The 69 Eyes

Timo Kalevi Forss: The 69 Eyes

The 69 Eyes on ollut suomalaisen musiikkikentän kiinteä jäsen yli 30 vuotta. Bändi on pysynyt samassa kokoonpanossa ja kiertänyt eri puolilla tasaisesti. The 69 Eyes -kirja kurkistaa goottirockin suurimman bändin kulisseihin. Kirjan toimittanut Timo Kalevi Forss on palkittu tietokirjailija, joka on ollut monessa mukana. Ennen The 69 Eyes -kirjaa... Lue koko vinkki »
Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Laura Haarala ja Antti Luukkanen: Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Aki Sirkesalo oli yksi 1990-luvun vetovoimaisimmista kotimaisista pop-artisteista eikä hänen hittinsä ole vieraita ainakaan meille 1990-luvulla teini-ikää viettäneille. Sirkesalo perheineen on ihmisten mielissä kuitenkin ennen kaikkea Intian valtameren maanjäristyksen tapaninpäivänä vuonna 2004 aiheuttaman tsunamin uhrina ja siksi on hienoa, että L... Lue koko vinkki »
Ihmeelliset iskelmät

Ismo Loivamaa: Ihmeelliset iskelmät

Musiikkimakuni on aika lailla laaja ja se käsittää jossain määrin myös iskelmät. Siksi tämä kirja kiinnosti ja kun sain sen haltuuni, niin paneuduin siihen huolel­la. Aluksi olin, että mitä hemmettiä ja sitten, että ei oikeesti, kunnes tajusin kupletin juonen. Iskelmien taustoista kerrotaan todella hyvin ja siis kun ensin oletin, että Ismo Loiv... Lue koko vinkki »
Limited Edition of One

Mick Wall ja Steven Wilson: Limited Edition of One

Jo noin 30 vuoden ajan Steven Wilson on tunnettu erityisesti Porcupine Tree -yhtyeen keulakuvana ja biisintekijänä. Viimeiset kymmenkunta vuotta hän on keskittynyt soolouraansa omissa nimissään, ja lisäksi hän on julkaissut useita levyjä myös muiden projektiensa kautta. Hänestä on tullut kysytty yhteistyö­kumppani vanhojen rock-levyjen uudelleenmik... Lue koko vinkki »
Leevi and the Leavings : Hittitehtaan tarina

Timo Kalevi Forss: Leevi and the Leavings : hittitehtaan tarina

Ihanaa, vielä Leevi and the Leavings! Yhtyeen keulahahmo, Gösta Sundqvist, menehtyi 16.8.2003 vain 46-vuotiaana. Surullista, sillä mitä kaikkea olisi voinut vielä olla annettavana... No, turha jossitella. Se jo tehty musiikki elää ja voi hyvin edelleen. Muistan nimittäin tämänkin kirjan, josta pidin paljon! Timo Kalevi Forss on paneutunut siihen... Lue koko vinkki »
Tim

Måns Mosesson: Tim : Aviciin elämäkerta

27-vuotiaina kuolleita muusikoita: eikö heitä olekin monta, aivan liian monta? Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain ja viimeksi Amy Winehouse. Tim Bergling eli DJ Avicii (1989–018) ei aivan kuulu tähän kerhoon, sillä hän selvisi 28-vuotiaaksi. Kovin nuorena hänkin siis lähti, ja kovin samanlaiset olivat olosuhteet: her... Lue koko vinkki »
K-pop : unelma huomisesta

Minja Mäkilä: K-pop : Unelma huomisesta

Harvoin on kirjan kannella ja sisällöllä sellainen ristiriita kuin Minja Mäkilän K-pop: Unelma huomisesta -kirjalla. Herttaisen söpön, fanityttömäisen kannen alta tulee sellainen jääkylmä läimäys lukijan kasvoille, että korvat soi vielä kirjan luettuanikin. Jos k-pop, eli korealainen popmusiikki, tunnetaankin tarkkaan hiotusta upeasta visuaalisuude... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »

Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist : Leevi and the Leavingsin Dynamo

Leevi and the Leavings on bändi, jonka kaikki tietävät tai ainakin uskon niin. Minulle se on ollut tuttu alusta asti, mutta vasta kun huomasin, että lapsenikin hoilaavat niitä biisejä, ymmärsin, että nyt ollaan suurten asioiden äärellä. Ne biisit ovat ihania, helppoja, niitä on hauska hoilata, koska ne vaan jäävät niin mieleen. Tämä kirja oli ma... Lue koko vinkki »

