Tytär hämärän, piika pimeän

J. S. Meresmaa: Tytär hämärän, piika pimeän

Aloitanpa poikkeuksellisesti kannesta, mutta sehän se on, mitä useimmat lukijat tästä kirjasta ensin kohtaavat. Karin Niemi on nousemassa kotimaisten kansitaiteilijoiden kärkeen ja tämän kirjan kansi voi hyvin olla hienointa, mitä Niemi on tähän mennessä tehnyt. Upeaa työtä! Onneksi ei tarvitse jäädä kehumaan vain kansia. J. S. Meresmaa on luonu... Lue koko vinkki »
Kivinen taivas

N. K. Jemisin: Kivinen taivas

N. K. Jemisinin Murtunut maailma -trilogian kolmas osa Kivinen taivas saattaa päätökseen palkitun fantasiasarjan, joka kuvaa lohdutonta vulkaanisen aktiivisuuden repimää maailmaa (jonka nimi on, tietysti, Tyynimaa). Trilogian ensimmäinen osa esitteli tarinan päähenkilön, Essunin maailmassa, joka oli suistunut tuhoon ja kaaokseen sekä yleisellä että... Lue koko vinkki »
Veren ja luun lapset

Tomi Adeyemi: Veren ja luun lapset

Välillä kirja kaipaa kunnon haudutusta hyllyssä ennen kuin siihen voi tarttua. Nigerialais-amerikkalaisen Tomi Adeyemin fantasiasarjan avausosa Veren ja luun lapset herätti kiinnostusta heti ilmestyessään vuonna 2019, ja se on varmaankin jokseenkin siitä asti lojunut kirjahyllyssäni odottamassa vuoroaan. Nyt se vuoro tuli, kun kirjastolainalle koit... Lue koko vinkki »

Christopher Paolini: Kulkuri, noita ja lohikäärme

Reilut viisitoista vuotta sitten julkaistiin Eragon, Cristopher Paolinin Perillinen-fantasiakirjasarjan ensimmäinen osa. Sarja saavutti suuren suosion; se oli samaan aikaan mieletön myyntimenestys, sitä käännettiin ympäri maailmaa ja se sai elokuvasopimuksen. Kaikesta menestyksestä teki erityisen huomattavaa, että Paolini oli sarjan aloittaessaan v... Lue koko vinkki »

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia

Mikä kiehtova nimi! Hän sanoi nimekseen Aleia – kuka? Miten niin "sanoi nimekseen"? Jo vain herää mielenkiinto. Corildon on seleesien Seuran kartografi, joka työskentelee kaukana pohjoisessa, etäällä muista. Hän tutkailee työkseen maailmaa ja on aistinut tuulten muuttumisen – se ei lupaa hyvää. Eräänä päivänä hän löytää portiltaan tuupertunee... Lue koko vinkki »
Viimeinen valtakunta

Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta

Vaikka Suomessa fantasian julkaiseminen tuntuu olevan laskussa, hyvää fantasiaa silti yhä löytyy. Yksi tällainen on Jalavan listoilta löytyvä Brandon Sandersonin Mistborn -sarja. Kyseisen sarjan saamista Suomeen on hieman odoteltukin, koska maailmalla Sanderson on menestynyt varsin hyvin. Monet lukevatkin Sandersonin merkittäviin uuden polven fanta... Lue koko vinkki »
Kansi: Gardens of the Moon

Steven Erikson: Gardens of the Moon

The Malazan Book of the Fallenia on kehuttu vaativaksi, mutta palkitsevaksi aikuisten fantasiasarjaksi. Ensimmäisen osan lukukokemuksella olen samaa mieltä. Jossain vieraassa maailmassa eräs keisarikunta laajenee ahneesti mantereelta toiselle. Kaikkien kansojen on värväydyttävä joko keisarinnan vastustajiin tai alamaisiin. Tämä sota ei säästä ke... Lue koko vinkki »
Varjoissa vaeltaja

Ilkka Auer: Varjoissa vaeltaja

Nonna-tytön tarina alkoi Sysilouhien sukua -kirjasta. Nonna on päätynyt Hiidenkynnen Jäänoidan suojatiksi. Tällä kertaa tarina ei pyöri täysin Nonnan ympärillä: pohjoisessa Noridiumissa alkaa valtataistelu, kun Routahallin kuningas kuolee. Kuninkaan tytär Freya on nuori, eikä raavaiden sotaherrojen mielestä sovi valtaistuimelle. Varsinkin julma ... Lue koko vinkki »
Sysilouhien sukua

Ilkka Auer: Sysilouhien sukua

Joskus kannattaa katsella kirjastossa lastenosastolle, sillä sinne piilotetaan hyviä kirjoja. Sysilouhien sukua, Lumen ja jään maa -fantasiasarjan ensimmäinen osa, on sellainen. Ilkka Auerin esikoisteos on tyylikäs nuortenkirja, joka miellyttää varmasti myös aikuisia fantasiakirjallisuuden ystäviä. Sysilouhien sukua kertoo 11-vuotiaasta Nonnasta... Lue koko vinkki »

Lordi Dunsany: Haltiamaan kuninkaantytär

Lordi Dunsany (1878–1957) oli irlantilainen kirjailija ja runoilija, joka kirjoitti novelleja, näytelmiä ja jonkin verran romaaneja. Pysyvimmän jäljen hän jätti fantasiakirjallisuuden merkittävänä edelläkävijänä. H.P. Lovecraftille Dunsany oli Poen veroinen esikuva ja monet muutkin ylistävät Dunsanyn merkitystä: Ursula Le Guin, Neil Gaiman, Michael... Lue koko vinkki »

Robert Asprin (toim.): Varkaiden maailma

Varkaiden maailma (Thieves' World, 1979) kuvaa näennäiskeskiaikaista kaupunkia, varkaiden ja kurkunleikkaajien pesää nimeltä Turvapaikka. Kirjassa on kahdeksan miekka ja magia -novellia kahdeksalta fantasiakirjailijalta. Kokoelman toimittaneen Robert Asprinin lisäksi mukana ovat Lynn Abbey, Poul Anderson, Marion Zimmer Bradley, John Brunner, Joe... Lue koko vinkki »

Ursula K. Le Guin: Kertomuksia Maamereltä

Ursula Le Guin palaa vuosien tauon jälkeen Maamerelle. Tolkienin tapaan fantasiaansa uskoen hän selittää löytäneensä onnekkaasti Havnorin arkistoista hyvin vanhan kartan Maameren saarista, ja sen myötä on ollut tarpeen kuvata tapahtumia alueen historiasta ja myös trilogian jälkeisistä tapahtumista. Historiallisista tapahtumista eniten kerrotaan ... Lue koko vinkki »