Marcus Rosenlund: Sää joka muutti maailmaa

Ilmastonmuutos on aikamme suuri puheenaihe, joka aika usein kuitataan lauseella "mutta ainahan ilmasto on muuttunut". Lause toki sinänsä pitää paikkansa ja ilmaston muuttumisella ja yksittäisillä sääilmiöillä onkin ollut suuri vaikutus ihmiskunnan historiassa, suurempi kuin usein ajatellaan, kuten tiedetoimittaja Marcus Rosenlundin kirja todistaa. ... Lue koko vinkki »
Myrsky vesilasissa

Helen Czerski: Myrsky vesilasissa : Arkipäivän fysiikkaa

Fysiikan lait ylittävät kaikki ihmisten luomat lait: niitä on kaiken olemassaolevan noudatettava ilman poikkeuksia. Niinpä fysiikan lait koskevat paitsi kaikenlaista korkeamman fysiikan pariin kuuluvaa, myös kaikenlaista hyvinkin arkista: popcornia, pizzataikinaa, norsujen kärsiä ja puiden runkoja. Helen Czerski on yliopiston lehtori, kuplien fy... Lue koko vinkki »

Lucy Jones: The Big Ones : How Natural Disasters Have Shaped Us

Geotieteiden professori ja seismologi Lucy Jones on tutkinut maanjäristyksiä jo vuosikymmeniä ja siinä sivussa hän on työskennellyt myös sen parissa, miten yhteiskunnat voivat ennalta varautua ja reagoida luonnonmullistuksiin. Erityisesti Kaliforniaan ennustettu suuri maanjäristys on työllistänyt häntä, mutta tämä kirja ei varsinaisesti käsittele t... Lue koko vinkki »
Kelipäiväkirja

Mauri Kunnas: Kelipäiväkirja

Sataako siellä? Millaista keliä on luvattu juhannukselle? Sää on puheenaiheiden kestosuosikkeja, eikä ihme, sillä se vaikuttaa lähes jokaisen elämään. Kelipäiväkirjaan voi kirjata havaintojaan Mauri Kunnaksen hahmojen ollessa sivuilla hengessä mukana. Päiväkirjan täyttäminen on helppoa, sillä joka aukeaman vasemmalla sivulla on valmis viikkoruud... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Miten Salpausselät syntyivät

Monelle saattaa tulla Salpausselästä mieleen soraharju tai hiihtokisat. Risto Isomäen kirja paljastaa, että kyseessä on jotain paljon suurempaa ja tärkeämpää. Se on Suomen tunnetuin geologinen muodostuma, jolla voi hyvinkin olla tärkeä osa ilmastossa tapahtuvien muutosten ymmärtämisessä. Isomäki tarjoilee tässäkin teoksessa mielenkiintoisia teorioi... Lue koko vinkki »
Luontoillan seitsemän veljestä

Iiris Kalliola: Luontoillan seitsemän veljestä

Luontoilta alkoi vuonna 1975 ja 32 vuoden aikana ohjelmaan tuli 150-200 000 kysymystä. Kuuntelijoita oli parhaimmillaan yli 500 000. Ohjelma jatkuu edelleen, mutta sukupolvi on vaihtunut. Tämä kirja esittelee ne tutuimmat Luontoillan asiantuntijat Veikko Neuvosen, Harri Dahlströmin, Seppo Vuokon, Ilkka Koiviston, Kauri Mikkolan, Matti Helmisen ja S... Lue koko vinkki »

Jorma Luhta: Tähtiyöt

Upea teos liikkuu nimensä mukaisesti yötaivaan alla. Kuvissa on monenlaisia yönäkymiä, joissa tähdet ja revontulet saavat taustatukea taajamien kajosta. Vaikka kirja kertoo yöstä ja teksti on paikoin synkkää, niin silti tuli mieleen yön valoisammat kasvot. Kuvissa ovat nimittäin pääosissa valot, eikä pimeys. Tähtiöitä lukiessa ja etenkin katsoes... Lue koko vinkki »

Kathrin Passig ja Aleks Scholz: Tietämättömyyden sanakirja

Tiedeuskoyhteiskunnassa maallikkona eläessä unohtuu yllättävän helposti, että on aivan valtava määrä asioita, joista ei tiedetä juuri mitään. On jopa asioita, joista edes tiedemiehet eivät tällä hetkellä tiedä olevansa tietämättömiä. Mielenkiintoista, eikö? Tietämättömyyden sanakirja esittelee nelisenkymmentä asiaa, joista tiedämme, ettemme tied... Lue koko vinkki »