaikuta lupaavalta. Isä kuolee jo nuorena jengiläisten harhaluotiin ja äidin siivoojan ammatilla ei kummoista elintasoa ylläpidetä, mutta sitten käy kerrankin tuuri. Äidin siivouspesti varakkaan herra Liman asunnossa tutustuttaa sattumalta nuoren Flavian pianon ja musiikin m... Lue koko vinkki »
Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Taiteen tarkoitus ei silti ole rikkoa lakeja, vaan vain laajentaa ajatteluamme ja tarkentaa käsitystämme siitä, millainen ympärillä oleva maailma on. Onhan kuri muutakin kuin lait. Yksi taiteen tehtävistä onkin paljastaa tabuja ja toisinaan myös rikkoa niitä. Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän nykymusiikkia käsittelevän kirjan nimen kysymys, miksi ny... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »

Lottaliina Pokkinen: Muusikon sopimusopas : Tietokirja muusikoille, laulajille, artisteille ja alasta haaveileville

Jokaisen muusikon pitää päättää, ottaako asioista selvää vai luottaako siihen, että kaikki alan toimijat ajattelevat sopimuksia tehdessään aina ensisijaisesti muusikon etua. Valitettavasti harrastelijamainen suhtautuminen ammatillisiin sopimuksiin kostautuu helposti. Musiikkibisnes ja musiikin julkaiseminen on muuttunut nopeasti viimeisen vuosikym... Lue koko vinkki »

Anna Beer: Sounds and Sweet Airs : The Forgotten Women of Classical Music

Säveltäminen on kautta historian ollut hyvin maskuliininen ammatti. Vielä nykyäänkin naissäveltäjät ovat vähemmistössä ja historiankirjoista heitä saa todella kaivella. Siitä huolimatta joukko naisia on onnistunut luomaan omana aikanaan uran, vaikka monet heistä sittemmin ovatkin unohtuneet jälkipolvien mielestä. Sounds and Sweet Airs esittelee näi... Lue koko vinkki »

Minna Lindgren: Leif Segerstam Nyt!

Leif Segerstamin sinfonia numero 111 kantaesitettiin Lappeenrannassa keväällä 2005. Se on poikkeuksellinen teos: se on sävelletty orkesterille ja 1000 laulajalle. Meitä laulajia kantaesityksessä Itämeren alueen kansainvälisellä opiskelijakuorofestivaalilla oli vain noin 750, mutta kiinnostava esitys siitä tuli niinkin. Teos toteutettiin ilman kapel... Lue koko vinkki »
Vaistoa on vaikia opettaa

Atso Almila ja Jorma Panula: Vaistoa on vaikia opettaa

Mitä kapellimestari oikein tekee? Mistä tässä työssä on kyse? Vastaus kuulostaa yksinkertaiselta: musiikista. Itse kapellimestarille tuossa vastauksessa on kuitenkin kaikki elämän salaisuudet ja sen rikkaudet. Eikä työ todellakaan ole helppoa. Taide vaatii tinkimättömyyttä, rehellisyyttä, aitoutta ja toki lahjakkuutta sekä rankkaa työtä kaiken saav... Lue koko vinkki »