Liftausmuistoja

Marja-Leena Jalava (toim.): Liftausmuistoja

Halusin lukea tämän kirjan, koska on tullut itsekin joskus aikoinaan liftattua. Niin että jos vaikka hiukan sellaista muistin virkistystä. Aluksi kerrotaan liftaamisen historiasta: mitä se on, milloin sitä on harrastettu ja miksi. Kun päästään niihin tarinoihin, joita on kertomassa erittäin monta kertojaa, niin ollaan oikein seikkailulla. Ka... Lue koko vinkki »
Nalan maailma

Dean Nicholson: Nalan maailma

Skottilainen Dean Nicholson on päättänyt lähteä kiertämään maailmaa pyöräillen. Matkan alku takkuilee bilettämisen takia ja matkakumppani jää matkasta jo alkutaipaleella. Bosniassa kulkiessaan Dean löytää hylätyn kissanpennun tien poskesta tai oikeastaan kissa löytää Deanin. Eläinrakas mies ottaa kissan hoiviinsa ja vie lähimpään kaupunkiin eläinlä... Lue koko vinkki »
Young heroes of the Soviet Union

Alex Halberstadt: Young heroes of the Soviet Union : A Memoir and a Reckoning

Ylisukupolviset traumat eivät ole muistelmissa mikään harvinainen teema, mutta Alex Halberstadtin kokemuksissa on silti jotain hyvin tuoretta. 70-luvuun lopussa Neuvostoliitosta New Yorkiin muuttanut Alex pyrki lapsena kaikin mahdollisin tavoin sulautumaan uuteen kotimaahansa ja jättämään vanhan elämän taaksensa. Vanhaan elämään kuului myös Neuvost... Lue koko vinkki »

Auli Irjala: Jään ja tulen maat : Purjehdus huippuvuorilta Tulimaahan

Auli Irjala ja Hannu Aulin lähtivät vuonna 2012 miehistöineen unohtumattomalle arktiselle purjehdukselle Huippuvuorilta alas Patagoniaan, Tulimaahan ja legendaariseen Kap Horniin asti. Määränpäänä ei ole enempää tai vähempää kuin itse Etelämanner, mutta aivan ongelmitta ei sinne asti päästä. Purjeveneet ja meri ovat syystä tai toisesta aina kieh... Lue koko vinkki »
Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Aloitin vähän nurinkurisesti Mia Kankimäen tuoreemmasta kirjasta Naiset joita ajattelen öisin, mutta sen luettuani oli selvää, että esikoisteos kuuluu myös lukulistalle. Tässäkin kirjassa kerrotaan pitkälti kirjan kirjoittamisen prosessista. Kankimäki jättää kotinsa ja työnsä mainostoimittajana ja lähtee vuorotteluvapaalle kirjoittamaan kirjaa y... Lue koko vinkki »

Jason: On the Camino

Norjalainen Jason on yksi suurista suosikeistani mitä tulee sarjakuvantekijöihin. Miehen omaperäiset, lakonista absurdiaa pursuavat tarinat eivät kerta kaikkiaan muistuta kenenkään muun töitä. On the Camino on kuitenkin Jasonin töiden joukossa poikkeus, sillä se on hänen ensimmäinen elämäkerrallinen sarjakuvansa. Tarkalleen ottaen On the Camino kuv... Lue koko vinkki »

Nicolas Wild: Kabul Disco : How I Managed Not to Be Abducted in Afghanistan

Vuonna 2005 Nicolas Wildille on tiedossa varsin erikoinen työkeikka; Afganistanissa nimittäin on tarvetta pätevälle sarjakuvantekijälle, ja kun kämppä on lähdössä alta ja kukkaron pohja näyttää tyhjää, niin mikäpä siinä on lähtiessä. Sarjakuvakeikka Afganistanissa voi kuulostaa aluksi järjenvastaiselta, mutta koska iso osa väestöstä on lukutaido... Lue koko vinkki »

Voldemar Veedam ja Carl B. Wall: Purjehdus vapauteen

Toinen maailmansota oli Virolle suurten koettelemusten aikaa. Puna-armeijan miehittäessä maan kymmenettuhannet ihmiset pakenivat maasta, ja peräti 20 000 heistä päätyi Ruotsiin. Tilanne oli pakolaisten kannalta kuitenkin kaikkea muuta kuin ratkaistu. Neuvostoliitto painosti voimakkaasti Ruotsia palauttamaan "neuvostokansalaisensa" ja moni virolaine... Lue koko vinkki »

Nina Rousu: Joko ollaan perillä?

