Me halusimme kaiken

Minna Sarantola-Weiss: Me halusimme kaiken : 1980-luvun historiaa

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (s. 1963) on aikaisemmin kirjoittanut teoksen 1970-luvun arjesta. Nyt on siis luontevaa hypätä vuosikymmen eteenpäin ja tarkastella 1980-lukua koko komeudessaan. Me halusimme kaiken kuvaa värikästä ja ristiriitaista vuosikymmentä. Me halusimme kaiken on tuhdin kokoinen, tyylikäs k... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »
Kaikkien aikojen pelit

Aleksandr Manzos: Kaikkien aikojen pelit

Toimittaja Aleksandr Manzos on valinnut tähän kirjaan 30 klassikkopeliä 1970-luvun alusta tähän päivään. Vaikka kirjan nimi puhuukin laveasti kaikkien aikojen peleistä, kyseessä on siis vain videopelit. Takakannen lupaama "Pelimaailman koko kuva" tarkoittaa siis varsin kapeaa siivua kaikesta pelaamisesta. Peleistä on kirjoitettu muutaman sivun j... Lue koko vinkki »
Kotiryssät

Heikki Saari: Kotiryssät : suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan

Kotiryssät on toimittaja Heikki Saaren kuvaus Suomen ja Neuvostoliiton suhteista kylmän sodan aikana ja niiden synnyttämästä kotiryssäjärjestelmästä. Kotiryssät olivat henkilöitä, jotka halusivat toiminnallaan varmistaa Urho Kekkosen ulkopoliittisen linjan jatkumisen. Yleensä kotiryssät olivat peiteviraltaan Neuvostoliiton diplomaatteja, mutta tode... Lue koko vinkki »
Hämeenkatu : Tampereen sydän

Seija Hirvikallio ja Matti Wacklin: Hämeenkatu : Tampereen sydän

Keskustan halki kulkeva Hämeenkatu on kiistatta Tampereen ykköskatu. Se ei kuitenkaan ole ollut sitä aina, vaan aikaisemmin tämä asema on ollut Kauppakadulla. Miten Hämeenkadusta siis tuli Tampereen pääkatu ja miten Hämeenkadun ulkonäkö ja rakennuskanta on vuosien varrella elänyt? Näihin kysymyksiin vastaa tämä Tampere-seuran julkaisu, jonka ova... Lue koko vinkki »
Kuusi kuolemaantuomittua

Olli Korjus: Kuusi kuolemaantuomittua

Syyskuussa 1918, kansalaissodan jo päätyttyä aikaa sitten, vietiin Suomenlinnan päävartiosta kuusi miestä Kustaanmiekan valleille. Siellä heidät teloitettiin. Keitä nämä miehet olivat? Miksi juuri he joutuivat teloitetuiksi? Tekijä käsittelee kaikkien kuuden miehen taustaa kotioloissa sekä sitäkin toimintaa, josta heidät oli tuomittu. Hän pyrkii... Lue koko vinkki »