Majavan mailla

Paula Forsberg ja Pepe Forsberg: Majavan mailla

Majavan mailla on hieman erilainen luontokirja. Pääosissa ovat toki Evon majavat, mutta ne esitellään enemmän nimikoituina "henkilöinä" kuin salaperäisinä erämaajärvien asukkeina. Suurin osa tekstistä on toteutettu päiväkirjamaisesti. Tekijät ovat kuvanneet majavista paljon hienoa materiaalia, jota on ennen kirjaa jaettu sosiaalisessa mediassa. ... Lue koko vinkki »
Hannu Hautala: Legendan perintö

Juha Metso ja Anna-Stina Nykänen: Hannu Hautala : Legendan perintö

Hannu Hautala on luultavasti kansainvälisesti tunnetuin suomalainen luontokuvaaja. Hänestä on kirjoitettu paljon ja kuvat ovat tulleet tunnetuiksi ympäri maailmaa jo vuosikymmenten ajan. Tämä kirja näyttää kuitenkin kuvitukseltaan täysin uudenlaisen teoksen, jonka tunnelma on yhdellä sanalla kuvaten intiimi. Kun saa käsiinsä kirjan, jonka kannes... Lue koko vinkki »
Suomen luonto 2100

Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100

Kirjan lähestymiskulma on hyvä, ei puhuta jostain hamasta tulevaisuudesta vaan tietystä vuodesta. Lukiessa tosin piti monta kertaa muistuttaa itseään, että nyt ei olla tässä päivässä vaan vuodessa 2100. Suomen luonto 2100 ei kuitenkaan ole dystopia vaan esittää pohdiskellen yhden skenaarion millaista silloin voisi olla. Koko ilmastonmuutoksen ym... Lue koko vinkki »
Katoava talvi

Ville Heikkinen, Pertti Koskimies, Jarmo Manninen ja muut: Katoava talvi : pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa

Katoava talvi kertoo sanoin ja kuvin ainutlaatuisesta pohjoisen talvesta, sen luonnosta ja ahdingosta. Kirja antaa lukijalle monipuolista tietoa ja ravistelee ajatuksia näyttävien luontokuvien kera. Yhdistelmä Pertti Koskimiehen tekstit ja Markus Varesvuon kuvat on toiminut ennenkin, kirkkaimpana helmenä mielestäni Metson suku. Tällä kertaa teks... Lue koko vinkki »

Juha Valste: Nisäkkäät Suomen luonnossa

Suomen luonnossa -sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2005 ja Nisäkkäät Suomen luonnossa on jo 20. osa. Se perustuu vuonna 2004 julkaistun Suuren suomalaisen luonto-oppaan nisäkäsosioon esitellen kaikki Suomessa tavattavat lajit sekä mahdollisia tulokaslajeja. Johdanto lähtee liikkeelle kaukaa historiasta kertoen, että vanhimmilla nisäkäsfoss... Lue koko vinkki »
Pohjolan eläimet äänessä

Jan Pedersen: Pohjolan eläimet äänessä

Äänet ovat tärkeä osa luonnon havainnointia, mutta ääniin perustuvia teoksia on julkaistu melko vähän. Usein pukutuntomerkkejä käsitellään kirjallisuudessa sivukaupalla, mutta äänet kuitataan lauseella tai parilla. Tämä teos vie huomion ääniin. Se tarjoaa tuttua ja tuntemattomampaa, mutta nojaa ennen kaikkea toiminnallisuuteen. Kirjassa esitellä... Lue koko vinkki »
Luontopiha

Riku Cajander: Luontopiha : ympäristöystävällinen piha ja puutarha

Monen unelmapihalla on kukkaloistoa, marjoja notkuvia pensaita, yrttejä ja linnunlaulua. Aivan tällaista ei Riku Cajanderin kirja takaa, mutta monimuotoisen luontopihan saa toteutettua melko helpolla. Suomessa on lähes miljoona pihaa, puutarhaa tai mökkitonttia, joten uudistettu laitos vuonna 2010 ilmestyneestä teoksesta on paikallaan. Luontopih... Lue koko vinkki »
Luontoillan seitsemän veljestä

Iiris Kalliola: Luontoillan seitsemän veljestä

Luontoilta alkoi vuonna 1975 ja 32 vuoden aikana ohjelmaan tuli 150-200 000 kysymystä. Kuuntelijoita oli parhaimmillaan yli 500 000. Ohjelma jatkuu edelleen, mutta sukupolvi on vaihtunut. Tämä kirja esittelee ne tutuimmat Luontoillan asiantuntijat Veikko Neuvosen, Harri Dahlströmin, Seppo Vuokon, Ilkka Koiviston, Kauri Mikkolan, Matti Helmisen ja S... Lue koko vinkki »
Mikä eläin?

Lars-Henrik Olsen: Mikä eläin? : Eläinten jäljet ja elintavat

Mikä eläin? luo varsin kattavan katsauksen Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin. Kirja sopii erinomaisesti otettavaksi mukaan luontoretkelle, sillä sen avulla on helppo tunnistaa eläinten luontoon jättämiä jälkiä. Mukana ovat muun muassa tassunjäljet, ulosteet, hampaanjälkiä, kalloja, ruokailupaikkoja ja paljon muuta. Kirjassa on myös panostett... Lue koko vinkki »