Rita : Sitruunapuiden varjoista Suomeen

Leena Lukkari: Rita : Sitruunapuun varjoista Suomeen

Rita Kostama syntyi Ruandassa varakkaaseen kymmenlapsiseen perheeseen. Hän kertoo lapsuudessaan kaiken olleen hyvin ja onnellista. Se kaikki loppui, kun vuonna 1994 maassa riehunut sisällissota äityi kansanmurhaksi. Oli pakko paeta. Rita seikkaili milloin missäkin, paperittomana sukulaisten luota sukulaisten luokse. Oli Zairea, Kongoa, Keniaa, ... Lue koko vinkki »
Ulos baarikaapista

Leena Valmu: Ulos baarikaapista

Mielenkiinnollahan tuota baarikaapista ulospyrkivää henkilöä tutkaili ja tunnisteli, vaikkei itsellä alkoholin kanssa ole ollut hädänpäivää. Peukut pystyssä luetutti alkoholfree-päiväkirjaa: - Ai että kun tieteilijä onnistuisi omassa ihmiskokeessaan! Onhan moni onnistunut, kuten Mertaranta, ja yhtä moni epäonnistunut, kuten... Puolessa välissä k... Lue koko vinkki »
Nanette – kymmenen askelta

Hannah Gadsby: Nanette – kymmenen askelta : muistelmat, tai jotain

Yksi minua vähiten kiinnostavista kirjallisuuden lajeista on monien lukevien miesten peruskaura, elämäkerrat ja muistelmat. Luen kyllä jonkin verran etenkin kaunokirjallisempia muistelmateoksia, mutta ihan sellaisen perinteisen elämäkerran olen lukenut viimeksi vuonna 2015. En myöskään ole erityisemmin kiinnostunut stand up -komiikasta, joten mi... Lue koko vinkki »
Vuodet

Annie Ernaux: Vuodet

Annie Ernauxin (s. 1940) muistelmateos Vuodet ilmestyi jo vuonna 2008 ja saavutti oitis suuren suosion. Suomeksi sitä ei silloin saatu, nyt käännöstä siivitti varmasti vuonna 2018 ilmestynyt englanninkielinen käännös, joka pääsi vuonna 2019 Man Booker International Prizen lyhytlistalle. Ei ihme, että tämä oli Ranskassa hitti, ja kyllä tämä Ransk... Lue koko vinkki »
Girlsplaining

Katja Klengel: Girlsplaining : A (sorta) Memoir

Onko lasten lelujen sukupuoliroolit juuttuneet jonnekin 50-luvulle, vai kuvittelenko vain? Entä miksi naisten sinänsä aivan luonnollinen karvoitus herättää ihmisissä niin vaivautuneita tunteita, ja onko lasten saanti todellakin pakollinen osa naiseutta? Katja Klengel pureutuu sarjakuvassaan kysymyksiin, jotka nuorena aiheuttivat päänvaivaa ja jotka... Lue koko vinkki »
Vanha nainen tanssii

Eveliina Talvitie: Vanha nainen tanssii

Nimessä on kolme sanaa: vanha, nainen ja tanssii. Kansikuvien perusteella voisi olettaa kirjan pääpainon olevan kahdessa viimeisessä eli nainen tanssii. Takakannen teksti paljastaa, että näin ei ole vaan kirjassa käsitellään nimenomaan vanhaa tai vanhenevaa naista, joka tanssii. Naista, joka voi minkä ikäisenä tahansa elää täyttä elämää. Takakannen... Lue koko vinkki »
Häkkilinnut: tositarinoita naisvankilasta

Mim Skinner: Häkkilinnut : tositarinoita naisvankilasta

Tämä ei ole Kylmä rinki tai Orange is the New Black. Häkkilinnut on rauhallinen, humoristinen ja vähän surullinenkin kirja tosielämän naisvangeista. Elämä ei jäljittele taidetta.  Mim Skinner työskenteli taideaineiden opettajana englantilaisessa naisvankilassa vuosina 2014–2017. Häkkilinnut kertoo hänen kokemuksistaan. Tässä kirjassa ei tap... Lue koko vinkki »
Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Aloitin vähän nurinkurisesti Mia Kankimäen tuoreemmasta kirjasta Naiset joita ajattelen öisin, mutta sen luettuani oli selvää, että esikoisteos kuuluu myös lukulistalle. Tässäkin kirjassa kerrotaan pitkälti kirjan kirjoittamisen prosessista. Kankimäki jättää kotinsa ja työnsä mainostoimittajana ja lähtee vuorotteluvapaalle kirjoittamaan kirjaa y... Lue koko vinkki »
Naiset joita ajattelen öisin

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin

Yönaiset ovat naisia, joita Mia Kankimäki ajattelee öisin, kun ei saa unta. He ovat historiasta esiin nousevia naisia, jotka tekivät elämällään mitä halusivat: he olivat tutkimusmatkailijoita, kirjailijoita, taiteilijoita. Kankimäki on 42-vuotias, vailla puolisoa, lapsia, työtä ja kotia. Esikoiskirja on ilmestynyt, mutta mitä sitten? Mihin sitou... Lue koko vinkki »
Läpivalaisu

