Muutos on ainoa vakio

Ben Orlin: Muutos on ainoa vakio

Lukion pitkän matematiikan oppimäärästä suuren osan lohkaisee matemaattinen analyysi. Differentiaali- ja integraalilaskennassa tärkeää on pystyä käsittelemään itseisarvoltaan äärettömän pieniä ja äärettömän suuria muutoksia. Derivaatta ilmaisee suureen muutosnopeuden, integraali puolestaan kasaa äärettömän pienistä palasista suuria kokonaisuuksia. ... Lue koko vinkki »
Vesimelonin kuivatus ja muita matemaattisia pähkinöitä

Tapio Lind: Vesimelonin kuivatus ja muita matemaattisia pähkinöitä

Vesimelonin vesipitoisuus on 99% (jätetään melonin kuori pois tästä tarkastelusta). Melonia kuivataan, kunnes sen vesipitoisuus pienenee arvoon 98%. Kuinka monta prosenttia melonin massa pienenee? Niin… vastaus ei ole 1%. Tapio Lind on kirjoittanut hienon kirjan matemaattisista pulmista ja ihmeellisyyksistä. Matematiikka osaa tosiaan yllättää – ... Lue koko vinkki »
Matematiikkaa huonoin piirroksin

Ben Orlin: Matematiikkaa huonoin piirroksin

Onko matematiikkaa ja matemaattista ajattelua popularisoivia teoksia ikinä liikaa? Siis sellaisia, joissa vaikeat asiat pyritään selittämään selkeästi ja ilman yhtälöitä, pääideoihin turvautuen ja kiinnostavia esimerkkejä esittäen. Ei varmaankaan. Ben Orlin kiinnitti huomioni teoksensa Matematiikkaa huonoin piirroksin nimellä, sillä otsikkoon kitey... Lue koko vinkki »
Fermat'n teoreema

Amir D. Aczel: Fermat’n teoreema

Työhuoneeseeni oli ilmaantunut laatikollinen vanhoja kirjoja. Kun niitä oltiin jo heittämässä pois, huomasin että kasassahan oli sopivan paksuinen opus nimeltään Fermat'n teoreema. Amir D. Aczelin kirja oli ilmestynyt jo vuonna 1996, tuoreeltaan sen jälkeen, kun Andrew Wiles oli lähes vuosikymmenen ponnisteltuaan saanut todistetuksi matemaatikkoja ... Lue koko vinkki »

Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan

Samuli Siltanen on Helsingin yliopiston matematiikan professori, jonka oma tutkimusalue on soveltavan matematiikan ja käänteisten ongelmien, erityisesti lääketieteellisen kuvantamisen alueella. Hän ylläpitää omaa Samun tiedekanavaansa YouTubessa ja on aktiivinen myös muualla sosiaalisessa mediassa. Yksi Samuli Siltasen missioista on tuoda matema... Lue koko vinkki »

Matt Parker: Humble Pi : A Comedy of Maths Errors

Matt Parker on australialaissyntyinen matemaatikko, tieteen popularisoija ja standup-koomikko, joka asuu ja työskentelee Englannissa. Parker on viihdyttävä esiintyjä ja kirjoittaja. Hän löytää hauskoja ja yllättäviä yksityiskohtia milloin puhtaan matematiikan, milloin insinööri- ja tietojenkäsittelytieteiden aloilta. Nyt Parkerin kiinnostuksen koht... Lue koko vinkki »
Weapons of Math Destruction

Cathy O’Neil: Weapons of Math Destruction

Cathy O’Neilin Weapons of Math Destruction : How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy on tietokirja, joka kertoo siitä, miten USA:ssa suurten kaupallisten ja julkisten instituutioiden algoritmit muuttavat todeksi scifi-kirjailijoiden kauhudystopiat. Terra Cognita on julkaissut kirjan vuonna 2017 suomeksi nimellä Matikkatuhoaseet : ... Lue koko vinkki »
Things to Make and Do in the Fourth Dimension

Matt Parker: Things to Make and Do in the Fourth Dimension

Stand up -matemaatikko Matt Parker haluaa osoittaa, että matematiikka on oikeasti käytännöllistä ja innostavaa! Ja vaikka kaikelle matematiikalle ei todellakaan löydy (vielä) sovellusaluetta, myös puhdas matematiikka on loputtoman kiehtovaa. Lähes mahdottomasti nimetty Things to Make and Do in the Fourth Dimension on yleistajuinen johdatus maailmaa... Lue koko vinkki »
Ihana X

