Lautapalttoo

Anna Englund: Lautapalttoo

Olipa viehättävä kirja! Löysin sen jälleen kerran lukijaystäväni vihjeestä, ja siitä olenkin kiitollinen. Olen aina pitänyt 1930-lukua, tuota sinänsä melko synkkää vuosikymmentä, kuvaavista kirjoista, ja se oli yksi Lautapalttoon attraktioista. Mutta ei ollenkaan ainoa. Imelät rakkausromaanit eivät ole koskaan olleet mieleeni, mutta Lautapalttoo ei... Lue koko vinkki »
Ikuinen kaipuu

Ann-Luise Bertell: Ikuinen kaipuu

Luin aiemmin tänä vuonna Ann-Luise Bertellin kooltaan pienen, mutta sisällöltään uskomattoman laajan romaanin Ikävän jälkeen. Se kertoi Maria Alinan tarinaa kahdessa aikatasossa, siirtolaisena Kanadassa ja hauraana vanhuksena koti-Suomessa. Tämä käsillä oleva Ikuinen kaipuu sijoittuu ajallisesti 1950-luvulle, jolloin Maria perheineen muuttaa Kanada... Lue koko vinkki »
Morsiusmalja

Paula Havaste: Morsiusmalja

Leppoisaa ja lämminhenkistä elämää Saarenmaalla on taas luvassa, kun Paula Havasteen Vilja ja Villem -sarja on päässyt kolmanteen osaansa. Ihan silkkaa hyvää mieltä ei tarjoilla, Viljalla on edelleen salaisuutensa joiden paljastuminen olisi vaarallista ja Neuvosto-Virossa mielipide ei ole vapaa ja tarkkailijoita ja pahanpuhujia on joka puolella. ... Lue koko vinkki »
Nokkosia ja ihmisiä

Paola Pigani: Nokkosia ja ihmisiä

Paola Piganin esikoisromaani Älä astu sieluuni kengät jalassa teki vaikutuksen, joten tokihan seuraava suomennos Nokkosia ja ihmisiä piti myös lukea. Tällä kertaa Pigani on vahvasti omaelämäkerrallisen aineiston äärellä, kuvaamassa nuoren tytön kasvua 1970-luvun Ranskassa. Perhe on lähtöisin Italiasta, mutta lapset ovat jo ranskalaisia. Koti on ... Lue koko vinkki »
Vierashuoneet

Paula Havaste: Vierashuoneet

Edeltäjänsä Pronssitähden tapaan Vierashuoneet vie lukijan 1950-luvun Neuvosto-Viroon Saarenmaalle Vilja ja Villem Talvikin luokse. Viljalla on luvassa uusia tuulia, kun työ kalasovhoosissa on vaihtumassa majatalon emännöintiin. Kesäksi on luvassa taiteilijavieraita Tallinnasta asumaan Talvikeille, mutta pieniä ongelmia kyllä on: rakennusprikaatia,... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Lapsuus

Hannu Mäkelä muistelee tässä omaa lapsuuttaan jo hyvin varhaisesta iästä lähtien. Millaista oli elää sodanjälkeisessä Kalliossa 1940–50-luvuilla, lapsena ja varhaisnuorena. Mäkelä syntyi keskelle pommituksia ja hälytyksiä 1943. Varhaisimmat itse koetut muistot ovat tarhasta, tunnetusta Ebeneseristä, jota hänkin kävi — tai joutui käymään. Sieltä hän... Lue koko vinkki »

Paula Hahtola: Salpalinja

Salpalinja on Paula Hahtolan esikoisteos, joka oli Atenan ja Parnasson suuren proosakilpailun voittaja. Erittäin raikas tuulahdus kirjojen maailmaan. Tässä kirjassa Salpalinja ei tarkoita mitään sodan aikaisia linjoja. Kyse on enemmänkin häpeän muurista. Häpeä on kirjassa varsin koskettavaa ja paikoitellen katkeraa. Kun lapsi syntyy isättömänä, ... Lue koko vinkki »