Kolme sisarta

Heather Morris: Kolme sisarta

Kun sisarukset Cibi, Magda ja Livia olivat pieniä, he lupasivat toisilleen pitävänsä aina yhtä. Kun toinen maailmansota syttyy ja 15-vuotias Livia lähetetään Auschwitziin on tämä lupaus koetuksella. Isosisko Cibi seuraa siskoaan vankileirille suojelemaan tätä ja pitääkseen lupauksen, jonka he vannoivat vuosia aikaisemmin. Sodan edetessä ja vain... Lue koko vinkki »

Harmony Becker, Justin Eisinger, Steven Scott ja muut: They Called Us Enemy

Heti kirjaan tarttuessani, jäin kiinni kannessa komeilevaan nimeen George Takei, miten nimi kuulostaa niin tutulta? Pianhan tuo mieleen muistui, mies on kukas muu kuin Hikaru Sulu ensimmäisestä Star Trek -sarjasta. Muistelmateos They Called Us Enemy ei kuitenkaan liity näyttelijän Star Trek -vuosiin, vaan miehen lapsuuteen. George Takei perheineen ... Lue koko vinkki »
Äidiksi keskitysleirillä

Wendy Holden: Äidiksi keskitysleirillä : kolme selviytymistarinaa

Eva, Mark ja Hana, kolme ihmistä, jotka tapasivat toisensa vasta aikuisina. Yhteistä heille oli se, että he olivat syntyneet keskitysleirillä. Heistä jokaisen äiti oli ollut nainen, joka juutalaisuuden vuoksi oli ollut vankina keskitysleirillä. Nämä aikuiset lapset tapasivat toisensa ja olivat heti kuin sisaruksia. Kirja alkaa siitä, kun kerrota... Lue koko vinkki »
Ihmisyyden rajalla

Viktor E. Frankl: Ihmisyyden rajalla

Vuoden kirja minusta silloin aikoinaan ilmestyessään, 1978. Pysyi pitkään mielessä, yhäkin ajoittain työntyy esille, jos vähänkin vaikeuksia tiellä. Mitä ajankohtaisin on kirja jälleen: elämme vuotta 70 jälkeen Auschwitzin vapautuksen. Kirjan tekijä on itävaltalainen tohtori Viktor E. Frankl (1901–1997), joka vuosikausia joutui kärvistelemään ke... Lue koko vinkki »
Poika 30529

Felix Weinberg: Poika 30529 : elossa viiden keskitysleirin jälkeen

Poika 30529 on erittäin hyvin kerrottu pala historiaa. Felix Weinberg kertoo ajasta, jolloin hän oli lapsi, eli onnellisena rakastavien vanhempien kanssa. Hän kertoo siitä, miten nuo lapsuuden päivät auttoivat häntä käymään läpi sen kaiken kauheuden, mitä seurasi sen jälkeen. Hän vietti kukkeimman nuoruutensa keskitysleireillä. Hän menetti perheens... Lue koko vinkki »

Chil Rajchman: Treblinkan viimeinen juutalainen

Treblinkan viimeinen juutalainen on kuvaus tuhoamisleiristä. Chil Rajchman kirjasi kaiken muistiin pakomatkan aikana. Muistiinpanot julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen, sillä hän ei halunut paljastaa omaa osuuttaan murhatehtaassa. Saamme lukea, kuinka Treblinkassa joutui töihin, ennen kuin pääsi hengestään. Taitavasti Rajchman osallistui ... Lue koko vinkki »

Boris Pahor: Nekropoli

Kirjan minäkertoja on vierailemassa Natzweiler-Struthofin entisessä keskitysleirissä, joka on avoinna turisteille ja jossa on ranskalaisten pystyttämä nécropole nationale -muistomerkki. Ajatuksissaan hän palaa parinkymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin tässä ja muutamassa muussa leirissä. Samalla hän seuraa sivusta paikalla olevan matkailijaryhmän ... Lue koko vinkki »

Ladislaus Löb: Sopimus saatanan kanssa

11-vuotias Ladislaus Löb joutui isänsä kanssa unkarinjuutalaisten ryhmässä Bergen-Belsenin keskitysleiriin heinäkuussa 1944. Isä ja poika vapautuivat ja matkustivat Sveitsiin muun ryhmän mukana saman vuoden marraskuussa, sodan vielä jatkuessa. Runsaat kuusikymmentä vuotta myöhemmin Löb — nyt saksan kielen emeritusprofessori ja kirjailija — kertoo, ... Lue koko vinkki »

Elie Wiesel: Yö

Olen lukenut paljon kirjoja, jotka käsittelevät keskitysleirejä, juutalaisten kohtelua sotien aikana. Tämä Elie Wieselin kirja oli lukematta, mutta nyt se on luettu ja se oli kerrassaan koskettava. Kaikki keskitysleirikuvaukset ovat järkyttäviä ja on ihan hyvä välillä lukea sitä kaikkea kärsimystä. Palauttaa itsensä olemaan kiitollinen niin monesta... Lue koko vinkki »