The 69 Eyes

Timo Kalevi Forss: The 69 Eyes

The 69 Eyes on ollut suomalaisen musiikkikentän kiinteä jäsen yli 30 vuotta. Bändi on pysynyt samassa kokoonpanossa ja kiertänyt eri puolilla tasaisesti. The 69 Eyes -kirja kurkistaa goottirockin suurimman bändin kulisseihin. Kirjan toimittanut Timo Kalevi Forss on palkittu tietokirjailija, joka on ollut monessa mukana. Ennen The 69 Eyes -kirjaa... Lue koko vinkki »
Sävelten tyttäret

Nuppu Koivisto-Kaasik ja Susanna Välimäki: Sävelten tyttäret : Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle

Naisen säveltämistä pidettiin lähinnä paheksuttavana, häpeällisenä, naurettavana tai yhdentekevänä toimintana, koska säveltämisen katsottiin soveltuvan vain miehille. Yleisesti ajateltiin, että säveltäminen oli ristiriidassa naisen sukupuolisen olemuksen ja roolin kanssa. Jos nainen sävelsi, se teki hänestä sukupuolensa hukanneen tai kieltävän epän... Lue koko vinkki »
Katri Helena : Laulaja

Elina Hirvonen: Katri Helena : Laulaja

"Pane paljon poskipunnoo ja hymmyile, niin oot nätti." Äiti-Bertta on neuvonut Katria (s. 1945). Ollaan vuodessa 1963 ja menossa tyrkylle Pohjoismaisen Sähkön studiolle. Siitä se ura urkeni ja Poikien kuvat -levy ilmestyi. Seuraavana vuonna 1964 sitten räjähti, kun Puhelinlangat lauloivat. Nyt 60 vuotta myöhemmin takana on urheilijaterm... Lue koko vinkki »
Raskasta Joulua

Jenny Rostain: Raskasta joulua

Yksi uniikeimmista konserteista Suomessa on Raskasta joulua -konsertit. Tässä musiikkiproduktiossa yhdistyy klassiset joululaulut ja raskas musiikki. Moni piti villiä ideaa alun perin hulluna, mutta ajan saatossa siitä kehkeytyi myyntimenestys, joka kaappasi mukaansa niin raskaan musiikin eturivin artistit kuin myös yleisön. Produktio joutui viime ... Lue koko vinkki »
Backstagella

Maiju Talvisto: Backstagella : Artistituottajan käsikirja

Artistin yksityisyys on yksi eettisen artistituotannon kulmakivistä. Artisti- ja lavatuotanto eivät ole sellaisia työtehtäviä, joihin kannattaa hakeutua, mikäli toiveissa on esimerkiksi vain päästä hengailemaan artistiryhmän kanssa. Bändäriksi pääsee muutakin reittiä. Hyvä tapahtumatuotannon tunnusmerkki on se, että se ei jää mieleen; yleisö na... Lue koko vinkki »
100 asiaa musiikista

Ruth Brocklehurst (toim.): 100 asiaa musiikista

100 asiaa -sarjassa on tähän mennessä käsitelty aika isoja aiheita: maapalloa, avaruutta, historiaa, valtameriä, vain joitakin mainitakseni. Musiikki tuntui sen takia ensi alkuun jotenkin hieman "pieneltä" aiheelta, saako tästä aiheesta irti yhtä lennokkaita faktoja kuin aikaisemmista osista? Huoli osoittautuu aivan turhaksi, 100 Asiaa musiikista n... Lue koko vinkki »
Viikate : 25 mollivuotta

Asko Alanen: Viikate : 25 mollivuotta

Oli tullut selväksi, ettei asiasta selvittäisi puhumalla. Vuosituhannen vaihteen siintäessä syntyi Kouvolassa omalakinen metalliduo, kun kitaristi Kalle "Kaarle Viikate" Virtanen ja rumpali Simo "Simeoni Viikate" Kairistola alkoivat yhdistää raskaita sointeja tarttuviin haikeisiin melodioihin ja vanhahtavan lyyrisiin melankolisiin sanoituksiin. ... Lue koko vinkki »
Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Laura Haarala ja Antti Luukkanen: Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Aki Sirkesalo oli yksi 1990-luvun vetovoimaisimmista kotimaisista pop-artisteista eikä hänen hittinsä ole vieraita ainakaan meille 1990-luvulla teini-ikää viettäneille. Sirkesalo perheineen on ihmisten mielissä kuitenkin ennen kaikkea Intian valtameren maanjäristyksen tapaninpäivänä vuonna 2004 aiheuttaman tsunamin uhrina ja siksi on hienoa, että L... Lue koko vinkki »
Limited Edition of One