Nuppu Koivisto: Sähkövaloa, shampanjaa ja Wiener Damenkapelle

"Kun pohjoisnapa vihdoin löydetään, siellä varmasti soittaa naisorkesteri jo valmiiksi." Olen aina ajatellut asian suurin piirtein näin: musiikin historia on paljolti miesten historiaa. Yksittäisiä naismuusikoita ja esiintyjiä on toki vilahdellut historiassa aina silloin tällöin, mutta he ovat olleet poikkeuksia, musiikillisia ilmiöitä ja muotia... Lue koko vinkki »

Jay Lewis: Yöstä valoon

Heti aluksi on kerrottava, että tällainen vanha Yö-fani kävi aikoinaan ystäviensä kanssa Yö-yhtyeen keikoilla lähinnä siksi, että siellä oli niin soma basisti. Suokaa anteeksi, jos kutsun häntä Jukiksi, koska sillä nimellä opin hänet tietämään, joskaan en tuntemaan. Silti jo silloin muinoin tein hänestä "profilointia", sillä paitsi, että hän oli he... Lue koko vinkki »

Mape Ollila: Erja Lyytinen : Blueskuningatar

Erja Lyytinen on suomalaisittain luonut varsin poikkeuksellisen uran. Naispuolisia bluesmuusikoita ei varsinaisesti kasva joka oksalla – edes kansainvälisessä mittakaavassa – saati sitten Suomessa. Omanlaisensa huippu koettiin vuonna 2017, kun European Blues Awards valitsi Lyytisen peräti vuoden parhaaksi kitaristiksi. Oli siis jo aikakin, että Lyy... Lue koko vinkki »

Elina Saksala: Kisu : onnestain on puolet sinun

Kisu kuului hyvin vahvasti minun nuoruuteeni. Niinpä monet minun ikäiseni, eritoten, muistavat Kisun ja ne ihanat, liikuttavan kauniit kappaleet. Joskin ei voi unohtaa Juu-juu-juustosta löytyy -biisiäkään, joka on niin hupaisa. Kirja alkaa siitä, kun Kisu oli lapsi ja kuinka hän pikkukisuna soitteli jo rumpuja bändissä ja kävi keikoilla. Oli Top... Lue koko vinkki »
Hiphop Suomessa

Dragana Cvetanović, Inka Rantakallio, Venla Sykäri ja muut (toim.): Hiphop Suomessa : puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä

Kirjassa joukko tutkijoita ja hiphopkulttuuriin kytkeytyneitä taiteilijoita esittää havaintojaan genrestä. Hiphop Suomessa onkin yhdistelmä vertausarvioituja akateemisia tutkimuksia ja harrastelijoiden esseitä. Se käsittelee niin suomalaisen hiphopin syntyä ja evoluutiota, sukupuolikysymyksiä, rodullistamista, breake dancea, graffititaidetta ja mon... Lue koko vinkki »

Anna Beer: Sounds and Sweet Airs : The Forgotten Women of Classical Music

Säveltäminen on kautta historian ollut hyvin maskuliininen ammatti. Vielä nykyäänkin naissäveltäjät ovat vähemmistössä ja historiankirjoista heitä saa todella kaivella. Siitä huolimatta joukko naisia on onnistunut luomaan omana aikanaan uran, vaikka monet heistä sittemmin ovatkin unohtuneet jälkipolvien mielestä. Sounds and Sweet Airs esittelee näi... Lue koko vinkki »

Vesa Kontiainen: Mika Sundqvist : Suomirockin sekatyömies

Suurin osa meistä tietää, kuka on Mika Sundqvist tai ainakin on kuullut biisin Moottoripyörä on moottoripyörä... Mitä muuta Mika on? Vesa Kontiainen on kerännyt Mikasta lähes kaiken ja se tulee julki tiiliskivikirjassa, jossa on haastateltu Mikaa, joka on päässyt kertomaan kaiken sen, mitä seitsemänkymppisen miehen elämässä on tapahtunut. Oma... Lue koko vinkki »

Lasse Lehtonen: Japanilainen musiikki : Taiko-rumpujen kuminasta J-poppiin

Japanilaisella musiikilla on pitkät perinteet, itse asiassa Japanista on peräisin maailman vanhin keskeytyksettä esitetty orkesterimusiikkiperinne gagaku. Perinteiden jatkuvuudesta kertoo jotain se, että Tōgin suku on esittänyt Japanin keisarin hovissa gagakua jo yli 1300 vuoden ajan, Nara-kaudelta lähtien! Myös maailman ensimmäinen painettu nuotti... Lue koko vinkki »