Dinosaurusten aika : selkokielellä

Maija Karala: Dinosaurusten aika : selkokielellä

Olen jo pitkään ollut biologi, tiedetoimittaja ja paleokuvittaja Maija Karalan fani. Hänen bloginsa Erään planeetan ihmeitä on erinomaisen mielenkiintoisesti kirjoitettu sukellus muinaisen elämän maailmaan. Silloinkin kun käsittelyn alla on jokin monimutkaisempi aihe, Karalalla on taito kirjoittaa aiheesta selkeästi ja helposti ymmärrettävästi. Sit... Lue koko vinkki »
Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

Petteri Taalas on Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri ja hän on toiminut myös Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana. Kokemusta ilmatieteestä on siis kertynyt aika lailla, peräti 40 vuoden edestä. Kirjassaan Taalas käsittelee ilmastokysymystä oman uransa kautta ja käy läpi keskeiset faktat, sekä millaisia muutoksia on odotettavissa mikäli mitään... Lue koko vinkki »
Ajasta ja vedestä

Andri Snær Magnason: Ajasta ja vedestä

Andri Snær Magnason on Islannin tunnetuimpia kirjailijoita ja olipa hän myös presidenttiehdokas vuoden 2016 vaaleissa. Se mitä Magnason kuitenkaan ei ole, on ilmastoasiantuntija. Niinpä hän hämmästyy kun erään tapaamisen yhteydessä johtava ilmastoasiantuntija pyytää häntä kirjoittamaan aiheesta kirjan. Eikö tämä jos mikä ole aihe, josta mielummin t... Lue koko vinkki »
maapallo planeettamme selkokielellä

Laura Ertimo ja Markus Hotakainen: Maapallo : Planeettamme selkokielellä

Kirjainten ja sanojen hahmottaminen tuottaa jos ei tuskaa niin ainakin vaikeuksia suurelle joukolle, puhutaan sadoistatuhansista suomalaisista aikaihmisistä koululaisiin, kuten tv-ohjelman lukutaidottomalle Mikalle. Heitä varten tämä A4-kokoinen kirja maaplaneetastamme on 'käännetty' ja toimitettu selkokielisenä runsain värikuvin sekä Soile Läti... Lue koko vinkki »

Jeff Goodell: The Water Will Come : Rising Seas, Sinking Cities, and the Remaking of the Civilized World

Chesapeake Requiem käsitteli merenpinnan nousua ja erästä katoavaa yhteisöä sen verran runollisesti, että aiheesta sietää lukea enemmänkin. Jeff Goodellin The Water Will Come on paitsi erinomainen yleiskatsaus siihen, miten nousevat merenpinnat muuttavat maailmaamme, niin myös matkakertomus, jossa tarkastellaan, miten eri yhteisöt ympäri maailman y... Lue koko vinkki »

Lewis Dartnell: Origins : How the Earth Made Us

Origins : How the Earth Made Us katsoo ihmiskunnan historiaa poikkeuksellisen mielenkiintoisesta näkökulmasta, eli miten moninaisilla tavoilla maapallon ilmasto sekä geologiset voimat ovat vaikuttaneet lajimme voittokulkuun sekä eri kulttuurien ominaispiirteisiin. Kirja aloittaa Kenotsooisesta maailmankaudesta, joka alkoi liitukauden lopun joukk... Lue koko vinkki »

John Farndon ja Tim Hutchinson: Ihmeellinen maapallo

Ihmeellinen maapallo on oivallinen nimi kirjalle, mutta vielä parempi on alkuperäinen Stuff You Should Know About Planet Earth. Kirja nimittäin todellakin onnistuu pakkaamaan kansiensa väliin aika lailla kaiken sen, mitä maapallosta olisi jokaisen hyvä tietää. Kirja aloittaa maapallon kierrosta aurinkomme ympäri ja jatkaa siitä litosfäärilaattoihin... Lue koko vinkki »

Alice James, Jerome Martin, Tom Mumbray ja muut: 100 asiaa maapallosta

Suuri suosikkini 100 asiaa... -kirjasarja jatkuu jälleen, tällä kertaa aiheenaan maapallon ihmeet. Kirjan konsepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että se esittelee aiheestaan sata erikoista faktaa. Tässä tapauksessa lukija tutustuu muiden muassa merilintujen jätöksiin, joilla on kylmentävä vaikutus Pohjoisnavan lämpötilaan ja jättimäisten ma... Lue koko vinkki »

David Wallace-Wells: Asumiskelvoton maapallo : Elämä lämpenemisen jälkeen

David Wallace-Wellsin pahaenteisen kirjan nimi ei hyvää lupaa ja niinhän siinä käy, että jo kirjan alkumetreillä vastaanhangoittelevalle lukijalle lyödään luu kurkkuun. Me poltamme nyt 80 prosenttia enemmän hiiltä kuin vuonna 2000. Itse asiassa suurin osa käyttämistämme fossiilisista polttoaineista on poltettu niinkin hiljattain, kun "Seinfeldin" e... Lue koko vinkki »

Kirsi Lehto: Astrobiologia : Elämän edellytyksiä etsimässä

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Tähän kunninhimoiseen kysymykseen pyrkii vastaamaan astrobiologia, joka tutkii elämän syntyä, evoluutiota ja elinkelpoisten olosuhteiden esiintymistä aurinkokunnassa ja sen ulkopuolella. Aihe ei ole aivan helpoimpia, molekyylibiologian ja astrobiologian tutkija Kirsi Lehto on kuitenkin oivallinen henkilö es... Lue koko vinkki »

Robert Dinwiddie: Tieteestä tinkimättä : lyhyt selitys pienille ja isoille asioille molekyyleistä mustiin aukkoihin

Lapsena mielikirjojani olivat erilaiset runsaasti kuvitetut lasten tietosanakirjat, joista sai tietoa mitä erinäisimmistä asioista. Näiden kirjojen ongelmana oli kuitenkin usein tiedon hajanaisuus; mieleen jäi kaikenlaista hauskaa nippelitietoa, mutta ei välttämättä selkeää kokonaiskuvaa tutkittavasta asiasta. Tieteestä tinkimättä : Lyhyt selity... Lue koko vinkki »