Babel

R. F. Kuang: Babel : Mystinen kertomus

Robin Swift – se ei ole hänen alkuperäinen nimensä – pelastetaan lapsena Kantonista kulkutaudin keskeltä. Tauti tappaa hänen köyhyyteen ajautuneen perheensä, mutta brittiläinen Oxfordin yliopiston professori Richard Lovell parantaa Robinin ja ottaa hänet mukaansa. Robinista tulee Lovellin holhokki ja hän pääsee asumaan Lovellin luoksi Hampstea... Lue koko vinkki »
Miesten syvimmät salaisuudet

Mohamed Mbougar Sarr: Miesten syvimmät salaisuudet

Sanotaan heti suoraan: minusta tällä kirjalla ei ole erityisen vetävä tai osuva nimi, eikä kansikuvakaan ole ihan puoleensavetävin. Sen sanottuani myönnän kyllä heti, ettei minulla ole oikeastaan mitään aavistusta siitä, mikä sitten olisi parempi nimi tälle mutkikkaalle ja monipuoliselle kirjalle. Nämä ulkoiset vetovoimatekijät eivät kuitenkaan ... Lue koko vinkki »
Mitäs me länsimaalaiset!

Karim Maïche: Mitäs me länsimaalaiset! : Suomi ja lännen käsite

Karim Maïche lähtee teoksessaan purkamaan, mitä ”länsimaat” tarkoittaa ja miten suomalaiset ovat yrittäneet identifioida itsensä sen kanssa. Kirja hyödyntää niin maailman- kuin aatehistoriaa ja asiantuntijoiden haastatteluja, piirtääkseen monipuolisen kuvan limittäisten verkostojen maailmasta. Kirjassa paljastuukin, että ”länsimaat” on epämääräi... Lue koko vinkki »

Anna Pöysä: Portugalin pimeä puoli

Lissabonissa, vain kymmenen minuutin junamatkan päässä keskustasta sijaitsee Cova da Mouran naapurusto – tai kuten monet sitä kutsuvat – slummi. Pahamaineista kapverdeläiskorttelia vaivaa rakenteellinen rasismi ja poliisiväkivalta, mutta toisaalta se on myös yhteisöllinen, kylämäinen naapurusto, jossa Anna Pöysä on asunut melkein seitsemän vuoden a... Lue koko vinkki »
Dancing in the Streets

Barbara Ehrenreich: Dancing in the Streets : A History of Collective Joy

Otin tämän kirjan lukulistalle, kun se mainittiin sivumennen jossain folkloristiikan oppikirjassa. Teoksessa kerrottiin miten eurooppalaiset tutkimusmatkailijat olivat järkyttyneitä, kun tapasivat afrikkalaisia, jotka tanssivat ilman mitään ”järkevää” syytä. Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat kuvailivat päiväkirjoissaan, miten on ”epäinhimillistä” ... Lue koko vinkki »
Sorron yöstä

Frantz Fanon: Sorron yöstä

Frantz Fanonin Sorron yöstä on vuonna 1961 kirjoitettu antikolonialistisen ajattelun klassikko. Fanon oli psykiatri ja aktivisti Algerian vapausliikkeessä. Kokemuksistaan hän kirjoitti tämän manifestin, jossa hän perustelee, että ei riitä häätää eurooppalaiset valloittajat Afrikasta, vaan pitää häätää heidän imperialistiset ideansa afrikkalaiste... Lue koko vinkki »
Matkalla kotiin

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Kaksi sisarpuolta päätyy brittien Cape Coastin linnoitukseen Afrikassa 1700-luvulla, tietämättä toisistaan ja hyvin erilaisiin asemiin. Effiasta tulee linnoituksen brittiläisen kuvernöörin jalkavaimo, Esi puolestaan lastataan orjalaivaan ja rahdataan Amerikkaan. Matkalla kotiin kertoo näistä naisista alkavien sukulinjojen tarinan. Sukulinjat vuo... Lue koko vinkki »