Steven Strogatz: Ihana X : matematiikan lumoa nollasta äärettömään

Steven Strogatz on sovelletun matematiikan professori Cornellin yliopistosta. Ihana X on alunperin kirjoitettu kolumneiksi New York Timesin verkkolehteen ja koottu siitä sitten kirjaksi. Kirja käsittelee matematiikkaa yleistajuisesti, aloittaen aivan alkeista ja päätyen jonnekin lukion pitkän matematiikan paikkeille. Ihana X sopii... Lue koko vinkki »

James Harrison ja Mike Hobbs: Käytä aivojasi tehokkaasti

Luova ongelmanratkaisutaito, tehokas oppiminen ja taito yhdistellä erilaisia kokonaisuuksia ovat informaatioyhteiskunnassa hyvin keskeisiä. Nämä taidot eivät ole itsestäänselviä ja niitä tulee harjoittaa. James Harrisonin ja Mike Hobbsin Käytä aivojasi tehokkaasti pureutuu muistin, oppimisen ja päättelytaitojen ongelmiin. He yhdistelevät ... Lue koko vinkki »

Normand Baillargeon: Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi

Kriittisestä ajattelusta on tullut kansalaistaito. Elämme nykyään niin valtavan informaatiomäärän keskellä, että selviytyäksemme meidän tulisi osata suodattaa informaationjyväsistä akanat pois. Ja jos emme itse sitä tee, joku toinen tekee sen — itseään hyödyttävien tarkoitusperien ohjaamana. Meidän ei tule uskoa kaikkea sitä soopaa, jota meille jat... Lue koko vinkki »

Mario Livio: The Equation that Couldn’t Be Solved

Kirjan koko hengästyttävä nimi The Equation that Couldn't Be Solved : How Mathematical Genius Discovered the Language of Symmetry kertoo, mistä on kyse: yhtälöistä, matemaattisista neroista ja symmetriasta. Tämä rönsyilevä kirja aloittaa symmetriasta, siirtyy siitä yhtälöihin ja niiden ratkaisuihin, kertoo kahdesta matemaattisesta nerosta, esittele... Lue koko vinkki »
Kansi: Kun tietotekniikka muutti maailmaa

Antti Wiio: Kun informaatiotekniikka muutti maailmaa

Tässäpä hieman erilainen tietotekniikkakirja, tai historiankirja. Pääosassa eivät ole monimutkainen teknologia, eivätkä toisaalta sodat ja hallitsijat, kuten voisi olettaa. Kuninkaat ja kahakat ovat toki osa informaatioteknologian historiaa, mutta vain sivurooleissa. Kirjoittaja rakentaa mielenkiintoisen tarinan, johon kirjapainotaitokin tulee muka... Lue koko vinkki »

Peter J. Bentley: Numerot

Matematiikan ja numeroiden historia on kiinnostavampaa kuin voisi uskoa. Monet matematiikan suurmiehet ovat olleet varsin värikkäitä tapauksia ja lukujen maailmassa on paljon hämmästyttäviä ja kiehtovia yksityiskohtia. Numerot on värikkäästi ja runsaasti kuvitettu erittäin helppotajuinen teos numeroiden ja matematiikan maailmasta. Se esittelee y... Lue koko vinkki »
Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Ian Stewart: Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Matematiikka on vaikeaa, eikä sitä voi ymmärtää. Matematiikot ovat kaikki outoja introverttejä, jotka istuvat vain kammioissaan päivät pitkät eivätkä tee mitään hyödyllistä. Matematiikkaa ei tarvita mihinkään. Väärin. Matematiikan professori ja yksi matematiikan kansantajuistamisen akateemisista uranuurtajista Ian Stewart pyrkii kohti mahdotonta ja... Lue koko vinkki »

John Allen Paulos: Numerotaidottomuus

Kuinka usein matemaattisesti suuntautunut ihminen joutuukaan kuulemaan muilta ihmisiltä, että he eivät ymmärrä matematiikasta mitään ja että he olivat surkeita matematiikassa kouluaikana? Miksei näin käy muiden kouluaineiden kanssa? Miksi ihmiset eivät ymmärrä eroa sattuman ja todennäköisen tapahtuman välillä? Mitä eroa on korrelaatiolla ja kausali... Lue koko vinkki »