Vaaleanpunainen kirje

Joonas Berghäll: Vaaleanpunainen kirje

Ensi tuntuma Joonas Berghälliin oli se, kun kävin elokuvissa katsomassa dokumentin Miehiä ja poikia. Se oli Joonas Berghällin ohjaama erittäin koskettava katsaus, jossa erilaiset miehet kertovat heille tärkeistä asioista ja etenkin asioista, jotka voivat olla todella vaikeitakin. Muistan, miten menin elokuviin yksin, sillä jotenkin halusin kokea se... Lue koko vinkki »
Valkoinen muistikirja

Eeva Kilpi: Valkoinen muistikirja

Valkoinen muistikirja sisältää merkintöjä vuoden 1999 kesästä vuosituhannen alkuun: puoli vuotta Eeva Kilven (s. 1928) autenttisia mielentiloja. Eeva oli tuolloin siis 71-vuotias. Vuonna 2019 ilmestyivät luettavaksemme Sininen muistikirja vuosilta 2002–2003 sekä Punainen muistikirja, joka kertoi Eeva Kilven ajatuksia kesältä 2014. Kuolema läs... Lue koko vinkki »

Pauliina Aminoff: Äiti meidän : tosielämän selviytymistarina

Äiti meidän oli kirja, jonka nappasin jotenkin hetken mielijohteesta, jonkinlaisen intuition vallassa, ja hyvä niin. Heti alusta asti olin mukana lähes henkeä haukkoen. Kun nuori tyttö on menettänyt äidin ja saanut äitipuolen, joka osoittautuukin melkeinpä hirviöksi, ja isästä ei saa tukea. Kerkesin kyllä miettiä, että jos tätä tahtia mennään, r... Lue koko vinkki »

Tiitu Takalo: Memento mori

Aivan normaali päivä eräänä joulukuisena iltana vuonna 2015. Sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo valmistelee työhuoneellaan vedosta ja menee sen jälkeen viettämään elokuvailtaa ystäviensä pariin. Nukkumaan mentäessä jotain kuitekin tapahtuu; äkillinen, lamaannuttavan voimakas päänsärky kertoo, että jotain on pahasti pielessä – niin kuin onkin. Kyseess... Lue koko vinkki »

Eero Huovinen: Äitiä ikävä

Helsingin emerituspiispa Eero Huovisen kaipauksen taival on pitkä. Seitsemänkymmentäviisivuotiaana hän toteaa, että kyllä, hänellä on äitiä ikävä. Tuolloin Aili-äidin kuolemasta on kulunut yli 65 vuotta. Lauri ja Aili Huovinen ehtivät olla naimisissa 11 vuotta, kunnes sairaus nujersi perheenäidin. Menetys oli Lauri-isälle valtava järkytys ja suruta... Lue koko vinkki »

Kai Sadinmaa: Kuolleiden kirja

Jotkut tykkäävät harrastaa rekisterikilpien bongausta, minä taas huvitan itseäni bongaamalla hautausmailla epätavallisia sukunimiä. Erityisesti Suomen suurin hautausmaa, eli Malmin hautausmaa, on tullut viime vuosina tutuksi. Näin ollen ei ole ihme, että kiinnostuin Kai Sadinmaan kirjasta Kuolleiden kirja: eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautau... Lue koko vinkki »

Artemi Troitski: Vastarintaa Venäjällä : Puškinista Pussy Riotiin

Vastarinta on aina ollut vaarallista Venäjällä. Rangaistuksena on ollut joko mielisairaala, Siperia tai kuolema. Lukuisat rohkeat venäläiset ovat silti tuoneet julki omat mielipiteensä ja kapinoineet hallitsevaa järjestelmää vastaan. Toimittaja Artemi Troitski kertoo kirjassaan Vastarintaa Venäjällä venäläisen kapinoinnin ja vastarintakulttuurin hi... Lue koko vinkki »

Mikko With: Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta

Minua jotenkin arvelutti tämän kirjan aloitus, uskallanko lukea, haluanko edes? Jostain syystä silti olin innokas ja niin se minun, Mikon ja Tiinan suhde alkoi! Sanon suhde, koska niin syvälle uppouduin, että alkoi tuntua siltä, että me tunnemme toisemme. Tiina on kirjan sankaritar, nainen joka sairastuu rintasyöpään ja ihan niin kuin siinä ei o... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Krimiturkkinen karhu : Venäjää kotikäyttöön

Hannu Mäkelä on monipuolinen ja taitava kirjailija. Olen erityisesti nauttinut hänen Venäjää käsittelevistä kirjoistaan, eikä Krimiturkkinen karhu ole poikkeus. Hannu Mäkelä kuvaa Krimiturkkisessa karhussa Venäjää ja venäläisyyttä. Lyhyitä tarinoita voi lukea yhden kerrallaan tai kaikki saman tien: kirja on vain alle 200-sivuinen. Krimiturkkisen... Lue koko vinkki »

