Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia

Kale Puonti: Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia

Kale Puonti on kirjailija ja entinen huumepoliisi. Kirjassaan Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia Puonti kertoo poliisiuransa mieleenpainuvimmista tapauksista. Kale Puonti ajautui poliisiksi vahingossa ilman kutsumusta tai suvun perinteitä. Huumepuoli alkoi kiinnostaa Puontia, kun hän tapasi reteästi pukeutuneita huumepoliiseja. Muo... Lue koko vinkki »
Mahdollistajat

Frank Vogl: Mahdollistajat : Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, miten autokraattiset hallinnot lisääntyvät ja voimistuvat ympäri maailman, ja kuinka tämä kehitys on samalla heikentänyt demokratian kehitystä. Hieman vähemmän on kuitenkin kirjoitettu siitä, miten länsimaiset demokratiat ovat itse edesauttaneet tätä negatiivista kehitystä. Frank Voglin Mahdollistajat osoi... Lue koko vinkki »
Riistopallon MM-kisat Qatarissa

Sami Kolamo: Riistopallon MM-kisat Qatarissa

Jalkapallon MM-kisat järjestetään vuonna 2022 Qatarissa. Pieneen upporikkaaseen valtioon Persianlahden rannalla on rakennettu loisteliaita stadioneja, joista osaa uhkaa purkaminen heti kisojen jälkeen. Jalkapalloa ja erityisesti sen suurtapahtumia pitkään tutkinut mediatutkija, maantieteilijä Sami Kolamo kävi paikan päällä Qatarissa seuraamassa kis... Lue koko vinkki »
Freezing Order

Bill Browder: Freezing Order

Bill Browderin edellinen kirja Red Notice kertoi Browderin painajaiseksi muuttuneesta työstä Venäjällä. Valtiollisen korruption seurauksena Browder joutui pakenemaan Venäjältä ja hänen asianajajansa Sergei Magnitski menetti henkensä. Kuolemansa jälkeen Magnitski tuomittiin postuumisti syylliseksi veropetokseen.  Freezing Order : Tositarina ... Lue koko vinkki »
Corruptible

Brian Klaas: Corruptible : Who gets power and how it changes us

Näinä aikoina ei voi välttyä ajatukselta, että johtajiksi päätyy usein aivan väärät ihmiset. Vallankahvassa tuntuu riittävän epäpäteviä ja korruptoituneita oman edun tavoittelijoita, joten onkin aika kysyä: korruptoiko valta, vai päätyykö valtaan alunperinkin epäkelvot yksilöt? Vai ovatko ongelmana sittenkin intituutiot itsessään ja suuri yleisö, j... Lue koko vinkki »
Giorlamo Savonarola: renessanssin toiset kasvot

Liisa Väisänen: Girolamo Savonarola : Renessanssin kahdet kasvot

Girolamo Savonarolan jälkimaine ei ole kovinkaan hyvä. Dominikaanimunkki ja saarnaaja on saanut maineen uskonnollisena fanaatikkona, joka erityisesti muistetaan niin sanotusta 'turhuuksien roviosta'. Siinä missä renessanssiajan Italia oli taiteen ja humanismin edelläkävijä, Savonarolan roviot edustivat takapajuista uskonnollisuutta, joka pyrki polt... Lue koko vinkki »

Olivier van Beemen: Heineken in Africa : A Multinational Unleashed

Luin hiljattain mielenkiintoisen kirjan Dictatorland : The Men Who Stole Africa, joka sivusi muun muassa sitä, miten suuret monikansalliset yritykset usein muodostavat epäterveen symbioosin Afrikan korruptoituneiden diktatuurien kanssa. Tuumasin, että aiheesta kannattaa lukea enemmänkin, varsinkin koska suuryritykset päinvastoin pyrkivät esittämään... Lue koko vinkki »

Eeva-Liisa Hynynen ja Pekka Viljanen: Kittilän laki

"Tervetuloa raiskattavaksi tunturiin", tuntematon mies sanoi puhelimessa toimittaja Eeva-Liisa Hynyselle. Hynynen oli kirjoittanut Suomen Kuvalehteen Kittilän kummallisesta kunnallislakisotkusta, ja toimittajan tutkimukset olivat herättäneet erikoisia reaktioita. Tästä ja monesta muusta kertoo Hynysen ja Pekka Viljasen kirjoittama Kittilän laki. Se... Lue koko vinkki »

