Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Esko Valtaoja: Tiedonjano : Vuosi seikkailuja tieteen viidakossa

Mikä olisi hyvä tapa verrytellä aivojaan eläkkeellä? Esko Valtaoja näyttää mallia ja alkaa tilata Nature-lehteä, joka on vanhimpia ja arvostetuimpia tiedejulkaisuja. Nykyään kuin tiedejulkaisut keskittyvät yhä kapeampiin erityisaloihin, Nature yleistiedelehtenä päin vastoin kattaa melkein kaiken maan ja taivaan välillä ja siten se antaa erinomaisen... Lue koko vinkki »
Kangastuksia varjojen talossa

Kari Enqvist: Kangastuksia varjojen talossa

Olen lukenut useampia Kari Enqvistin kirjoja hyvillä mielin. Enqvist on oivallinen kirjoittaja, joka osaa kirjoittaa yleistajuisesti ja jopa hauskasti vaikeista kosmologian, astrofysiikan ja jopa ihmisyyden aiheista. Onhan Enqvist käsitellyt kirjoissaan suhteellisuusteorian lisäksi kuolemaa ja uskontoja. Tällä kertaa aihe on sen verran kepeä kui... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »
Maa ja taivas

Yaa Gyasi: Maa ja taivas

Ghanalais-yhdysvaltalaisen Yaa Gyasin esikoisteos Matkalla kotiin teki vaikutuksen, jonka johdosta uusi Maa ja taivas löysi helposti tiensä lukulistalle. Tämäpä olikin erilainen tarina, joka kieputti yhteen muutaman mielenkiintoisen langan jälleen kerran varsin taidokkaalla tavalla. Kirjan pääosassa on Gifty, Ghanasta Yhdysvaltoihin muuttaneen ä... Lue koko vinkki »

Kathrin Passig ja Aleks Scholz: Tietämättömyyden sanakirja

Tiedeuskoyhteiskunnassa maallikkona eläessä unohtuu yllättävän helposti, että on aivan valtava määrä asioita, joista ei tiedetä juuri mitään. On jopa asioita, joista edes tiedemiehet eivät tällä hetkellä tiedä olevansa tietämättömiä. Mielenkiintoista, eikö? Tietämättömyyden sanakirja esittelee nelisenkymmentä asiaa, joista tiedämme, ettemme tied... Lue koko vinkki »

Stephen Jay Gould: Hirmulisko heinäsuovassa

Stephen Jay Gould kirjoitti yli 300 esseetä Natural History -lehteen, yhden joka kuukausi 27 vuoden ajan. Esseet on julkaistu kymmenosaisena kirjasarjana; Hirmulisko heinäsuovassa on seitsemäs ja ainoa suomennettu osa. Gould on erinomainen tieteen yleistajuistaja. Hän ei yksinkertaista asioita, vaan kirjoittaa kuin kirjoittaisi kollegoilleen, vä... Lue koko vinkki »