Annina Holmberg ja Eeva Litmanen: Yksi talvi, kaksi kesää : Äitiä ja ystävää tuonilmaisiin saattamassa

Dramaturgi Ritva Holmberg sai keuhkosyöpädiagnoosin 68-vuotiaana ja kuoli siihen sairastettuaan vajaat puolitoista vuotta. Hänen tyttärensä Annina Holmberg ja hänen ystävänsä Eeva Litmanen kirjoittivat tuosta ajasta yhteisen kirjan, jossa he kertovat ajasta diagnoosin shokkivaiheesta aina hyvästeihin ja kuolemaan. Vaikka kokemus yhdisti heitä, he t... Lue koko vinkki »
Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh on työskennellyt Iso-Britanniassa yli 30 vuotta neurokirurgina. Elämäkerrassaan Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta hän kertoo työstään ja potilaistaan. Henry Marsh ei koskaan tunne erityistä kutsumusta lääkärin ammattiin. Hän ajautuu alalle, mutta kokee tavallisen lääkärin toimenkuvan pettymykseksi. Sitten hän näkee neurokirurgi... Lue koko vinkki »
Black Rose

Mark Putterford: Black Rose : Phil Lynott ja Thin Lizzyn tarina

Phil Lynott kuoli vain 36-vuotiaana hedonistisen elämäntapansa loppuun kuluttamana. Ennen kuolemaansa irlantilainen muusikko toimi Thin Lizzyn johtohahmona. Philip Lynott syntyy 20.8.1949. Hänen äitinsä on irlantilainen 18-vuotias tyttö ja isä eteläamerikkalainen tummaihoinen mies. Vanhemmat eivät ole naimisissa, ja vanhoillisessa, katolisessa y... Lue koko vinkki »
Kovaa peliä

Erkki Aurejärvi: Kovaa peliä : muistelmat

Professori Erkki Aurejärvi on profiloitunut tupakkateollisuuden vastustajana. Kirjassaan Kovaa peliä hän kertoo kokemuksistaan ja ilmaisee varsin teräväkielisesti mielipiteensä suomalaisesta oikeuslaitoksesta ja sen tuomarikunnasta. Lukija viihtyy Aurejärven muistelmien parissa, mutta Aurejärven kiukun kohteiksi joutuneita varmasti ärsyttää. Oik... Lue koko vinkki »

Blaine Harden: Leiri 14 : Pako Pohjois-Koreasta

Pohjoiskorealaisen loikkarin Shin Dong-hyukin tarina on saanut runsaasti julkisuutta Suomenkin mediassa. Diktaattorivaltion vankileiriltä karannut Shin on hiljaisella äänellä puhuva, väsyneen näköinen mies, joka kertoo kerta toisensa jälkeen elämänsä kamalimmista asioista. Nyt hänen elämäänsä käsittelevä kirja Leiri 14 on julkaistu suomeksi. Shi... Lue koko vinkki »

Minna Tani: Kanelinkukkia kuutamossa

Kun sain kirjan, ensimmäinen ajatus oli se, etten voi lukea kirjaa, en kykene, en jaksa, enkä halua. En halua lukea niin surullista kirjaa. Otin silti kirjan käsiini, avasin sen ja aloin lukea. Luin ja luin. Sinä aikana silmäni vettyivät monta kertaa. Kanelinkukkia kuutamossa kertoo Minnan sanoin, miten äiti sairastuu ja lopulta menehtyy. Kui... Lue koko vinkki »

Hong Ying: Hyvien kukkien lapset

Hyvien kukkien lapset on muistelmateos kiinalaisen kirjailijan äitisuhteesta, tekijän aikoinaan oudoksi ja etäiseksikin mieltämästä ihmisestä. Kansainvälisesti menestynyt kirjailija Hong Ying syntyi Chongqingin miljoonakaupungin slummissa suuren sisarusparven kuopukseksi vuonna 1962. Tekijä kertoo, millaista Kiinassa oli elää menneisyyden varjos... Lue koko vinkki »

Claes Andersson: Jokainen sydämeni lyönti : merkintöjä elämästäni

Claes Andersson on merkillisen monipuolinen ihminen, joka välittyy tästä kirjastakin. Lääkäri, poliitikko, muusikko, runoilija ja kirjailija... Turha odottaa kronologisia muistelmia tarkkoine yksityiskohtineen, päivämäärineen ja nimineen. Teos on nimenomaan täynnä merkintöjä, hieman hajanaisesti mielleyhtyminä, mutta niin sydämeenkäyvästi. Esiin... Lue koko vinkki »