Nina Rousu lähtee parikymppisenä pakoon Tornion pakkasia au pairiksi Texasiin. Vuosi Amerikassa ei kuitenkaan hälvennä nuoren naisen levottomuutta, eikä Suomesta tunnu löytyvän onnea eikä omaa paikkaa. Niinpä Rousu muuttaa ystävänsä kanssa Lontooseen, josta matka jatkuu pian vapaaehtoistyöhön Mosambikiin. Pari vuotta vierähtää matkaoppaana Egyptiss... Lue koko vinkki »
Soturimunkin oppipoika

Joonas Tolvanen: Soturimunkin oppipoika : Aikani kung-fu-temppelissä

Jackie Chanin tapaiset veijarit ovat pienten poikien sankareita, siinähän ei ole mitään epätavallista. Joonas Tolvasen kung-fu-innostus oli kuitenkin niin syvää, että hän lähti 17-vuotiaana lukiolaispoikana Kiinaan oppiakseen Shaolin kung-fua, Kiinan luostareissa alkunsa saanutta perinteistä taistelulajia. Sumuisten vuorten salat kiehtoivat miestä ... Lue koko vinkki »

Antti Tuuri: Ameriikan raitilla : matkoja, muistoja

Maahanmuuttokeskustelu velloo nyt vilkkaana, joten käännetäänpä tasapuolisuuden vuoksi katseet vaihteeksi Suomen historian maastamuuttoihin. Kun Pohjanmaalta lähdettiin sankoin joukoin Kanadaan ja Amerikkaan, lupaukset merten takaa houkuttelivat mukaansa myös Antti Tuurin isoisän ja muutakin sukua. Yhteydet Suomeen jäivät enimmäkseen vähäisiksi, ku... Lue koko vinkki »

Henning Mankell: Juoksuhiekka

Ruotsalaisen Henning Mankellin tuotanto on laajaa, vaikka hänet tunnetaankin Suomessa parhaiten Kurt Wallander -dekkarisarjastaan. Juoksuhiekka osoittaa, että Mankellin kynä tekee terävää ja syvää jälkeä monesta aiheesta. Mankell selviää säikähdyksellä vaarallisesta kolarista ja saa syövän. Asiat eivät liity suoranaisesti toisiinsa, mutta toimiv... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Venäjää aikuisille

Varmaan kaikilla suomalaisilla on jonkinlainen käsitys Venäjästä ja sen kansalaisista, mutta samalla ei niitä kuitenkaan tunneta kunnolla. Hannu Mäkelän kirja Venäjää aikuisille lisää omalta osaltaan tietoutta tällä saralla. Mäkelä kirjoittaa omista matkakokemuksistaan Venäjällä, sikäläisistä ihmisistä ja muista paikallisista asioista. Kirjan lu... Lue koko vinkki »

W. G. Sebald: Huimaus

Luettuani W. G. Sebaldin Saturnuksen renkaat, olin valmis pistämään miehen niiden kirjailijoiden listalle, jotka eivät elinaikanaan saaneet Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Huimaus kuitenkin pudotti Sebaldin jalustaltaan ainakin toistaiseksi. Vuonna 1990 julkaistu Huimaus on ikään kuin luonnos 5 vuotta myöhemmin ilmestynyttä Saturnuksen renkaita vart... Lue koko vinkki »
Saturnuksen renkaat

W. G. Sebald: Saturnuksen renkaat : Pyhiinvaellus Englannissa

Kertoja, joka voisi olla kirjailija itse, kuljeksii 1990-luvun Englannissa East Anglian rannikkoseutujen pienissä kaupungeissa. Hän pitää lukijalle esitelmää aiheesta joka milloinkin ja mistäkin syystä aiheeksi assosioituu. Rannikkokaupunkien menneen kylpyläloiston kuvailusta tarina kulkee sillin luonnonhistoriaan, sitten Hollannin kautta orjuud... Lue koko vinkki »