Pilvipeitto

Andrea Abreu: Pilvipeitto

Runoilijana aloittaneen Andrea Abreun (s. 1995) esikoisromaanin espanjankielinen nimi Panza de burro tarkoittaa aasin vatsaa. Aasinvatsa on Kanarialle tyypillinen pilvimuodostelma, joka Teneriffalla muodostuu erityisesti saaren pohjoispuolelle. Suomennoksen nimi Pilvipeite on siis aivan kelpo käännös. Teos on noussut kansainväliseksi menestykseksi,... Lue koko vinkki »
Tyttö A

Abigail Dean: Tyttö A

Tyttö A oli kirja, johon tartuin, koska kaikki perhedraamat ovat mielenkiintoisia, vaikkakin niin kamalia. Mielenkiintoiseksi ne muodostuvat, kun ei saada vastauksia siihen, mikä on se perimmäinen syy, miksi vanhemmat kohtelevat lapsiaan huonosti. Abigail Dean on kirjoittanut fiktiivisen kirjan, kun sai inspiraation tositapahtumista. Yhdysvallo... Lue koko vinkki »
Esther's Notebooks

Riad Sattouf: Esther’s Notebooks : Tales From My Ten-year-old Life

Suomessa Riad Sattouf on enimmäkseen tunnettu hienosta sarjakuvastaan Tulevaisuuden arabi, mutta se ei suinkaan ole miehen ainoa bestseller-sarjakuva. Ranskassa suurta suosiota nauttii myös nyt jo kuudenteen osaan kerennyt Les Cahiers d'Esther eli Esther's Notebooks, joka on kääntynyt myös menestyneeksi animaatiosarjaksi. Sarjakuvan idea on aika... Lue koko vinkki »
Lapsuus

Tove Ditlevsen: Lapsuus

Tanskalainen kirjailija Tove Ditlevsen (1917–1976) on ollut Suomessa suurelle yleisölle ilmeisesti melko tuntematon, mutta ei ole sitä enää, koska laadukas kustantamo S&S ja upea kääntäjä Katriina Huttunen ovat lähteneet julkaise­maan suomeksi hänen omaelämäkerrallista trilogiaansa. Nyt ilmestyneessä Lapsuus-osassa Ditlevsen kuvaa herkästi j... Lue koko vinkki »
Unorthodox

Deborah Feldman: Unorthodox : Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni

Takavuosien radio-ohjelman otsikkoa mukaillen Deborahista saattaa todellakin sanoa, että hän on erilainen nuori jopa New Yorkin kaltaisessa hyvin heterogeenista väkeä sisältävässä kaupungissa. Hänen äidinkielensä on jiddiš ja hän puhuu englantia hassusti murtaen, ja itse asiassa häntä kutsutaan jiddišinkielisellä nimellä Devojri. Hän pukeutuu aina ... Lue koko vinkki »
Almost American Girl

Robin Ha: Almost American Girl

Etelä-Korealainen Robin Ha on tottunut matkustamaan yksinhuoltajaäitinsä kanssa lomilla ympäri maailmaa. Niinpä äidin ilmoitus lomamatkasta Yhdysvaltoihin Alabamaan ei herätä niin paljon kummastusta kuin saattaisi. Robinin tyrmistykseksi tämä "lomamatka" osoittautuu kuitenkin aivan muuksi kuin mitä on luvattu. Perillä odottaa äidin yllätys-miesystä... Lue koko vinkki »
Tyttölapsi

Eila Pennanen: Tyttölapsi

Tyttölapsi saattaa loppuun Eila Pennasen kuusiosaiseksi venyneen kirjasarjan. Alkuperäinen trilogia valmistui jo 1970-luvulla, mutta Pennanen palasi vielä kolmen kirjan verran äitiinsä pohjautuvan Himmun elämään. Tässä viimeisessä osassa pääosassa onkin sitten Pennanen itse sekä Aila-tyttönä 1920-luvulla että kirjailija Marjatta Pätösenä 1990-luvun... Lue koko vinkki »
Perno Mega City

Noora Vallinkoski: Perno Mega City

Hanna kasvaa työläisperheessä Pernossa, Turun lähiössä. Perno Mega City kuvaa tytön kasvukertomusta varhaislapsuudesta teini-ikään köyhyyden ja huono-osaisuuden keskellä. Elämään kasautuu kaikenlaista vastoinkäymistä, joista vähäisimpiä eivät ole äidin mielenterveysongelmat ja myöhemmin isän vakava sairastuminen. Hanna on saman ikäinen kuin minä... Lue koko vinkki »
Vanhan lapsen tarina

Jenny Erpenbeck: Vanhan lapsen tarina

Jenny Erpenbeckin Mennä, meni, mennyt teki sen verran vaikutuksen, että lainasin kirjastosta Erpenbeckin aikaisempaa suomennettua tuotantoa. Ensin luettavaksi pääsi pienoisromaani Vanhan lapsen tarina, Erpenbeckin esikoisteos, joka kertoo omituisen 14-vuotiaan tytön tarinan. Tyttö löytyy kadulta ämpäri kädessään. Kysyttäessä tyttö osaa kertoa ik... Lue koko vinkki »
Pieni talo preerialla

Laura Ingalls Wilder: Pieni talo preerialla

Pieni talo preerialla -sarja on kulunut monien tyttölukijoiden käsissä sukupolvesta toiseen; omat kappaleeni ovat ihan kirjaimellisesti hajonneet liitoksistaan. Kun muutama vuosi sitten etenkin tätä sarjan toista osaa alettiin säälimättä syyttää rasismista, olin kovasti hämmästynyt ja itse asiassa aika lailla närkästynytkin Lauran puolesta. Kirj... Lue koko vinkki »
Tämä ei ole lasten maa

Eija Hetekivi Olsson: Tämä ei ole lasten maa

Ensin pitää vetää Lassea turpaan. Lasse kourii tyttöjä, eikä se ole hauskaa. Ruotsinsuomalainen Miira oppii jo ala-asteella pitämään puolensa, sillä varttuminen göteborgilaisessa betonilähiössä ei ole mitään ruusuilla tanssimista. Narkkarit, juopot, väkivalta ja ilkivalta ovat arkipäivää. Kantaruotsalaiset kontaktit ovat vähissä. Koulussakin on suo... Lue koko vinkki »
Sakset kädessä ei saa juosta

Vilja-Tuulia Huotarinen: Sakset kädessä ei saa juosta

Sakset kädessä ei saa juosta saattaa olla tuttu vanhempien kieltolauseena, mutta se on myös Vilja-Tuulia Huotarisen vuonna 2004 ilmestynyt, erinomainen esikoisrunokokoelma. Teos vie lukijan aikakauteen, jolloin reviiri ja elämänkatsomus alkaa laajeta yhä enemmän vanhempien vaikutuspiirin ulkopuolelle. Runot ovat erillisiä, mutta muodostavat kuit... Lue koko vinkki »
Saaressa kaikki hyvin

Elina Halttunen: Saaressa kaikki hyvin

Jos pitää kirjoista, missä on kuvausta lapsen näkökulmasta, niin tämä on silloin oiva paketti. Elina Halttusen kirjoittama kirja Marista on niin hellyyttävä. Kesäinen elämä saaressa ja vähän muuallakin kaikkine hurjine käänteineen on mahtavaa luettavaa. Tätä kirjaa luin makustellen, aina vähän kerrallaan. Olisin sen vain halunut jatkuvan ja koko... Lue koko vinkki »