Häpeä ja rakkaus

Elisa Aaltola: Häpeä ja rakkaus : Ihmiseläinluonto

Filosofi Elisa Aaltola ei arkaile ottaa käsiteltäväksi isoja kysymyksiä: mitä ovat häpeä ja rakkaus ja miten ne vaikuttavat tapaan, jolla ymmärrämme itseämme ja ympäröivää maailmaa? Eläin- ja ympäristöfilosofiaan erikoistuneena Aaltola tarkastelee asiaa erityisesti ihmisten luonto- ja eläinsuhteiden osalta. Kriisien aikakausi onkin akrasian väritt... Lue koko vinkki »
Arvojen varjot

Juho Norrena: Arvojen varjot

Suomalaiset ovat raatava kansa, joka on ylpeä saavutuksistaan, mutta välillä myös synkkä, jos asiat eivät menekään putkeen. Lakaistaanko liian moni asia maton alle? Voiko asioista puhua rehellisesti ilman loukkaantumista? Voiko toista auttaa tuputtamatta tai arvostelematta? Voivatko kaikki vain olla tyytyväisiä ja näyttää sen? Kunnianhimo ja ylp... Lue koko vinkki »
The Bonobo and the Atheist

Frans de Waal: The Bonobo and the Atheist

Frans de Waalin The Bonobo and the Atheist: In Search of Humanism Among the Primates on primatologisiin ja antropologisiin löydöksiin perustuva tietokirja, joka argumentoi, että ihmisen moraali ja etiikka olivat kehittyneet jo ennen ihmislajin kehitystä. Frans de Waal on primatologi ja ateisti. Vaikka de Waal on ateisti, hän ei vihaa uskontoja, ... Lue koko vinkki »
Marx

Peter Singer: Marx

Taloudellisen eriarvoisuuden lisääntyminen ja liberaalin talousteorian ongelmat ovat nostaneet jälleen marxilaisen ajattelun takaisin päivänvaloon. Suomessakin on ilmestynyt viime aikona useita marxismia käsitteleviä kirjoja sekä niiden uusia suomennoksia. Tämä kirja on kuitenkin erilainen – Peter Singer käsittelee Marxin ajattelua, sen vahvuuks... Lue koko vinkki »
Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja : mitä jokaisen tulisi tietää

Esko Valtaojaa ei vaatimattomuus vaivaa. Kaiken käsikirja on hieno nimi kirjalle. Kirja on Valtaojan yritys tiivistää "kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun". Mikä hienointa, Valtaoja onnistuu tässä tehtävässään mainiosti. Valtaoja aloittaa todellisuuden luonteen pohtimisella ja pääsee siitä yksinke... Lue koko vinkki »

Jaakko Heinimäki: Taskuetiikka

Moraali ja etiikka, arvot ja hyveet ovat vakavia asioita. Jopa niin vakavia, että tuntuu jotenkin sopimattomalta kutsua niitä käsittelevää kirjaa hauskaksi. Jaakko Heinimäen uutusteos Taskuetiikka on kuitenkin muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi hauska kirja, niin jäljittelemätöntä Heinimäen teksti on. Vain pari kertaa se pilke silmäkulmassa tu... Lue koko vinkki »

Jonathan Glover: Ihmisyys : 1900-luvun moraalihistoria

Teos käsittelee ihmisen tekemiä julmuuksia monesta näkökulmasta. Ennen kaikkea kirja nostaa tapetille varoittavia esimerkkejä, luoden synkistä aiheistaan huolimatta toivoa, kunhan virheistä halutaan oppia. Ihmisyys : 1900-luvun moraalihistoria on kaukana kevyestä lukemisesta, mutta käsittelee asioita, joista jokaisen tulisi olla kiinnostunut. Tärke... Lue koko vinkki »
Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja

Markus Partanen ja Ari Turunen: Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja

Miksi tervehtiessä on kohteliasta nostaa hattua ja puristaa kättä? Mitä ruokapöydässä saa tehdä ja mitä ei? Miksi luonnollisiin tarpeisiin liittyy häpeää? Miksi seksuaalinen pidättyväisyys ja häveliäisyys on tärkeää? Milloin alkoholista tuli ongelma? Ari Turusen ja Markus Partasen Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja pyrkii vastaamaan historiallisess... Lue koko vinkki »

Richard Dawkins: Jumalharha

Vastikään suomennettu Jumalharha on evoluutiobiologi Dawkinsin täyslaidallinen uskontoa vastaan. Kirjassa Dawkins todistaa, kuinka Jumalan olemassaolo on erittäin, erittäin epätodennäköistä ja kuinka uskonnot ovat sekä tarpeettomia että suorastaan vaarallisia. Teos on viihdyttävää ja opettavaista luettavaa, varsinkin uskonnollisille ihmisille... Lue koko vinkki »