Paul Kenyon: Dictatorland : The Men Who Stole Africa

Afrikan lähihistoria on ollut synkkää seurattavaa. Monet kolonialismin ikeen alta itsenäistyneistä valtioista ovat saaneet riippakivekseen kleptokraattisen diktatuurin, jossa valtion luonnonvaroista saatavat rikkaudet ovat lähinnä hyödyttäneet hallitsijan lähipiiriä. Miksi näin tapahtui ja keitä saamme kiittää tapahtuneesta ovat kaksi kysymystä, jo... Lue koko vinkki »

Mika Mäkeläinen: Kimlandia : Silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa

Vuosien varrella Pohjois-Koreasta kertovia kirjoja on tullut luettua yksi jos toinenkin, joten ensimmäinen kysymys aloittaessani lukemaan Mika Mäkeläisen Kimlandiaa oli toisiko tämä kirja pöytään mitään uutta? No sanotaan se heti, että kyllä tuo. Monet Pohjois-Koreaa käsittelevät kirjat ovat kertoneet loikkareiden tarinoita, jotka ovat kuitenkin sa... Lue koko vinkki »
Merchants of Doubt

Erik M. Conway ja Naomi Oreskes: Merchants of Doubt

Naomi Oreskesin ja Erik M. Conwayn vuonna 2010 julkaistu Merchants of Doubt : How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming on amerikkalainen tietokirja, joka kertoo yksityisten suuryritysten tieteenvastaisten kampanjoiden historiasta. Kirja on rajattu puhtaasti kaupallisen alan harjoittamaan tiete... Lue koko vinkki »
Urheilun mammuttitauti

Sami Kolamo: Urheilun mammuttitauti

Jalkapallon MM-kilpailujen alla julkaistaan usein kiinnostavaa alan kirjallisuutta, ja tapanani onkin ollut tutustua johonkin futisaiheiseen tietoteokseen kisatunnelmaa kohottaakseni. Tänä vuonna MM-kisat pelataan Venäjällä, ja julkisessa keskustelussa on ollut kisajärjestelyihin liittyvät epäkohdat, maailmanpoliittinen tilanne ja jopa boikottiuhat... Lue koko vinkki »

Luke Harding: Salajuoni : Kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon

”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”, ruotsalainen valtiomies, kansleri Axel Oxenstierna lohdutti poikaansa 1600-luvulla. Oxenstiernan sanat ovat tänään ajankohtaisemmat kuin koskaan aikaisemmin. Jos toimittaja Luke Hardingin Salajuoni-kirja olisi dekkari, sen juonta pidettäisiin aivan liian epäuskottavana. ... Lue koko vinkki »
Fire and Fury

Michael Wolff: Fire and Fury : Inside the Trump White House

Michael Wolffin Fire and Fury: Inside the Trump White House on kohuttu tietokirja toimittajalta, joka seurasi läheltä uuden presidentin yhdeksän ensimmäistä virkakuukautta. Epäröin viikon, hankkisinko tämän kirjan luettavaksi. Kirjan uskottavuutta on kyseenalaistettu ja sen kirjailijan villi mielikuvitus nostettu esiin. Mutta kun Trump haukkui k... Lue koko vinkki »
Likainen Harri

Harri Nykänen: Likainen Harri : 20 vuotta Erkon renkinä

Harri Nykänen on rikostoimittaja ja kirjailija. Hänen värikäs ja paljastusjuttujen täyttämä uransa Helsingin Sanomissa päättyi potkuihin. Sitä ennen tapahtui paljon muitakin kärhämiä. Likainen Harri -muistelmissaan hän kertoo skuupeista, sensuurista ja vihamiehistä. Harri Nykänen aloittaa Helsingin Sanomissa kesätoimittajana vuonna 1981, kun Hes... Lue koko vinkki »
Narrien laiva

Heikki Aittokoski: Narrien laiva : matka pieleen menneessä maailmassa

Das Narren Schyff, oikeustieteen tohtori Sebastian Brantin vuonna 1494 painattama runoelma – maailman allegoria – on kiehtonut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajana työskentelevää Heikki Aittokoskea jo yli 20 vuoden ajan. Brantin teoksessa irvaillaan ihmisen typeryydelle ja piittaamattomuudelle. Yhteiskuntamme on kuin ajelehti... Lue koko vinkki »