Riitta Castrén: Läpivalaisu : Pitkät jäähyväiset alkoholille

Riitta Castrén eli menestyvän uranaisen elämää ja suhtautui työhönsä toimittajana intohimoisesti. Työ loisti tärkeyslistan ykkösenä ja olemisen stabiilina, luotettuna elementtinä. Kun elämässä tapahtui liikaa muutoksia ja paineet kasvoivat liian suuriksi, sosiaaliset ja nautinnolliset viinihetket vaihtuivat yksin tissutteluksi. Tunnollinen suoritta... Lue koko vinkki »
Muistojen kirja

Petina Gappah: Muistojen kirja

Memory on monin tavoin poikkeuksellinen nainen: hän istuu zimbabwelaisessa vankilassa syytettynä valkoisen miehen murhasta – miehen, jonka talon ja omaisuuden perijä hän on. Memory on lisäksi albiino ja siksi kammottu ja vainottu. Tuomiotaan Memory saa odotella, sillä Zimbabwessa asiat eivät etene nopeasti. Vankilaoloissa on kestämistä, mutta my... Lue koko vinkki »
Piireissä

Anna-Lisa Amberg: Piireissä : Mascha von Heiroth 1871-1934

Piireissä on kirja, jossa pyöritään seurapiireissä. 1800- ja 1900-lukujen taitteen yläluokkalainen seurapiirielämä kuvataan niin hyvin, että tuntuu aivan kuin se olisi tapahtunut viime viikolla. Mascha von Heiroth oli syntyperältään venäläinen, mutta perhe muutti Suomeen Machan ollessa ihan pieni. Mascha avioitui useampaan kertaan mutta sai vain... Lue koko vinkki »
Äidiksi keskitysleirillä

Wendy Holden: Äidiksi keskitysleirillä : kolme selviytymistarinaa

Eva, Mark ja Hana, kolme ihmistä, jotka tapasivat toisensa vasta aikuisina. Yhteistä heille oli se, että he olivat syntyneet keskitysleirillä. Heistä jokaisen äiti oli ollut nainen, joka juutalaisuuden vuoksi oli ollut vankina keskitysleirillä. Nämä aikuiset lapset tapasivat toisensa ja olivat heti kuin sisaruksia. Kirja alkaa siitä, kun kerrota... Lue koko vinkki »
Rajoilla

Eva Wahlström: Rajoilla

Kivikovat hanskat käteen ja kehään! Naispugilisti. Herättää varmasti ristiriitaisia tuntoja vastaanottajissa: vilunväreitä, puistatuksia kuin myös tasa-arvoista hyväksyntää. Äiti lyömässä toista äitiä, vaikkei oman lapsen puolustamisesta edes ole kyse! – Akat tappelussa, tuhahtaa vanhan liiton lukumies. Mutta joutuu kyllä muuttamaan asenteens... Lue koko vinkki »
Orange Is the New Black

Piper Kerman: Orange Is The New Black : My Year in a Women’s Prison

Piper Kerman eli huoletonta nuoruuttaan, matkusteli, juhli ja siinä sivussa tuli tutustuneeksi vääriin ihmisiin. Ihmisiin, joille hän suostui tekemään palveluksia ja lopulta erään palveluksen, joka muutti hänen loppuelämänsä. Hän kuljetti maasta toiseen matkalaukullisen rahaa, huumerahaa... ja jäi kiinni. Hän joutui vastuuseen teostaan vasta 10 vuo... Lue koko vinkki »

Ellen Johnson Sirleaf: Tästä tytöstä tulee jotakin

Ellen Johnson Sirleaf syntyi Liberian pääkaupungissa, Monroviassa, poliitikon tyttäreksi. Isän saatua aivoinfarktin perhe alkoi nopeasti menettää omaisuuttaan. Ellen meni jo 18-vuotiaana naimisiin ja sai peräjälkeen neljä lasta. Avioliitto huononi sitä mukaa kun Ellen opiskeli. Ahkera ja päämäärätietoinen opiskelu USA:ssa johti aviomiehen väkivalta... Lue koko vinkki »
Ihon alla

Doris Lessing: Ihon alla : omaelämäkerran ensimmäinen osa 1919-1949

Doris Lessing syntyi Persiassa, Kermanshahissa, ja varttui Britannian siirtomaassa Etelä-Rhodesiassa. Hän leikki lapsena afrikkalaisessa metsässä ja joutui alle seitsemänvuotiaana sisäoppilaitokseen. Lapsuutta ja nuoruutta varjosti ensimmäinen maailmansota, varhaisaikuisuutta toinen. Hän muutti varhain pois kotoa ja löysi lopulta henkisen kodin ... Lue koko vinkki »