Mick Wall ja Steven Wilson: Limited Edition of One

Jo noin 30 vuoden ajan Steven Wilson on tunnettu erityisesti Porcupine Tree -yhtyeen keulakuvana ja biisintekijänä. Viimeiset kymmenkunta vuotta hän on keskittynyt soolouraansa omissa nimissään, ja lisäksi hän on julkaissut useita levyjä myös muiden projektiensa kautta. Hänestä on tullut kysytty yhteistyö­kumppani vanhojen rock-levyjen uudelleenmik... Lue koko vinkki »
John Deweyn estetiikka

Kalle Puolakka: John Deweyn estetiikka : kokemus, luonto ja kulttuuri

Helsingin yliopiston estetiikan dosentti Kalle Puolakan kirjoittama John Deweyn estetiikka esittelee kattavasti amerikkalaisen filosofin ja kasvatuspsykologin John Deweyn ajatuksia estetiikasta. Kirja sopii luettavaksi niin filosofiaan vihkiytyneelle kuin filosofisen polkunsa alkumatkalla olevalle. Jos filosofian käsitteistö ei ole tuttua, saatt... Lue koko vinkki »
Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Taiteen tarkoitus ei silti ole rikkoa lakeja, vaan vain laajentaa ajatteluamme ja tarkentaa käsitystämme siitä, millainen ympärillä oleva maailma on. Onhan kuri muutakin kuin lait. Yksi taiteen tehtävistä onkin paljastaa tabuja ja toisinaan myös rikkoa niitä. Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän nykymusiikkia käsittelevän kirjan nimen kysymys, miksi ny... Lue koko vinkki »
Mona-Liisa

Laura Arffman: Mona-Liisa : Urheilija, muusikko, ihminen

On sydäntäraastavaa lukea elämäkertaa itseäni nuoremmasta ihmisestä, joka on jo kuollut. Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) kuoli aggressiivisen syövän nujertamana kesällä 2019, vain viikkoa 36-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Kaipaamaan jäivät aviomies Ville, 8-vuotias tytär Isabella sekä monet muut ystävät ja omaiset. Laura Arffman, Mona-Liisa... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »
Suomen kultakausi

Elina Seppälä ja Mikko-Olavi Seppälä: Suomen kultakausi

Suomen kultakausi oli minulle yksi tämän syksyn odotetuimpia kirjoja, enkä joutunut pettymään. Suomen taiteen kultakaudesta 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa on toki kirjoitettu paljon ennenkin, mutta ei tässä laajuudessa. Elina ja Mikko-Olavi Seppälä eivät käsittele vain kultakauden kuvataidetta, vaan yhtälailla myös arkkitehtuuria, kirjallisuut... Lue koko vinkki »
Kuinka musiikkia käytetään

Tommi Uschanov: Kuinka musiikkia käytetään

Olipas mainio ja ajatuksia herättävä teos, joka resonoi useampaankin suuntaan. Musiikki ja musiikin arvosteleminen ovat sellaisenaan kiinnostavia aiheita ja kritiikkipuoli heijastelee tietysti myös kirjojen ja lautapelien arvostelemisen suuntaan. Kaiken kruunaa se, että Tommi Uschanov on älykäs ja taitava kirjoittaja, jota lukee ilokseen. Kirja ... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »

Lottaliina Pokkinen: Muusikon sopimusopas : Tietokirja muusikoille, laulajille, artisteille ja alasta haaveileville

Jokaisen muusikon pitää päättää, ottaako asioista selvää vai luottaako siihen, että kaikki alan toimijat ajattelevat sopimuksia tehdessään aina ensisijaisesti muusikon etua. Valitettavasti harrastelijamainen suhtautuminen ammatillisiin sopimuksiin kostautuu helposti. Musiikkibisnes ja musiikin julkaiseminen on muuttunut nopeasti viimeisen vuosikym... Lue koko vinkki »

Nuppu Koivisto: Sähkövaloa, shampanjaa ja Wiener Damenkapelle

"Kun pohjoisnapa vihdoin löydetään, siellä varmasti soittaa naisorkesteri jo valmiiksi." Olen aina ajatellut asian suurin piirtein näin: musiikin historia on paljolti miesten historiaa. Yksittäisiä naismuusikoita ja esiintyjiä on toki vilahdellut historiassa aina silloin tällöin, mutta he ovat olleet poikkeuksia, musiikillisia ilmiöitä ja muotia... Lue koko vinkki »

Jay Lewis: Yöstä valoon

Heti aluksi on kerrottava, että tällainen vanha Yö-fani kävi aikoinaan ystäviensä kanssa Yö-yhtyeen keikoilla lähinnä siksi, että siellä oli niin soma basisti. Suokaa anteeksi, jos kutsun häntä Jukiksi, koska sillä nimellä opin hänet tietämään, joskaan en tuntemaan. Silti jo silloin muinoin tein hänestä "profilointia", sillä paitsi, että hän oli he... Lue koko vinkki »