Puut puhuvat

Pepe Forsberg ja Anneli Jussila: Puut puhuvat

Puut puhuvat on kirja, jonka sivuille kannattaa suunnata ennakkoluulottomasti, hieman uteliaana ja sopivan nöyränä. Aivan kuin menisi metsäretkelle. Tämä matka vie niin lähimetsään, kuviteltuun metsään kuin vuosisatojen taakse. Luonnossa monet lajit kommunikoivat keskenään siinä missä ihminenkin – niin myös puut. Kirjan alkuosiossa Pepe Forsberg... Lue koko vinkki »
Suuri suomalainen muurahaiskirja

Katja Bargum ja Heikki Helanterä: Suuri suomalainen muurahaiskirja

Muurahaisten esi-isät olivat petoja, mutta mutualismit ovat laajentaneet muurahaisten ruokavaliota. Monessa tapauksessa mutualismit ovat tehneet muurahaisista pitkälti kasvissyöjiä. Ekologisin termein sanotaan, että muurahaiset ovat siirtyneet ravintopydamidissa pykälän alaspäin. Tämä vähentää energiahävikkiä, sillä kasvissyöjien populaatio tarvits... Lue koko vinkki »

Jouko Rikkinen: Metsät Suomen luonnossa

Vaikka suomalaiset kaupunkilaistuvat kiihtyvällä tahdilla, niin lähes jokaisella on jonkinlainen suhde metsään. Metsä mielletään usein vain puina, mutta ekologisessa merkityksessä siihen kuuluvat yhtä lailla kaikki elävät eliöt ja kasvualusta. Kirja kertoo eri metsätyypeistä sekä ennen kaikkea niiden kasveista ja eläimistä. Aluksi kerrotaan eri ... Lue koko vinkki »
Syysretki Nipsun kanssa

Katariina Heilala, Riina Kaarla ja Sami Kaarla: Syysretki Nipsun kanssa

Nipsu on muumihahmoista hieman pelokas, epäröivä ja epävarma, mutta kun hän innostuu niin hän innostuu tosissaan. Niin myös muumien vuodenaikasarjan syysosassa. Kesä on ohi ja Nuuskamuikkunen lähtenyt, Muumilaaksosssa on hieman alakuloinen tunnelma. Puolukkaämpärin kanssa sisään tuleva Tuu-tikki saa kuitenkin tilanteen kääntymään ja muut innostu... Lue koko vinkki »
Metson suku

Pertti Koskimies ja Markus Varesvuo: Metson suku : Suomen kanalinnut

Kanalinnut ovat mielenkiintoinen, tärkeä ja erityinen lajiryhmä. Kevätaamussa pulisevalla teerellä, metsän salaperäisellä pyyllä tai tunturin viimassa asuvalla kiirunalla on kaikilla omat erikoispiirteensä. Tämä kirja kertoo loistavien kuvien kera Suomen kahdeksan kanalintulajin elämästä. Pertti Koskimiehen tekstit ovat yleensäkin perusteellisia... Lue koko vinkki »
Sienenmetsästystä

Lasse Kosonen: Sienenmetsästystä : tunnista parhaat ruokasienet

Sienispesialisti Lasse Kososen uutuusteos sanoo lukijalle: näin ryhdyt tunnistamaan sieniä. Selkeä opas antaakin hyvän pohjan metsän herkkujen erottamiseen toisistaan. Se ei esittele kaikkia Suomessa tavattavia sieniä, mutta tärkeimmät ja parhaat ruokasienet ovat mukana. Lakki, heltat, jalka ja malto. Siinä sienen tärkeimpiä osia, jotka Kosonen ... Lue koko vinkki »

Pekka Borg: Polkuja metsään

Polkuja metsään johdattaa lukijan kohteeseensa monenlaisen maiseman läpi. Se ei kuitenkaan ole karttakirja, vaan vakavaa ja tärkeää asiaa metsistämme. Näkökulma on ilahduttavan monipuolinen, sillä kirjoittajia on yhteensä peräti 19. Tyyli on tieteellinen, mutta kieli hyvin ymmärrettävää ja mielipiteet ovat esitetty hyvin perustellusti. Johtava t... Lue koko vinkki »

Antti Leinonen: Ahman kintereillä

Antti Leinonen merkitsi keväällä 1986 kojupäiväkirjaansa kuin ohimennen, että oli nähnyt ahman. Silloin hän ei edes aavistanut, kuinka tärkeä suhde eläimeen syntyisi. Nyt ensihavainnosta on kulunut 26 vuotta ja Leinosen ja ahman tarina on kovien kansien välissä. Ahma on sinnikäs eläin, joka saattaa sulattaa jäätynyttä ateriaansa kärsivällisesti ... Lue koko vinkki »

Kirsti Mäkinen: Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita

Satuja kerrotaan lapsille, ja niissä on yleensä onnellinen loppu tai opetus. Tarut ovat satujen alkuperiä, joita on suusta suuhun kerrottu jopa vuosisatojen ajan. Kruunupäiseen käärmeeseen on koottu suomalaisia kansantaruja, jotka ovat karuja ja jopa pelottavia On hienoa, että tarinat on saatu kansien väliin: Suomi on täynnä taruja joissa kuvast... Lue koko vinkki »